Jobboldali program extrákkal. Aláírták a koalíciós szerződést az alakuló cseh kormány pártjai

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.09. 07:10

A populista politika okozta sebek begyógyítása, euroatlanti elköteleződés, környezetvédelem: egységet mutat, de törékeny lehet az új cseh kormánykoalíció. Zeman elnök kész megbízni Petr Fialát a kormányalakítással.

Jobboldali program extrákkal. Aláírták a koalíciós szerződést az alakuló cseh kormány pártjai

Hétfőn megtartotta az első ülését az új cseh képviselőház. Mint ismert: október közepén választás volt Csehországban, a legtöbb szavazatot pedig a SPOLU nevű, három jobbközép-konzervatív-liberális pártból álló szövetség kapta, legyőzve ezzel a az eddigi miniszterelnök, Andrej Babiš populista pártját, az ANO-t.

A SPOLU a harmadik helyre befutó, a zöld-szociálliberális Kalózok és a lokalista STAN alkotta pártszövetséggel alakít kormányt; a miniszterelnök a SPOLU listavezetője, a konzervatív polgári-demokrata ODS elnöke, Petr Fiala lesz.

Az új képviselőház első ülése előtt a SPOLU-t és a Kalózok-STAN-t alkotó pártok aláírták és nyilvánosságra hozták a koalíciós szerződést, ami a kormányprogramot is tartalmazza.

A programban leírják, szerintük

Csehország a legnehezebb korszakon van túl a rendszerváltás óta, és nemcsak a világjárvány következményeivel kell megküzdenie, hanem az előző kormány felelőtlenségével is.

Az ugyanis a dokumentum szerint az ország történetének legmagasabb adósságát és egy, a populista politika által táplált felesleges vitáktól megosztott és megsebzett országot hagy maga után. Az új kormány ezeket a sebeket készül belgyógyítani, méghozzá az alábbi 12 fő ponton keresztül:

  • a költségvetés stabilizációja;
  • az EU- és NATO-irányultság megerősítése;
  • nyugdíjreform;
  • minőségi oktatás;
  • a regionális kohézió erősítése, a különbségek csökkentése;
  • a szabad piac támogatása; célzott támogatások a kis- és középvállalatoknak;
  • környezetvédelem;
  • család és lakhatás;
  • az államigazgatás digitalizációja;
  • a tudomány és a kutatás támogatása;
  • modern államigazgatás;
  • felelősség a választókkal szemben és politikai kultúra.

Művészi hatású jobboldali program 

A Seznam zprávy lap értékelése szerint a kormányprogramon érezni a „művészi hatás” igényét, legalábbis a korábbi jobboldali cseh kormányokhoz képest, amik erőből, gazdasági érdekérvényesítéssel kormányoztak. Ez leginkább a program külpolitikai részén érződik, ami így fogalmaz:

„A külpolitikának megkérdőjelezhetetlen euroatlanti irányultsága lesz, hangsúlyt fektet a stabil partnerségre a világ demokratikus országaival, valamint az emberi jogok és a demokrácia védelmére”.

Az utóbbit az elmúlt években felülírták a gazdasági érdekek, sőt, az emberi jogokat gyakran Csehország külföldi gazdasági érdekeivel ellentétesként kezelte nemcsak az ANO és a szociáldemokrata ČSSD alkotta jelenlegi és előző kormány, amikben a ruszofilnek tartott Miloš Zeman államfő – korábban maga is miniszterelnök a ČSSD színeiben – jelentős befolyással bírt, hanem már az azt megelőző, 2010 és 2013 közötti jobboldali Nečas-kormány is.

A klímaváltozás létezik

A másik újdonság a kormányprogramban a klímaváltozáshoz való viszony. A cseh jobboldalra, főleg annak nagy veteránjára, Václav Klaus korábbi miniszterelnökre és államfőre, az új miniszterelnököt adó polgári-demokrata ODS alapítójára a klímaszkepticizmus jellemző, az új kormányprogram ehhez képest is komoly elmozdulást jelent.

„Az éghajlat változása megkérdőjelezhetetlen. Ez a kormány elkötelezett olyan megoldásokat keresni, amik korlátozzák az emberi hatást a klímaváltozásra”

– írja a dokumentum, hozzátéve, hogy „realisztikus” megoldást keresnek, ami segít megóvni a környezetet, a vizet, a légkört, a termőföldet, az erdőket és a vidéket, de mindezt „hazánk prosperitása iránti felelősségünk tudatában” teszik.

Férfiak kormánya

A Seznam zprávy arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormánykoalíciót alkotó öt párt elnökei között csak egyetlen nő van, a konzervatív-liberális TOP09 elnöke, Markéta Pekarová Adamová, azonban ő sem lesz tagja a kormánynak, ő ugyanis a képviselőházi elnöki poszt várományosa.

A 18-tagú új kormány 16 tagja már ismert, közöttük csak két nő van: a védelmi minisztériumot az ODS politikusa, Jana Černochová vezeti majd, és a TOP09 párt tagja, Helena Langšádlová lesz a tudományért és kutatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Ugyanakkor a kormányprogramban szerepel „a családi élet és a munka összeegyeztetése”, ami Csehországban elsősorban a nőket érinti; a lap szerint a program azon kitétele, miszerint „támogatjuk a rugalmasabb munkakörülményeket”, szintén elsősorban a nőkre vonatkozik.

Törékeny kormány belső ellenzékkel?

Bármennyire az egység felmutatására törekszik az ötpárti koalíció, a Hospodářske noviny nevű gazdasági lap publicistája, Petr Honzejk szerint nem tudja elfedni a pártok közötti ideológiai különbségeket. A koalíciós szerződés preambuluma azt írja, a kormány előmozdítja

  • az emberi élet tiszteletét – ez az abortuszellenes kereszténydemokrata-népi KDU-ČSL témája,
  • a polgári szabadság elvét – ez a konzervatív-liberális TOP09 része,
  • a szabad gazdasági versenyt – ez a konzervatív polgári-demokrata ODS témája,
  • a felelős szolidaritást azokkal szemben, akik nem tudnak segíteni magukon – ez a zöld-szociálliberális Kalózok agendája,
  • és az emberekhez a lehető legközelebbi közigazgatást – ez pedig a lokalista STAN témája.

Ezek közül Honzejk szerint minimum a szabad gazdasági verseny és a magukon segíteni nem tudókkal szembeni szolidaritás ellentétesek egymással,

emiatt a kormányzáshoz olyan szintű kölcsönös megértésre lesz szükség a koalíciós pártok között, ami nem szokott hosszú távon kitartani.

A koalíciós szerződés szerint a törvényjavaslatok és kormányhatározatok elfogadásához mindkét pártszövetségen belül sima feles többség szükséges. Ez a SPOLU-ban megvan az ODS-nek, a Kalózok-STAN-nál pedig a STAN-nak, vagyis gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a két párt bármikor le tudja szavazni a három kicsit.

A szerződésnek van egy olyan kitétele is, hogy nem számít a koalíciós szerződés megszegésének, ha a koalíciós párt képviselője másként szavaz, mint ahogy a szerződés előírja, ha annak nincs hatása a szavazás eredményére, és előre le volt egyeztetve a koalíciós pártok frakcióvezetőivel.

Honzejk szerint ez a kitétel kimondottan a Kalózokra vonatkozik, a 200-tagú képviselőházban a 109 mandátummal rendelkező új kormány az ő mindössze négy mandátumuk nélkül is tud majd kormányozni.

Ez lehetővé teszi a Kalózok számára, hogy a kormány belső ellenzéke legyenek és megőrizzék a protest-étoszukat, közben pedig a kormány is egyben marad.

Mindez azonban a Hospodářske noviny publicistája szerint egy elég bizarr konstrukció.

Zeman elengedte Babišt

Az viszont már biztos, hogy hamarosan Pert Fiala megbízást kap Miloš Zeman elnöktől a kormányalakításra. Zeman a választás másnapján súlyos állapotban került kórházba, és az is felmerült, hogy cselekvőképtelenségre hivatkozva elveszik tőle a jogköreit – ezek ilyen esetben a kormányfőre és a házelnökre szállnak át –, hogy ki lehessen nevezni az új kormányt.

Erre végül nem volt szükség, az elnök már jobban van, és úgy tűnik, letesz arról a szándékáról is, miszerint nem egy pártszövetségnek, hanem a legerősebb pártnak ad először lehetőséget a kormányalakításra. Ez Babiš ANO-ja lenne, ami egyedül kapott majdnem annyi szavazatot, mint a három pártból álló SPOLU, a cseh választási rendszer sajátosságai miatt pedig madátumból még eggyel több is van neki, mint a győztes pártszövetségnek.

Babiš azonban megerősítette Zemant, hogy nem kíván élni a lehetőséggel, és nem is lenne esélye a kormánylakításra, így már Zeman – mint azt a Frekvence 1 nevű rádiónak adott pénteki interjújában elmondta –

nem látja semmi akadályát, hogy Pert Fialát bízza meg a kormányalakítással.

NYITÓKÉP: A koalíciós pártok elnökei és frakcióvezetői az aláírt koalíciós szerződéssel. FOTÓ: ODS - Občanská demokratická strana / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek