Hat hónap védettséget jelent a koronavíruson való átesés – Karikó Katalin az Azonnalinak

2021.03.03. 13:58

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta az Azonnali kérdésére az mRNS-technológiát kifejlesztő Karikó Katalin egy, az Európai Parlament által szervezett sajtószemináriumon.

Hat hónap védettséget jelent a koronavíruson való átesés – Karikó Katalin az Azonnalinak

A koronavírus elleni vakcina kidolgozásában résztvevő kutatókkal tartott az Európai Parlament nőnapi sajtówebináriumot, amelyen a kórházi ápolószemélyzetek munkájáról is megemlékeztek. Az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Szakbizottságának (FEMM) elnöke, az osztrák szociáldemokrata Evelyn Regner mellett Karikó Katalin biokémikus kutató, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináják alapját képező módosított mRNS-technológia egyik kidolgozója is részt vett a beszélgetésen, valamint az olasz Maria Rosaria Capobianchi virológus is, aki először izolálta a koronavírus RNS-ét.

Fogalmuk sincs a kutatóknak, eltűnik-e a járvány, vagy velünk marad

Az Azonnali megkérdezte Karikótól, hogy mit gondol arról: már az is felmerült, hogy a Pfizer vakcináját évente be kell adni majd. A biokémikus szerint rengeteg dolgot nem tudunk még az oltásokról, mert még csak most kapják meg az emberek. Azt sem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy egy évre jó, ezt most lehet majd megtapasztalni, most mérik a beoltottakban az ellenanyag mennyiségét. Mint mondta, az oltás hosszabb ideig tartó védettséget ad valószínűleg, mint ha valaki átesik a betegségen, és úgy alakul ki védettsége,

a fertőzésen való átesés a mostani tudásunk alapján hat hónap védelmet jelent. Ezután újra el lehet kapni a Covidot.

Arról is tettünk fel kérdést, hogy mikor térhet vissza az élet a régi kerékvágásba, mikor lehet ismét a régi feltételekkel utazni országok között. Ez a téma inkább a politikusok asztala, mondta Capobianchi, de addig szerinte nem lehet nyitni, amíg be nem oltották a népesség nagy részét. (Hozzátehetjük, jelenleg épp az Európai Bizottság oltásbeszerzése és a vakcinagyártók késlekedése miatt nem mehet az oltás olyan tempóban, ahogy a tagállamok szeretnék, ezért perelte be az AstraZenecát és a Pfizert Olaszország, és ezért fordult Szlovákia és Lengyelország is Magyarországot követve a keleti, orosz és kínai vakcinák felé.)

Egyre több vírusmutáció jelenik meg, de oltásból is egyre több lesz az idő előrehaladtával, mondta Karikó: az ősz elejére a normális élet visszatérésére számítanak az USA-ban.

Capobianchi azt mondta: számítottak a megjelenő vírusmutációkra, most versenyfutás zajlik az oltásokkal, ezt kell megnyerni. Minél több ember van beoltva, a vírus annál nehezebben tudja a mutációkkal kicselezni az emberi védekezést. A vírusmutációk olyan genetikai változások a vírusban, amelyek miatt az egy másik variánsra kidolgozott vakcinák kevésbé lehetnek hatékonyak.

A koronavírus-járványról Capobianchi elég kevés bizonyosságot tudott megfogalmazni:

lehet, hogy a vírus nem fog eltűnni az életünkből, lehet újabb járvány is, de az is elképzelhető, hogy teljesen eltűnik, ezt most még nem tudni.

Karikó: Nem Magyarország volt a probléma, hanem én

Érte-e őket hátrány a karrierjük alatt azért, mert nők? Az Azonnali kérdésére Maria Rosaria Capobianchi azt mondta, az első szülésekor, 30 évvel ezelőtt érzett ilyen hátrányt, máskor nem. Nehéz volt a kutatást és oktatást összeegyeztetni az anyaszereppel. De ő amúgy szerencsés volt, ott tanulhatott, ahol szeretett volna, azt csinálhatta, amit gyerekkora óta szeretett volna.

Capobianchi három női kollégájával együtt izolálta a vírus RNS-ét. Ő a Nápoly melletti Procida szigetéről került Nápolyba a főiskolára, majd később a római egyetemen lett virológus 40 évvel ezelőtt. A vírust először a járvány európai kitörése előtt egy hónappal, 2020 januárjában izolálta egy korában Kínában járt olasz betegben. Korábban küzdöttek az ebola ellen is, ők kezelték azt a két olaszt 2015-ben, akik fertőzötten tértek haza az akkor ebolavírus-sújtotta Nyugat-Afrikából Olaszországba. A koronavírus RNS-ének izolálása kiindulópont volt, azután bekapcsolódtak a vakcinakutatásba és az immunrendszert érintő kutatásokba, és Covid-terápiás kutatásokat is folytatnak.

Karikó Katalin szerint is fontos lenne a támogatás a nőknek a gyerekvállalás idején, mert ekkor nem tudnak kutatni. Ő négyhónaposan adta bölcsődébe a lányát, tehát a gyereket vállaló nőknek adandó állami, társadalmi segítség nagyon fontos a karrierjük szempontjából.

Úgy tudott egyszerre kutató, anya is lenni, hogy támogató férje van, Francia Mihály, aki nem követelte meg tőle, hogy például főzzön, amikor épp kutatnia kellett. Magyarországon csak középszerű állás várt volna rá Szegeden, ezért távozott az országból. 1985-ben Európában három országban is próbálkozott, majd az USA-ban kötött ki, ahol az RNS-t kezdte kutatni, és végül a módosított mRNS-technológiát Drew Weissmann kutatótársával alkotta meg, 2005-ben szabadalmaztatták.

Karikó életvezetési tanácsokkal is szolgált: mindig arra kell összpontosítani, ami a mi döntési körünkben van, nem arra, amit mások elvárnak tőlünk, vagy mondanak nekünk. Őt személyesen a nehézségek, az Amerikába költözéssel jött kihívások megedzették, hiszen ha bedobják a mélyvízbe az embert, meg kell tanulnia úszni.

Rá itt azt mondták, csak egy középszerű kutató, de nem Magyarországgal volt a probléma, hanem vele, akiből a nehézségek tudták kihozni a jobb teljesítményt,

mondta.

NYITÓKÉP: Alexis Haulot / Európai Parlament

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek