Babiš elfogadta a vereségét, ellenzékbe vonul

Szerző: Illés Gergő
2021.10.15. 20:30

Nem menne bele alkotmányos trükközésbe a hatalomban maradásért: inkább az ellenzéknek adná a kormányalakítási mandátumot.

Babiš elfogadta a vereségét, ellenzékbe vonul

Négy év után hivatalosan is véget érhet Andrej Babiš miniszterelnöki karrierje Csehországban, miután az üzletember-politikus a Frekvenci 1-nek adott péntek esti rádióinterjújában bejelentette,

nem fogadna el kormányalakítási megbízást Miloš Zeman elnöktől, a kormányalakítást átadná a választáson győzedelmeskedő ellenzéknek, ő maga pedig ellenzékbe vonulna.

A leköszönő kormányfő úgy nyilatkozott, a Babiš-ellenes ötpárti ellenzéki koalíció stabilnak tűnik, ezért kész „átadni a kormányt bármiféle obstrukció nélkül”. De miért is merült fel egyáltalán, hogy Babiš blokkolhatná az ellenzék kormányalakítását?

Sima lett az ellenzéki többség, de Babiš az elnökben bízhatott

Az október 8-9-én tartott cseh képviselőházi választásokon a legtöbb szavazatot a liberális-konzervatív pártokból álló hárompárti Együtt (Spolu) szövetség szerezte meg, őket pedig Andrej Babiš populista ANO-mozgalma követte szorosan. A harmadik helyen végzett – a várakozásokat némileg alulmúlva – az ellenzéki zöld-szociálliberális Kalózpárt és a lokalista Polgármesterek és Függetlenek koalíciója.

Már a választás előtt egyértelmű volt, hogy sem a Spolu, sem a kalózok és polgármesterek szövetsége sem lenne hajlandó Babišsal együtt kormányozni – a két koalíció öt pártja pedig már a választás estéjén egyértelművé tette, hogy együtt kormányoznának.

Ehhez meg is volt a többségük: az öt pártnak összesen 108 képviselője van a 200 fős cseh Képviselőházban, miközben Babiš 72 képviselőjén felül csupán a szélsőjobbos-bevándorlásellenes Tomio Okamura pártjára számíthatott volna. Babišnak ugyanakkor még így sem lett volna többsége, egyedül abban bízhatott volna, hogy a nyertes koalíciókból tud meggyőzni képviselőket.

A miniszterelnök kezében ugyanakkor volt egy erős kártya: Miloš Zeman elnök személye. A retrográdnak és ruszofilnek tartott államfő viszonya közismerten rossz a nyugatos, liberális ötpárti ellenzékkel – nem úgy Babišsal, akivel Zeman jól tud együttműködni. Az elnök már a választások előtt is elmondta, hogy a legerősebb pártnak, és nem egy esetlegesen nyertes koalíciónak ad kormányalakítási megbízást –

magyarán Zeman előre leszögezte, hogy bármi is történjék, Babiš próbálkozhat először a kormányalakítással.

Babiš nem sokat tehet, míg az elnök az intenzíven van

Az ellenzék jogosan tarthatott attól, hogy az elnök így a kezében levő alkotmányos kártyákkal húzza-halasztja a kormányalakítást, hiszen még ha Babišnak nem is jön össze a parlamenti többség, az ellenzéki többség ellenére ügyvivő miniszterelnökként még hosszú ideig hatalomban maradhatott volna.

Egy ideig még a Babiš-pártban is reménykedtek a kormányalakításban, hiszen a sajátos, regionális választási rendszer miatt hiába kapott több szavazatot a Spolu, Babišnak eggyel több képviselője van.

Ezért mérföldkő tehát Babiš pénteki nyilatkozata, hiszen a leköszönő miniszterelnök elismerte a vereségét, és kiejentette: akkor sem kíván élni semmilyen alkotmányos trükközéssel, ha erre az elnök felhatalmazza.

Igaz, Miloš Zeman egyelőre nincs olyan állapotban, hogy bárkit bármire felhatalmazhatna.

Szeptemberben már egyszer kórházba került, múlt hét vasárnap – a választások másnapján – viszont már intenzív osztályra kellett szállítani a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő, 77 éves államfőt.

Zeman állapotát egyelőre titkolja is az elnöki adminisztráció, és jó okuk van rá: a cseh Alkotmány 66. cikkelye úgy fogalmaz, ha az elnök súlyos okokból nem képes ellátni feladatát, akkor jogköreit – köztük a kormányalakítási megbízás kiosztását – a Képviselőház elnöke veszi át.

Azé az új képviselőházé, amelyben az ellenzéknek eleve kényelmes többsége van, így ki is nevezhetnek egy nekik tetsző házelnököt, aki rögtön az ellenzéket bízza meg a kormányalakítással. Babiš lehetőségei tehát az elnök súlyos betegségével jelentősen leszűkültek.

Nem jött be az Orbán-kampánykabala

A pénteki bejelentéssel egyértelművé vált, hogy Csehország következő miniszterelnökét Petr Fialának fogják hívni. A politológiaprofesszor, és a brnói Masaryk Egyetem korábbi rektora a győztes Spolu vezetője, ő maga pedig a konzervatív-neoliberális Polgári Demokrata Pártból érkezik.

Pártján kívül kormányában részt vesznek majd a kereszténydemokrata KDU-ČSL, a liberális TOP 09, a lokalista Polgármesterek és Függetlenek, valamint a zöld-szociálliberális Kalózpárt politikusai is. Az ötpárti szövetség azzal kalkulál, hogy november 6-ra aláírhatják a koalíciós szerződést, és neki is vághatnak a közös kormányzásnak.

Andrej Babiš pedig ellenzékbe vonul – igaz, a választások előtt megígérte, hogy veresége esetén visszavonul a politizálástól, az eredmények publikálása után viszont már egyértelműsítette, hogy ellenzékben is folytatja.

Pedig a miniszterelnök még Orbán Viktort is bevetette választási csodafegyverként.

Először Babiš látogatott Magyarországra a demográfiai konferenciára, majd ünnepélyesen megtekintette a határkerítést. Ezután Orbán egy teljes napot végigkampányolt Csehországban Babiš oldalán, aki a választási hajrára retorikáját is a Fideszéhez fazonírozta: az ANO a kampányában keveredtek a migráns- és EU-ellenes, brüsszelezős panelek a szociális-jóléti ígéretekkel.

BORÍTÓKÉP: Andrej Babiš cseh miniszterelnök Orbán Viktort köszönti Csehországban 2021. szeptember 29-én / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek