+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 12. szerda, 08:57
Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet. Az ellenzék egy része arra kéri a nyugati országokat, hogy az ellenzék jelöltjét, Tihanovszkaját ismerjék el az egyetlen legitim elnöknek.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Annak ellenére, hogy a belarusz ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja Litvániába menekült és egy túszvideóhoz hasonló felvételen arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza, egyáltalán nem nyugodnak a kedélyek Belaruszban.

 

Kedd este is folytatódott a tüntetéshullám, amit az váltott ki, hogy a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka a hivatalos adatok szerint földcsuszamlásszerű győzelmet szerzett az augusztus 9-i elnökválasztáson, bár már aznap több helyen érdekes videók jelentek meg arról, miként csalhatták el a választásokat a hatóságok. Azóta több beszámoló is érkezett a független megfigyelőktől, hogy ők milyen visszaéléseket tapasztaltak a szavazás ideje alatt.

 

A már harmadik napja tartó tüntetések kedden korábban kezdődtek: országszerte sokan csatlakoztak a délben kezdődött sztrájkhoz, a gyárak mellett pedig sokan gyülekeztek, hogy így támogassák a sztrájkoló munkásokat. Emellett Minszkben több helyütt is virágokat vittek az emberek oda, ahol az előző napokban a tüntetők és a rendőrök összecsaptak.

 

 

A rendőrség emiatt már kora délután elkezdte oszlatni a tömeget, a beszámolók szerint pedig estére még az elmúlt napokhoz képest is erőszakosabban léptek fel a demonstrálókkal szemben. Ez részben annak is köszönhető, hogy a tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, kevesebben voltak egyszerre több helyen, így a rendőrök emiatt könnyebben tudták oszlatni a tömeget.

 

 

Ugyan hivatalosan nem jelentették be, de gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el Minszkben.

 

Késő délutántól kezdve a rendőrök felszólították a járókelőket és az autósokat, hogy menjenek haza, míg a boltok „technikai hibák” miatt hamarabb zártak be.

 

 

Az OMAN rohamrendőrei mellett továbbra is feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának emberei is, akik sokszor az autókból rángattak ki embereket, sőt, több lakóépületbe is bementek, miután a tüntetők egy része ott próbálta meghúzni magát. Egy beszámoló szerint pedig

 

már a lakóépületek ablakait és az erkélyről bámészkodókat is gumilövedékkel tüzelik, de van, hogy villanógránátot vagy füstbombát dobnak fel az erkélyre.

 

 

 

 

Keddhez hasonlóan most is megjelentek a Molotov-koktélok, miközben a rendőrséget állítólag felhatalmazták arra, hogy

 

ha rendőrautókat támadnak a demonstrálók, akár éles lőfegyverrel is rájuk lőhetnek.

 

 

Az elmúlt napokhoz hasonlóan most sem csak Minszkre korlátozódtak az események: a legtöbb városban ugyanúgy folytatódtak a Lukasenka elleni tiltakozások. Bresztben állítólag ejtőernyős alakulatok is megjelentek, de Minszk környékén látni lehetett páncélos harckocsikat is, amikkel a demonstrálók által emelt barikádokat akarják áttörni.

 

 

 

Azonban nem csak a tüntetőket támadják a rendőrök: sok helyen az újságírók az első számú célpontok. Ha meglátják, hogy valaki felvételt próbál készíteni, arra a legtöbb esetben azonnal gumilövedékkel tüzelnek, de volt olyan újságíró, akinek széttörték a kameráját és elvették a kamerák memóriakártyáját.

 

 

 

A tüntetésekkel egy időben felkerült egy videó, amiben az elnökválasztáson való indulástól eltiltott Valerij Capkala felesége, Veronika Capkala arra kéri a többi országot, hogy segítsék a belarusz embereket, helyezzenek nyomást a hatóságokra, hogy hagyják abba a vérontást, illetve

 

ismerjék el Tihanovszkaját Belarusz egyetlen legitim elnökének.

 

Az internetszolgáltatás Belaruszban akadozik, kedden pedig a monopol helyzetben lévő állami Beltelecom tájékoztatta a vállalatokat, hogy este hattól lekapcsolják az internetet. Emiatt Belaruszban sokan nem is tudják, hogy pontosan mi történik az utcákon: az állami média csak a hatalom narratíváját közvetíti, miszerint részeg és kábítószer befolyása alatt álló emberek randalíroznak az utcákon, és különböző állami épületeket próbálnak elfoglalni. Emiatt rádióadásokat kezdett el sugározni a Szabad Európa Rádió, hogy az emberek így tudhassák meg, mi is történik valójában az ország utcáin.

 

Érdekel, hogy miért tüntetnek Belaruszban? Olvasd el a korábbi cikkeinket itt! Ha pedig egy elemzést olvasnál arról, mi lehet Belarusz jövője, katt ide!

 

NYITÓKÉP: Tüntetők vonulnak Minksz utcáin. FOTÓ: Franak Viacorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás