+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 4. csütörtök, 09:48
Szlovákia oroszt, Lengyelország és Csehország kínai vakcinát vesz, Magyarország mindkettőt vett már. Csehországban harmadszorra durvult be a járvány, a 100 ezer főre eső új esetek kétheti átlagát tekintve világelsők, és már az EU-tól kérnek segítséget, annyira megterhelte az egészségügyi rendszert a sok beteg.

Alakul a V4-es egység a keleti vakcinákat illetően: Csehország is venne kínai Sinopharm vakcinákat, írja a Politico. Miloš Zeman elnök hivatala hiatalos közleményben tudatta szerdán, hogy

 

Magyarország után Csehország lett a második EU-tagállam, amely koronavírus-vakcinát igényelt Kínától.

 

Az nem derült ki, hogy hány adagot rendelt a jelenleg a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Csehország. 

 

Mindezt úgy, hogy az EU-tagállamok 100-100 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcinát ajánlottak fel Csehországnak, Ausztriának és Szlovákiának.

 

A közlemény szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök kérte Zemant, hogy lépjen kapcsolatba Hszi Csi-ping kínai elnökkel a vakcinavásárlás érdekében. Pontosan így történt Lengyelországban is, amely egyelőre a tárgyalási folyamatot kezdi meg Kínával a beszerzésről – azután, hogy úgy döntött, a beutazási karanténkötelezettség eltörléséhez csak az EU gyógyszerügynöksége, az EMA által elfogadott vakcinákat ismeri csak el (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), tehát a Sinopharmot nem.

 

Szlovákiába hétfőre kémfilmbe illő módon érkeztek meg az éj leple alatt az orosz Szputynik V vakcinák, amelyekből összesen 2 millió adagot vesznek. Igor Matovič miniszterelnök egy hónapja még bírálta a különutas vakcinabeszerzést és nagyobb egységre szólította fel az EU-s tagállamokat a keleti vakcinákkal szemben.

 

(Igaz, a koronavírus idején rövidebb a politikusi megszólalások szavatossági ideje, Orbán Viktort sem mindig zavarta, hogy az Európai Bizottság által intézett közös vakcinabeszerzésből az oltások tömege csak 2021 áprilisában érkezik meg.) Magyarország pedig Sinopharmot és Szputnyik V-t is vett, a héten már 529 ezer oltást adnak be, ezzel az Operatív Törzs szerint jelentősen felgyorsul az oltási folyamat.

 

Így most már a visegrádi országok mindegyike vesz az EU-s közös vakcinabeszerzésen kívüli forrásokból oltást. De Ausztria és Dánia is igyekszik más forrást találni: Izraellel tárgyalnak egy meg nem nevezett oltás gyártásáról.

 

Csehország esetében is érthető a kínai beszerzés: amikor a világhírű kutatók arról beszélnek, hogy most versenyfutás zajlik az oltások és a koronavírus között, az egészségügyi kapacitások terén EU-s tagállami segítséget kérő Csehország joggal szeretne minél hamarabb minél több vakcinát beszerezni. 2021 januárjának végén 6700 körül volt a napi új megbetegedések száma, ez mostanra 12 ezerre ugrott meg, Magyarországon most járunk 4500 körül. Nem ez az első eset, Csehország eddig két durva felfutást élt meg, 2020 októberének végén, illetve 2021. január közepén. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint február 8 és 22 között 100 ezer főre jutott 1120 új megbetegedés, ami a legtöbb a világ összes országa között. Csehországnak 11 milliós lakossága van, 1,27 millió eset mellett 20 941 ember halt meg, nálunk 440 ezer esetet és 15 324 halottat tartanak nyilván.

 

2020 októberében a szinte teljes lezárásról döntött a cseh kormány, a kocsmák is bezártak. Milliószámra osztogatták a külső környezetet is szűrő, erősebb védelmet nyújtó FFP2-es maszkokat, és azt is bevezették, hogy az autóban akkor is kötelező a maszkhordás, ha nem a vele közös háztartásban élővel utazik valaki. Magyarországgal ellentétben a cseh kormány mindig az aktuális helyzethez igazította az intézkedéseket, és annak függvényében engedett például a kijárási korázotásokon – nálunk 2020. november 11. óta nem változtak a szabályok.

 

NYITÓKÉP: Beoltják a cseh egészségügyi minisztert, Jan Blatnýt / Európai Bizottság, Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás