+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Dercsényi Dávid
2021. február 18. csütörtök, 10:34
Szél itt hajszállal kapott ki 2018-ban, akkor még LMP-s társelnökként a 2014-ben is győztes fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Most először az ellenzéki előválasztást kell megnyerje.

Budakeszin indítja Szél Bernadettet a Momentum, jelentette be Fekete-Győr András pártelnök, és a 3D-s zebra felfestéséért nemrég rabosított Szemző Áron momentumos helyi politikus, illetve maga Szél Bernadett közös sajtótájékoztatón csütörtökön. 

 

Fekete-Győr András hosszan méltatta a bejelentéskor Szélt. Szemző Áron elmondta, amikor először választott az életében, Szél Bernadettre szavazott, később pedig több közös akciójuk volt, mint például a helyi orvosoknak adott maszkok. Szél azt mondta, új útra lépnek, új korszak indul. A Momentummal tiszta kezű politikusok közé került. Szél közös programírásra hívta híveit, és aktivistának, szavazatszámlálónak is várja szimpatizánsait.   

 

Szél ugyanitt 2018-ban még kikapott

 

Az előválasztásokról ugyan sok mindent még nem tudni – bár a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel, illetve a Schmuck Erzsébet LMP-társelnökkel készült interjúinkban azért pár részletre már fény derült ezzel kapcsolatban –, az LMP és a Momentum mindenesetre már egymás után jelentgeti be, hogy a járvány miatt valószínűleg majd csak ősszel megrendezendő előválasztáson kik lesznek a jelöltjeik.

 

Fájó emlék lehet az akkor még LMP-társelnök Szél Bernadettnek, hogy 2018-ban Pest megye 2. számú választókörzetében mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól, aki 2014-ben is nyerni tudott.

 

Szél most esélyt kap arra a Momentumtól, hogy szépítsen, és a Budakeszi székhelyű körzet egyéni képviselőjeként kerülhessen be a parlamentbe.

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Momentum a nem is párttag Szél Bernadettre cseréli le helyi politikusát, a Pest megyei közgyűlés Momentum-frakcióját vezető Szemző Áront, aki 2018-ban pont Szél Bernadett javára lépett vissza a megmérettetéstől. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – aminek elnöke az Azonnalinak megerősítette, hogy ha Volner János indítványának hála nekik is el kell majd indulniuk a 106-ból 71 egyéni körzetben, így óhatatlanul versenyt támasztva az egyesült ellenzéki jelölteknek, meg fogják ezt tenni – jelöltje, Betlehem Csaba itt négy éve 2,2 százalékot szerzett.

 

Mit keresnek ők a Momentum környékén?

 

A két volt LMP-s politikus és társelnök Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint az egykori Együtt politikusa, Szabó Szabolcs 2020 novemberében Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alakítottak parlamenti képviselőcsoportot, és kötöttek együttműködési megállapodást a parlamenti képviselővel nem rendelkező Momentummal. Ők ugyanis független parlamenti képviselők, egyik frakciónak sem tagjai.

 

Hadházy Ákost a Momentum a tőle megszokott Szekszárd helyett 2022-ben már Zuglóban indítja, azaz a Budapest 8. számú egyéni választókerületben az előválasztáson, ezt hétfőn jelentették be. Az itt befutó ellenzéki jelölt nagy valószínűséggel a fideszes jelöltet is legyőzi, mert itt már kétszer nyert az MSZP-s Tóth Csaba, ráadásul úgy, hogy nem ő volt az egyetlen ellenzéki jelölt. Az összellenzéki szavazatszám 20 százalékkal haladta meg a Fideszre leadott szavazatokét. Fekete-Győr Hadházyt Magyarország korrupció elleni védőszentjének nevezte. 

 

Szabó Szabolcsot pedig Csepelen indítja a Momentum, Budapest 17. számú egyéni választókerületében, ahol Szabó az azóta megszűnt Együtt színeiben már kétszer nyert Németh Szilárd fideszes honvédelmi államtitkárt legyőzve, 2014-ben és 2018-ban. A 2018-as választást követően rövid időre az LMP-frakcióba is beülő Szabó a Momentum oktatási tanácsadója.

 

NYITÓKÉP: Szél Bernadett / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás