+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 12. csütörtök, 16:28
A három független országgyűlési képviselő formálisan is szövetséget köt a Momentummal, ami még nem akarja elárulni, hogy a párt színeiben is el fognak-e indulni 2022-ben. Mindenesetre Fekete-Győr András elkottyantotta: a választás után már momentumos politikusként köszönthetik Hadházyékat.

Szél Bernadett fenntartható környezetért érzett elhivatottsága, Hadházy Ákos korrupcióval szembeni küzdelme, Szabó Szabolcs oktatásügyben mutatott szakértelme – ezek azok az értékek és erények, amiket Fekete-Győr András Momentum-elnök szerint közösen osztanak a három független parlamenti képviselővel, így eljött az ideje, hogy

 

a Momentum és a nemrég Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven parlamenti képviselői csoportot alakító függetlenek formálisan is szövetségre lépjenek.

 

A képviselői csoport nem egyenlő a frakcióval. Míg az utóbbihoz többletjogosítványok kapcsolódnak a parlamenti munkában – például több felszólalási idő a plénumon, tagság az Országgyűlés napirendjét meghatározó Házbizottságban vagy aktuálisan könnyebb törvényjavaslati kezdeményezési jog –, addig a független Szél Bernadették egyszerűen csak kimondták, hogy nagyon közel állnak egymáshoz, de ez egyéb előnyökkel nem jár.

 

Fekete-Győr csütörtökön a parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségkötés célja, hogy a Momentumnak 2022-ig – amíg nem lesznek ők is parlamenti párt – legyen a törvényhozásban füle, szeme és szája. Továbbá együtt fognak dolgozni azon, hogy az Orbán-rezsimet lebontsák.

 

A Momentummal szövetségre lépő képviselők az erről szóló sajtótájékoztatón a korábban a párttal közösen vitt akciókat és eredményeket hangsúlyozták, mint a rabszolgatörvény elleni tüntetések, az MTVA székházhoz történő vonulás vagy a közös aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, amihez semmiféle jogi kötőerővel bíró célt (például népszavazás kiírását) nem rendeltek.

 

Szabó Szabolcs arra is kitért, hogy

 

a mostani szövetségkötés abban különbözik a korábban is meglévő együttműködéstől, hogy ez már egy szorosabb, operatívabban működő szövetséget jelent.

 

De hogy ez konkrétan mit jelent, arra sem Fekete-Győr Andrástól, sem Szél Bernadettől nem kapott a sajtó konkrét választ.

 

MÁR A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK IS TELJESEN JÁRVÁNYKOMPATIBILISEK: SEM A POLITIKUSOK, SEM AZ ÚJSÁGÍRÓK NEM VEHETIK LE A MASZKOT, MÉG AKKOR SEM, AMIKOR BESZÉLNEK.

 

Hogyan fognak segíteni a Momentumnak Hadházyék?

 

Fekete-Győr András az Azonnali kérdésére, hogy mit tud adni a három független, és ezért nem túl erős parlamenti jogosítványokkal rendelkező képviselő a Momentumnak, elmondta, hogy a Momentum komoly és nagy frakcióra számít 2022 után.

 

Viszont ők még nem voltak parlamentben, mármint a magyarban, ezért szükségük van olyan tapasztalt politikusokra, mint Hadházyék.

 

A pártelnök azt is elmondta, hogy már jelenleg is együtt dolgoznak a három képviselővel azon a közös frakcióprogramon, amit majd 2022 után képviselni fognak.

 

Szél Bernadett kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti munkában ugyan valóban nincsenek erős jogosítványaik, de azóta, hogy a parlamenti munka kiürült, más képviselői jogok váltak igazán fontossá. (Hogy mire gondolt, azt Szél Bernadett nem fejtette ki, de a parlamenti munkán túlmutatóan joga van minden képviselőnek – a függetlennek is – kötelezően megválaszolandó kérdést intéznie az alapvető jogok biztosához, a legfőbb ügyészhez, az ÁSZ- és az MNB-elnökhöz, illetve az állami és közigazgatási szervek is kötelesek segíteni a képviselőt a munkájában.)

 

Későbbi újságírói kérdésre, ami szintén azt firtatta, hogy a gyakorlatban mit fog jelenteni a Momentum és a három képviselő együttműködése, Fekete-Győr András csak annyit mondott, hogy ahogy a korábbi közös akciók és kezdeményezések során, úgy „a jövőben is egyeztetni fogjuk az álláspontokat”.

 

Várnak-e a Momentumba további LMP- és Együtt-árvákat?

 

Arra a kérdésünkre, hogy Fekete-Győr András megbocsátotta-e már Hadházy Ákosnak, hogy a borsodi időközi választás után a közös ellenzéki jelölttel, Bíró Lászlóval kapcsolatos kritikáival, az ellenzéki pártok szerint félinformációkkal, tájékozatlanságból és tévedésből fakadó gyanúsítgatásokkal mérgezte a közéletet, a pártelnök úgy felelt:

 

nincs miért megbocsátani.

 

Fekete-Győr kommunikációs félreértésnek nevezte az esetet, és elmondta: miután átnézte a Hadházy által nyilvánosságra hozott dokumentumokat Bíró László ügyeiről, az derült ki neki, hogy Bíró személyében „egy olyan emberről van szó, aki szeret ügyeskedni”.

 

Kérdésünkre, hogy a Momentum vár-e még a soraiba további LMP- és Együtt-árvákat (Szél Bernadett és Hadházy Ákos korábban az LMP társelnökei voltak, míg Szabó Szabolcs a 2018-as országgyűlési választások után megszűnt Együtt párt tagja volt), Fekete-Győr úgy válaszolt:

 

„Most nem tudnék mondani ilyen árvákat.”

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ ELŐTTI PILLANATOK: SZÉL BERNADETT TELEFONÁL, HADHÁZY ÁKOS PÓZOL, SZABÓ SZABOLCS PEDIG NÉZI.

 

Lesz-e momentumos jelölt 2022-ben Hadházy, Szél és Szabó?

 

Ugyan Fekete-Győr András már a sajtótájékoztató elején leszögezte, hogy az nem arról szól, hogy a három parlamenti képviselő milyen szerepet fog betölteni a 2022-es országgyűlési választáson, a Momentum elnöke azért elkottyantotta: Szél Bernadették jelenleg a Momentum szövetségesei.

 

„A Momentum parlamenti képviselői 2022-ben lesznek, amikor a Momentum képviselőiként bejutnak oda”.

 

Azaz egyértelmű, hogy Fekete-Győr úgy számol, hogy 2022-től a jelenleg független politikusok már momentumosok lesznek – ennek praktikus kerete lenne, ha a Momentum vagy felvetetné őket a (közös) ellenzéki listára, vagy valamelyik egyéni körzetben indítaná őket a párt színeiben.

 

A háromból két képviselőnek nem is lennének rossz esélyei az egyéni győzelemre: Szél Bernadett 2018-ban (igaz, akkor még az LMP társelnökeként és miniszterelnök-jelöltjeként) a Budakeszi székhelyű, Pest megye 2. számú választókörzetében mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Szabó Szabolcs pedig a Csepel székhelyű Budapest 17. választókörzetében 42,45 százalékkal meg is nyerte a választást, 5,36 százalékpontot verve a második helyen befutó fideszes Németh Szilárdra.

 

A kakukktojás Hadházy Ákos, aki 2018-ban Tolna megye 1. számú választókörzetében indult, és bár a jobbikos jelöltet kivéve mindenki visszalépett a javára, így is majdnem 16 százalékponttal kapott ki a fideszes Horváth Istvántól.

 

Az Azonnali kérdésére, hogy várható-e, hogy a három képviselő a Momentum színeiben induljon 2022-ben, Fekete-Győr úgy felelt: „Amint meglesznek a döntések ezzel kapcsolatban, be fogjuk jelenteni.”

 

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás