+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 15. hétfő, 13:00
Ez persze nem jelenti, hogy az LMP volt társelnöke lesz ott a közös ellenzéki jelölt 2022-ben, ahhoz először valószínűleg a szocialisták erős emberét, Tóth Csabát kell majd legyűrnie.

Az előválasztásokról ugyan sok mindent még nem tudni – bár a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel, illetve a Schmuck Erzsébet LMP-társelnökkel készült interjúinkban azért pár részletre már fény derült ezzel kapcsolatban –, az LMP és a Momentum mindenesetre már bőszen jelentgeti be, hogy a járvány miatt valószínűleg majd csak ősszel megrendezendő előválasztáson kik lesznek a jelöltjeik.

 

Így tett hétfőn a Momentum is: Fekete-Győr András a XIV. kerületi Bosnyák téren jelentette be, hogy

 

a párt az LMP egykori társelnökét, a jelenleg független országgyűlési képviselőt, Hadházy Ákost indítja Budapest 8-as számú, zuglói székhelyű körzetében.

 

Az, hogy a Momentum a parlamentbe egyébként ebben a ciklusban nem bejáró képviselőt támogatja, nem meglepő, tekintve, hogy a párt november óta áll szövetségben Hadházy mellett Szél Bernadett és Szabó Szabolcs úgyszint független parlamenti képviselőkkel, akik a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alapítottak parlamenti képviselői csoportot (ami nem egyenlő a frakciócsoporttal, többletjogosítványok ugyanis nem kapcsolódnak hozzá), és akik azóta – Fekete-Győr akkori szavait idézve – a Momentum füleként és szemeként is működnek a törvényhozásban.

 

Szabó Szabolcsot egyébként a párt a csepeli székhelyű Budapest 17-es körzetben indítja, ahol az egykori együttes képviselő már 2014-ben és 2018-ban is egyéni mandátumot szerzett.

 

Mint azt Fekete-Győr elmondta, a Momentum azért szavazott bizalmat Hadházy Ákosnak, mert a Momentum elkötelezett a korrupció felszámolásában, márpedig 

 

„Magyarország korrpució elleni védőszentje Hadházy Ákos”.

 

A korrupcióhoz kapcsolódóan Rózsa András, a Momentum zuglói alapszervezetének vezetője arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány és Tarlós Istvánék sok mindent megígértek a választókerületnek, ami nem történt meg: sok út nem épült meg, és a négyes metrót sem hozták ki a Bosnyák térig. Ehelyett lebetenozták a Városligetet, és bezáratták a Dürer kertet.

 

Hadházy az indulását azzal kommentálta, hogy eddig a politikusok mindig azt mondták ellenzékből, hogy ha kormányra kerülnek, akkor elszámoltatás lesz. Ez azonban annyira nem történt meg, hogy ezek a politikusok még többet is kezdtek el lopni, mint a korábbiak (hogy kiket értett pontosan ezen korábbi politikusok alatt, azt Hadházy nem részletezte). Ezért szerinte csak akkor nyerheti meg az ellenzék a választást, ha az emberek tényleg elhiszik, hogy változás lesz – ő ezért fog mindent megtenni.

 

Hadházy kitért arra is, hogy egyéni parlamenti képviselőnek lenni szerinte nem azt jelenti, hogy az oda tartozó települések polgármesterei helyett irányítsa azokat, hanem hogy az Országgyűlésben olyan törvényeket hozzon, amik segítségével átláthatóan oda kerülnek a pénzek, ahol szükség van rájuk.

 

Hadházy Ákost egyébként nem ott indítja a Momentum, ahol az 2018-ban megmérettette magát. Az akkori tapasztalatok alapján nem is lenne sok esélye Hadházynak a szekszárdi székhelyű Tolna megye 1. számú választókörzetében, ahol a jobbikos és a kutyapártos jelöltet kivéve mindenki visszalépett a javára – ám még az ő összesen 10,8 százalékos eredményükkel együtt sem tudta volna hozni Hadházy a körzetet, aki majdnem 16 százalékponttal kapott ki az 51,56 százalékot szerzett volt szekszárdi polgármestertől, a fideszes Horváth Istvántól. Hadházy erről szólva azt emelte ki, hogy arra számít, hogy a szerinte kiváló és támogatható

 

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese fog ott indulni, aki 2018-ban a javára vissza is lépett a tolnai körzetben.

 

Most viszont ha Hadházynak sikerül kiharcolnia, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt 2022-ben, nem kell amiatt aggódnia, hogy egyéni képviselői mandátumot szerez-e, ugyanis a zuglói biztos ellenzéki befutó körzetként tartható számon. Mind 2014-ben, mind 2018-ban a zuglói szocialisták vezetője, az MSZP egyik erős embere, Tóth Csaba hozta Budapest 8-at, igaz, annyira nem nagy előnnyel: 2014-ben 3,54, 2018-ban 12,17 százalékpontot vert az aktuális fideszes kihívójára.

 

Ha azonban azt nézzük, hogy a mai összefogásbeli pártok jelöltjei akkor mennyit szereztek, a helyzet már egészen más: ezek a jelöltek 2014-ben 23,55, 2018-ban pedig összességében  már 26,94 százalékponttal szereztek többet a Fidesznél. Így nagy bizonyossággal kijelenthető:

 

aki Budapest 8-ban közös ellenzéki jelölt tud lenni, az 2022-től egyéni parlamenti képviselője is lesz a körzetnek.

 

A probléma Hadházynak csupán annyi, hogy ehhez először meg kéne nyernie az előválasztást, ahol – bár erről egyelőre nincs hivatalos bejelentés – valószínűleg pont a beágyazott, inkumbens Tóth Csabával kell majd megmérkőznie, ami előre láthatóan kemény dió lesz Hadházynak és az ott esetlegesen induló többi ellenzéki jelöltnek is. Azt egyébként, hogy Budapest 8-ban lesz előválasztás, a mostani bejelentésen – amit teljes terjedelmében alább meg lehet tekinteni – Fekete-Győr András megerősítette.

 

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás