+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Dercsényi Dávid
2021. január 26. kedd, 10:45
Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg 2018-ban.

A Momentum az Országgyűlésben független, korábban a mára már megszűnt Együtt párt színeiben politizált Szabó Szabolcsot indítja Csepelen, azaz Budapest 17. számú egyéni választókerületében az ellenzéki előválasztáson – jelentette be Fekete-Győr András, a párt elnöke kedd délelőtti Facebook-bejelentkezésében. Az a Szabó, aki 2014-ben és 2018-ban is „elverte Németh Szilárdot” Csepelen, ahogy Fekete-Győr fogalmazott, és aki a Momentum Mozgalom oktatási tanácsadója.

 

A párt egyébként november óta áll szövetségben Szabó mellett Szél Bernadett és Hadházy Ákos úgyszint független parlamenti képviselőkkel, akik a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alapítottak parlamenti képviselői csoportot (ami nem egyenlő a frakciócsoporttal, többletjogosítványok ugyanis nem kapcsolódnak hozzá), és akik azóta – Fekete-Győr akkori szavait idézve – a Momentum füleként és szemeként is működnek a törvényhozásban.

 

A csepeli Szent Imre téren tartott sajtótájékoztatón a Momentum csepeli politikusa, Dukán András Ferenc elmondta, másfél éve csepeli momentumos jelölt, többször dolgozott együtt Szabóval olyan ügyekben, mint a HÉV ügyében, ami nem közlekedik jelenleg az Atlétikai Stadion építkezése miatt. De rajta tartják a szemüket a Csepel SC felvásárlásának ügyén, hogy ne csak a fideszes Németh Szilárd vagy Borbély Lénárd vagy a csepeli Fidesz érdekeit szolgálja a csepeli sportélet.

 

Szabó Szabolcs méltatta Dukánt, 2018-ban ő volt a párt jelöltje az országgyűlési választáson, akkori visszalépésével sikerült legyőzni Németh Szilárdot, a Fidesz jelöltjét. A párt szívesen veszi aktivisták csatlakozását.

 

A bejelentés nem okozott nagy meglepetést: a Momentum és a függetlenek szövetségkötése után elég jó eséllyel lehetett arra következtetni, hogy

 

a párt nem fogja veszni hagyni a kínálkozó lehetőséget, hogy a főváros 17. választókerületében azt a Szabó Szabolcsot indítsa, aki korábban megnyerte már ezt a körzetet, kétszer is:

 

az akkor még létező Együtt színeiben, 2014-ben 36,37, 2018-ban már 42,45 százalékos eredménnyel húzta be Szabó a csepeli körzetet a fideszes Németh Szilárd előtt – az előbbi esetben csupán 0,87, az utóbbiban viszont már 5,36 százalékpontot verve a fideszes kihívójára.

 

Ráadásul sem 2014-ben, sem 2018-ban nem volt teljes az összefogás az ellenzéki oldalon: hét éve a jelenlegi összefogás résztvevőinek jelöltjei összesen 24,68, három éve pedig 20,94 százalékponttal szereztek többet, mint Németh Szilárd. Így nagy bizonyossággal kijelenthető: olyannyira ellenzéki körzetről beszélünk, hogy

 

aki itt kiharcolja az előválasztáson, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt, az szinte biztos, hogy parlamenti képviselő lesz 2022-ben.

 

Ugyan egyre több név lesz ismert, hogy kik indulnak az előválasztáson (a Momentum például a nagyágyúit fogja indítani a budai körzetekben), az előválasztás részleteiről azonban még mindig mélyen hallgatnak az összefogás hat pártjában (Momentum, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP). Az Azonnali információi szerint még semmi nem is dőlt el ezzel kapcsolatban. Egy azonban biztos: az együttműködésben résztvevő pártok megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is. 

 

Ami a miniszterelnök-jelöltet illeti, a Momentumnak nagy eséllyel a saját elnöke lehet egyben a miniszterelnök-jelöltje is: az Azonnali párton belüli információ szerint az elnökség egyértelműen állást foglalt Fekete-Győr András miniszterelnöki jelöltsége mellett, amire már csupán a Momentum legfőbb döntéshozának szervének, a küldöttgyűlésnek kell rámondani az áment.

 

NYITÓKÉP: Momentum Mozzgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás