+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. március 27. szombat, 20:58
Ha ez sem motiválja keleti szomszédainkat, akkor azon már az ortodox egyház sem segíthet.

Noha a sajtóban megszólaló járványügyi szakértők a kötelező maszkviselést többnyire egy olyan dolognak tartják, ami óvatosságból jó, ha a normalitáshoz való visszatérést követően is velünk marad ősszel és télen az influenzajárványok alatt, Románia jobboldali miniszterelnöke kerek-perec kijelentette, hogy

 

ha elegen oltatják be magukat, nem lesz már szükség az orrot és szájat elfedő textildarabra.

 

„Március végére kétmillió beoltott ember Covid ellen, vagyis a lakosság 10 százaléka. Ezen a hétvégén az első adaggal beoltott emberek száma eléri az egymilliót. Ezek a jó hírek arra ösztönöznek, hogy továbbra is betartsuk az óvintézkedéseket. Ha minél többen beoltatjuk magunkat, ősszel megszabadulhatunk a maszkviseléstől!” – közölte a Facebook-oldalán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa, Florin Cîțu az Agerpres hírügynökség fordítása szerint.

 

ÍGY ÁLL A VERSENY A LAKOSSÁG BEOLTÁSÁVAL A KÖRNYÉKÜNKÖN

 

Románia jövő héttől ugyanis az eddigiekhez képest némileg szigorúbb intézkedéseket vezet be: ami ott szigorítás lesz jövő héttől, az nagyjából az, amit nálunk enyhítésnek nevez a kormány, amint valamikor húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott magyar.

 

A hír megértéséhez érdemes tudni, hogy Romániában a tavaly decemberi választáson bekerült a bukaresti parlamentbe egy olyan szélsőjobboldali párt is, amely harsány maszkellenességgel és a járványellenes intézkedésekkel szembeni szkepszissel kampányolt. Az azóta is nagyjából 10 százaléknyi támogatottsággal rendelkező párt képviselői a parlamenti üléseken eleve olyan átlátszó maszkot hordanak, már ha hordanak, amin keresztül látszik az orruk és a szájuk is. Tavaly év végén nem is volt túl magas a románok oltási hajlandósága, ám amióta beszállt a vakcinák népszerűsítésébe az addig oltásellenes román ortodox egyház is, egy februári közvélemény-kutatás szerint keleti szomszédunk lakosságának 55 százaléka adatná be magának a kínai koronavírus elleni védoltást.

 

FOTÓ: A kormányfő még maszkban a mikrofonnál, tőle balra Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, jobbra Klaus Johannis államelnök / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás