+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 13. csütörtök, 08:56
Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Mi miért Belaruszt írunk Fehéroroszország helyett? Ezért.

 

Már negyedik napja tartanak a tüntetések Belaruszban, miután a múlt vasárnapi elnökválasztáson a 26 éve hatalomban lévő Aljekszandr Lukasenkát jelentették be győztesnek a hatóságok. Azóta kiderült, hogy a választásokat lényegében elcsalták, az ellenzéki elnökjelöltnek, Szvjatlana Tihanovszkajának pedig el kellett hagynia az országot, miután a belarusz választási bizottság székházában minden bizonnyal megfenyegették.

 

Így szerdán is folytatódtak a tüntetések, azonban aznap nem kapcsolták le az internetet, így a belaruszok először láthatták,

 

hogyan bánik el az állampolgárjaival a hatalom, és azt, hogy valójában nem csak pár maroknyi ember tüntet.

 

Vagy ahogy Lukasenka interpretálta: nem csak a burzsoá munkanélküliek mennek utcára.

 

Az elmúlt napok nyomán változott a tüntetők taktikája is: most már nem nagyobb tömegekben gyülekeznek, hanem több, kisebb méretű demonstrációt tartanak, hasonlóképp, mint a hong kongi demokráciapárti tüntetők. Így a rendőrségnek nincs egyszerű dolga, ha fel akarja számolni a tüntetéseket, hiszen azok könnyedén „átfolyhatnak” más helyszínekre.

 

 

 

A megváltozott taktika következtében a tüntetés eszközei is mások. Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a tüntetések már kora délután megkezdődtek szerdán, amikor Belarusz több pontján fehér ruhás nők özönlötték el a tereket, hogy élőláncba tömörülve tüntessenek a rendőri brutalitás ellen és támogassák a tüntetőket.

 

 

De a fehér ruhás nők mellett megjelentek a fehér köpenyes orvosok is.

 

Eddig talán csak ők voltak azok, akik saját szemükkel láthatták, a belarusz hatóságok mennyire erőszakosan bánnak el a tüntetőkkel.

 

 

Azonban az este kicsit már másképpen nézett ki: az elmúlt estékhez hasonlóan ugyanúgy megjelentek a barikádok – bár leginkább forgalomakadályozás céljából – és ugyanúgy erőszakosan bántak a rendőrök a tüntetőkkel. Bár annyiban más volt, hogy

 

most nem vettek őrizetbe több ezer embert, lévén, hogy a legtöbb rendőrségen már így sincs hely.

 

 

A belügyminisztérium már kedden bejelentette, hogy egy esetben már éles lőfegyvert is használtak az erőszakszervezetek, és ez úgy tűnik, nem fog megváltozni. Szerdán ugyanis kikerült egy videó egy fiatal katonáról, ahol azzal henceg, hogy éles töltényeket kaptak a katonák. Később a katona csatornája törlődött, de addigra már a videó elterjedt a belarusz médiában.

 

 

A legtöbb helyen a tüntetők békésen demonstráltak,

 

Homelben például a tüntetők egy része egy rögtönzött pizzapartyt tartott, amíg a rendőrök szét nem verték azt.

 

 

Az utcák mellett immáron a lakásokban is tüntetnek a belaruszok, igaz, ez nem állítja meg a rendőröket abban, hogy az így demonstrálókra is erőszakkal válaszoljanak: már kedden is villanógránátokat és füstbombákat dobtak a teraszokra, azonban úgy látszik, szerdán már erre nem volt erőforrás, lévén, hogy egyszerre több helyen kellett volna lenniük, illetve a forgalom blokkolása miatt egyáltalán nem ment olyan könnyen a csapatmozgatás.

 

 

Ezeken a felvételeken jobban látszik, hogy milyen sok ember csatlakozott a tüntetéshez a saját lakása biztonságából. A tüntetők az „Éljen Belarusz!” ellenzéki jeligét skandálták, emellett folyamatosan fel-le kapcsolgatták a villanyokat.

 

 

 

De erre is volt a rendőröknek válasza: füstbomba és villanógránát. Ezek a felvételek például Minszk egyik blokkolt útszakaszán készültek.

 

 

De a parkban tüntetőknek is jutott a füstgránátból.

 

 

 

A megváltozott taktikára nem minden esetben tudtak érdemben válaszolni a rendőrök: az autón annyira nem hatásos a gumibot, mint amikor egy embert kell ütlegelni vele.

 

 

Azonban így is hatalmas károkat tudnak okozni, mivel a gumilövedékkel többször a szélvédőt és a kereket célozzák a rendőrök.

 

 

Azonban így sem volt erőszakmentes az esemény. Noha most nem a város központi részein, hanem külvárosi területeken tüntettek, a hatalom keze így is elért. Azonban úgy látszik, Lukasenka már csak a hozzá még hűséges erőszakszervezetekre hagyatkozhat:

 

szerdán például közel 300 informatikai cég vezérigazgatója írt alá egy nyílt levelet, amiben új választások kiírását követelik. 

 

A lépés azért is kulcsfontosságú, mert Lukasenka az elmúlt pár évben óriási fókuszt helyezett arra, hogy Belaruszt IT-nemzetté tegye, így a szektor szembefordulásának is komoly üzenete van.

 

Az aláírók emellett az őrizetbe vett tüntetők szabadon engedésére és a hatóságok erőszakos fellépésének a befejezésére szólítják fel Lukasenkát. Ha ezek nem teljesülnek, akkor az informatikai szakemberek elhagyják Belaruszt – fenyegetik Lukasenkát a levélben.

 

NYITÓKÉP: Egy mentőápoló a Puskinszkaja metróállomásnál: a tüntetések egyik áldozata ezen a helyen halt meg, azóta nap mint nap virágokat hoznak ki megemlékezésül a minszkiek. Fotó: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás