+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 12. szerda, 14:37
Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Augusztus 9-én tartottak elnökválasztást Európa utolsó diktatúrájában, amit a hivatalos adatok szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka nyert meg, azonban mindezt nem túl finom csalásokkal érte el.

 

Azóta egymást érik a tüntetések Belarusz több városában is, mivel a választók úgy gondolják, ez a választás egyáltalán nem volt fair, és valójában azt az ellenzék elnökjelöltje, Szvjatlana Tihanovszkaja nyerte meg. Az azóta kirobbanó tüntetéseken a rohamrendőrök mellett a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának a tagjai is erőszakosan lépnek fel a demonstrálókkal szemben.

 

A választások óta eltelt pár nap alatt közel hatezer embert vettek őrizetbe, akik közül legalább kétszázan orvosi ellátásra is szorultak, a hivatalos adatok szerint pedig egy ember meghalt.

 

A haláleset kapcsán a belügyminisztérium azt állítja, hogy a férfi azért vesztette életét, mert a kezében robbant fel egy pirotechnikai eszköz, azonban egy nemrég nyilvánosságra kerülő videón az látszik, hogy a tüntető semmit sem fogott a kezében, hanem két lövés után esett a földre Minszk egyik utcáján.

 

 

A belügyminisztérium időközben bejelentette, hogy egy esetben éles lőfegyvert is használtak egy tüntetővel szemben,

 

viszont azt állításuk szerint Breszt városában tették, nem pedig Minszkben, ahol a fentebbi videórészlet játszódik.

 

Nem hivatalos adatok szerint egy másik ember is meghalt. Ő még a választások estéjén vesztette életét, miután egy csapatszállító rendőrautó gázolta el.

 

 

Nem csak az utcán bánnak erőszakosan a tüntetőkkel

 

Most újabb felvételek kerültek nyilvánosságra, amik ezúttal azt mutatják meg, hogy mi történik a tüntetőkkel, miután a rendőrök őrizetbe vették őket. A Tut.by két különböző videót közölt, amiken az látható, hogy a megbilincselt tüntetőket a rendőrörs udvarán letérdeltetik, közben pedig a rendőrök gumibotokkal ütlegelik is őket. A videó készítője szerint az események augusztus 10-én történtek, Minszk déli részén.

 

 

Egy másik videón pedig az látszik, ahogy a megbilincselt tüntetők az udvaron a hasukon fekszenek, miközben a kapubejárónál egy rendőr beszélget valakivel. A Tut.by értesülése szerint ez a videó is ugyanebből a körzetből származik, azonban a videó alapján azt nem lehet kideríteni, hogy ugyanazon rendőrségi épület szerepel-e a két felvételen.

 

 

A Twitterren ezenkívül egy képet is közöltek egy fogvatartottról, akinek a fentebbi képsorokhoz hasonló bánásmódban lehetett része:

 

 

Az elcsalt elnökválasztás után hatalmas tüntetések indultak Belaruszban, amiket a rendőrség erőszakos eszközökkel próbál kordában tartani. A hivatalos őrizetbe vételek mellett legalább száz ember hollétéről nincs információ, köztük több külföldi újságíróról. Az ellenzéki elnökjelöltnek, Szvjatlana Tihanovszkajának már a választások előtti éjszaka is rejtőzködnie kellett, kedden pedig Litvániába menekült, miután a belarusz választási bizottság épületében feltehetően megzsarolták annak érdekében, hogy a tüntetések abbahagyására szólítson fel.

 

Érdekel, hogy miért tüntetnek Belaruszban? Olvasd el a korábbi cikkeinket itt! Ha elemzést olvasnál arról, mi lehet Belarusz jövője, akkor katt ide, ha pedig az érdekel, mi kellene ahhoz, hogy a tüntetések sikeresek legyenek, arról itt olvashatsz bővebben!

 

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás