Belarusz exit poll: Lukasenka 79,7 százalékot kaphatott, Minszkben katonák vonulnak fel

2020.08.09. 19:18

Több érdekes jelenet is történik a belarusz elnökválasztás első fordulójában. Minkszben lehalt az internet, egy szavazókörben elfogytak a szavazólapok. A hatóságok néhol még a látszatra sem adnak, hogy ez egy tiszta választás volna. Az exit poll szerint Lukasenka széke egyáltalán nem volt veszélyben, az ellenzéki Szvjatlana Tihanovszkaja csak a harmadik helyet szerezhette meg.

Belarusz exit poll: Lukasenka 79,7 százalékot kaphatott, Minszkben katonák vonulnak fel

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

Augusztus 9-én tartották a belarusz elnökválasztás első fordulóját, ami fél évvel ezelőtt még egy lefutott meccsnek tűnt, azonban mind a papucsos tüntetések, mind az ellenzéki jelöltek körüli hatósági visszaélések felrázták a posztszovjet állam társadalmát.

Azonban nem kell attól tartani, hogy az ellenzék kvázi közös jelöltje, Szvjatlana Tihanovszkaja legyőzhetné az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenkát, ugyanis a független belarusz állam története során csak egyszer tartottak tiszta választásokat, még 1994-ben, amikor a korábbi miniszterelnökkel szemben pont Aljekszander Lukasenka méretette meg magát, és többek között azzal kampányolt, hogy Belarusznak új politikai vezetőkre lenne szüksége, a hetvenéves vezetők korának leáldozott.

Ennek megfelelően a 2020-as elnökválasztáson is több érdekes jelenet volt. A részvételi arány délután hatos adatok szerint 79,01 százalékos, ami az elmúlt évekhez viszonyítva nem számít magasnak, mivel a 2015-ös és a 2010-es, szintén elcsalt választásokon is 80 százalék feletti volt a részvétel, 2010-ben például 90,65 százalékos (!).

Az exit poll adatok szerint, amit helyi idő szerint este nyolckor hozták nyilvánosságra,

Lukasenka magabiztosan, 79,7 százalékkal győzött, míg Tihanovszkaja csak a harmadik helyre volt jó 6,8 százalékkal, mert a válaszolók 9,2 százaléka inkább egyik jelöltre sem szavazott.

Az adatokat összesen 12 ezer ember megkérdezése alapján állították össze, viszont magas volt a választ megtagadók száma, a megkérdezettek 34 százaléka nem volt hajlandó válaszolni. Azonban a nagykövetségeken már teljesen más számokról számolnak be: egy orosz exit poll szerint például

a moszkvai nagykövetségen a választók 78,5 százaléka Tihanovszkajára szavazott, míg Lukasenkára csak 6 százalék.

A Belsat ezenkívül összeszámolta a külföldön készített exit pollok adatait, ami szerint Tihanovszkaja 71 százalékot kapott, míg Lukasenka csak 10-et.

Az indulástól eltiltott, és jelenleg Ukrajnában tartózkodó Valerij Capkala ezért tüntetni is hívta este 10 órára az összefogott kampánycsapat szavazóit, Minszkbe ezért a hatalom nemcsak rendőröket, hanem katonákat is vezényelt.

Több órás sorban állások, elfogyott szavazólapok és lehalt internet

A szavazás azonban sok helyen problémákba ütközött: Minszkben például az egyik szavazókörben elfogytak a szavazólapok, így közel 800 embernek több mint két órán keresztül kellett sorban állnia a melegben.

A helyi választási bizottság elnöke szerint sok, a körzetben albérletben élő szavazó ment szavazni, és nem voltak felkészülve ekkora érdeklődésre.

Emellett az is kérdéses, hogy a megjelentek közül hányan tudták leadni a szavazataikat, ugyanis este nyolckor lezárták az urnákat, így aki addig nem adta le a szavazatát, azt nem számolják meg, ha egyáltalán normálisan számolják meg, ugyanis ebben a szavazókörben pont nincs független szavazatszámláló delegált.

Tihanovszkaja csapata még korábban jelezte szavazóinak, hogy a lehető legtöbb időt töltsék a szavazóhelyiségekben, ha lehet, még urnazárás után is maradjanak, hogy a választók így tudják védeni a választás tisztaságát. Ezenkívül arra is felhívták a figyelmet – sőt, még Facebookon megosztották a nyomtatványt is –, hogy ha csalást vagy visszaélést vesznek észre, nyújtsanak be hivatalos panaszt és értesítsék a rendőrséget.

Ezenkívül Twitterre felkerült egy videó, ahol egy szavazókörből a helyi bizottság tagjai több megpakolt szatyorral másznak ki az épületből, a bejárattól távol.

Erre azért lehet szükség, mivel több körzetben is sokan szavaztak a választás napján, így akadt olyan szavazókörzet, ahol így a korai szavazások részvételi adataival együtt több mint 100 százalékos lett volna a részvétel. 

Azonban a belarusz választási bizottság elnöke szerint a választások tisztaságát a hatalom helyett a szavazók egy része szennyezi be.

A választási bizottság elnöke szerint a szavazókörökben sok „szabotőr” jelent meg, akiknek a céljuk, hogy megakadályozzák a demokratikus szavazást.

Szerinte amiatt voltak hosszú sorok sok körzetben, mert sokan akár fél órát is eltöltöttek a szavazófülkében, illetve szerinte indokolatlan mennyiségű panaszt nyújtottak be a választók, amiket a bizottság elnöke úgy gondolja, nem minden esetben kell majd kivizsgálni, mert a cél csupán a szavazás tisztaságának és gördülékenységének a szabotálása. Szerinte ezen szabotőrök száma miatt alacsony a részvételi arány, mivel ezzel blokkolják a szavazók lehetőségeit.

Tihanovszkaja viszont a szavazás napján már előkerült, egy minszki iskolában kialakított szavazókörben adta le szavazatát. Tihanovszkaját elkísérte Babarika kampányfőnöke, Maria Kolesnikova mellett még kétszáz támogatója is, akik megtapsolták a háziasszonyból politikussá vált elnökjelöltet, majd a szavazata leadása után a „fényt” és „változás” szavakat skandálták a szimpatizánsai. Azonban a trió harmadik tagja, Viktoria Capkala nem tartott velük, ő ugyanis Moszkvába repült gyerekeivel, és ott adta le a szavazatát.

Tihanovszkaja elmondta, hogy nem tervezi elhagyni Belaruszt, újságírói kérdésre pedig azt mondta, reméli, nem torkollik majd a választás után egy 2010-es elnökválasztás utáni hasonló eseményekhez a mostani választás, amikor az ellenzéki kihívó kevesebb, mint 3 százalékot kapott, és emiatt hetekig tüntettek az utcákon.

Ennek ellenére a rendőrség és a katonaság nagy számban van jelen Minszkben: az ellenzéki Tut.by beszámolója több képet is közöl, ahol páncélos járművek mellett vízágyúk vannak, illetve nagyon sok katonákat, illetve rendőröket szállító buszokat fotóztak le. A Tut.by megszólaltatta egy ilyen busznak a sofőrjét, aki elmondta, azért vannak itt, hogy oszlassák majd a tüntetőket. A rendőrség Minszken belül több helyet is lezárt, például a Függetlenség teret, elejét véve egy demonstráció kialakulásának.

De a rendőrség nem csak megelőzés céljából vonult fel nagy erőkkel:

több szavazókörből vettek őrizetbe független megfigyelőket, egyikük még kórházba is került, de az újságírókat is vegzálják.

Az ellenzéki Tut.by riporterét például kirángatták egy szavazókörzetből, míg egy orosz tévé riporterei még ennél is rosszabbul jártak, mivel őket civilruhás rendőrök tepertek le a földre, majd szállították el egy ismeretlen helyre, annak ellenére, hogy a tévé már június 15-én jelezte forgatási szándékát. De rajtuk kívül még sok „szabotőrt” és tüntetőt vittek el a rendőrök a különböző szavazókörökből.

Lukasenka: remélem, én nyerek

Lukasenka újságírói kérdésekre is válaszolt a választás napján, amikor leadta szavazatát. Elmondta, hogy ugyan a mostani egy nehéz kampány volt, azonban nem gondolná, hogy ez lett volna a legnehezebb karrierje során.

Tihanovszkajának odaszúrva elmondta, hogy nem foglalkozik vele, elvégre maga Tihanovszkaja is bevallotta, hogy ő nem politikus és nem ért a politizáláshoz.

A diktátor ezután szerényen reményét fejezte ki aziránt, hogy ő nyer.

A választás kapcsán a legnagyobb kérdés nem az, hogy végül Lukasenka nyeri-e azt meg, hanem hogy a társadalom hogyan fogadja majd az eredményeket. A rendőrség és a katonai jelenlét kapcsán úgy tűnik, a hatalom tart tőle. 

FRISSÍTÉS (20:44): Minszk összes stratégiai pontján katonák állomásoznak, bezártak a metrók is. Az összes független hírportál elérhetetlenné vált, csak a külföldi tulajdonú portálok, mint például a Szabad Európa Rádió elérhető. Minszket szinte teljesen lezárták, így néz ki a Google Maps szerint a forgalomkorlátozás:

NYITÓKÉP: BPT / Twitter

Bővebben érdekel a mostani elnökválasztás? A választás hátteréről és tétjeiről itt kérdeztünk meg egy belarusz politológust, itt pedig egy interjút olvashatsz arról, hogy mi köze mindehhez a putyini Oroszországnak.

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek