+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 7. vasárnap, 13:30
Kurz nagyon várja már a napot, amikor kormányának egy alapjogot sem kell csorbítania.

Ausztriában is szeretné gyártatni a kínai és az orosz vakcinákat Sebastian Kurz jobbközép osztrák kancellár, aki ezt a berlini Die Welt napilap vasárnapi kiadásának adott interjújában jelentette be. Mint mondta, ahhoz, hogy egyáltalán gyártatni vagy oltatni lehessen a – Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által már engedélyezett – orosz Szputynik V és a kínai Sinopharm-féle oltásokat, kelleni fog az is, hogy az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze ezek forgalombahozatalát az EU-ban.

 

Ám amint megvan az EMA ámenje, „Ausztria egészen biztosan megpróbálja rendelkezésre állítani az orosz vagy a kínai vakcinák gyártásához a szükséges kapacitást az erre alkalmas hazai cégeknél”. Kurz elmondta: neki az számít most csak, hogy minél előbb minél több oltóanyagot szerezzen be az osztrák lakosságnak. Ahogy arról is beszélt a lapnak: ő beoltatná magát mind a leölt vírust tartalmazó kínai, mind az adenovírus-alapú orosz vakcinával. (Orbán Viktor egy fokkal konzervatívabb: ő személy szerint a legrégebb óta bevált módszeren alapulú leölt kínai vírust tartalmazó kínai vakcinát preferálja.) „Az oltóanyagok terén a hatékonyságról, a biztonságról és a gyors rendelkezésreállásról van szó, nem pedig geopolitikai küzdelemről” – így az osztrák kancellár. 

 

Kurz bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is, amiért az egyes koronavírus-ellenes vakcinákat „bürokratikus módon és lassan” vizsgálja be az engedélyezési folyamatában, és emlékeztette az amszerdami székhelyű hivatalt arra, hogy bezzeg az EU-n kívül – mint például Szerbiában vagy az Egyesült Királyságban – jóval előbb megvoltak a forgalombahozatali engedélyek, mint az unióban. Holott az EMA így is sokkal gyorsabban dolgozik, mint békeidőben szokott, ezt az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás mondta nemrég a Mandinernek adott interjújában: „Egy világjárvány kellős közepén vagyunk, ha mindenre, még a legaprólékosabb kérdésekre is annyi időt szánnánk, mint békeidőben, akkor ma még egyetlen vakcina sem lenne Magyarországon. Mert sem mi, sem az EMA nem engedélyezett volna egyetlen oltóanyagot sem. Az idő márpedig sürget.”

 

Noha Angela Merkel német kancellár megígérte már egy januári telefonbeszélgetésében Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Németország segíteni fog abban, hogy az orosz oltás megkapja az uniós engedélyt, nem tudni, hogy nyújtottak-e már be egyáltalán kérelmet annak bevizsgálására. Az EU mindenesetre a Szabad Európa információi szerint az EMA engedélye nélkül is engedélyezte az Oroszországban tartózkodó diplomatáinak, hogy beadassák maguknak a Szputnyik V-t. Az Európai Gyógyszerügynökség eddig a Pfizer-BioNTech és a Moderna mRNS-technológián alapuló oltásaira, valamint az orosz vakcinához hasonlóan adenovírus-alapú AstraZeneca-oltásnak adott zöld utat.

 

A Kurz-interjú fénypontja egyébként az volt, amikor a Die Welt újságírója megjegyezte, hogy meglátszik az Ausztriában bevezetett lockdown: a szokásosnál jóval hosszabb a kancellár haja, miután a fodrászok sem tarthatnak nyitva. A kancellár ennek kapcsán megjegyezte: nagyon várja már azt a napot, amikor semmiféle alapjogot nem kell már csorbítania kormányának.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás