+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. május 15. péntek, 18:15
A Freedom House szerint demokráciából hibrid rezsimet csinált Magyarországon az a Fidesz, amely ha felfüggesztve is, de még mindig az Európai Néppárt tagja, úgyhogy megkérdeztük erről a tagpártokat.

Itthon is nagy port kavart a Freedom House szabadságjogokat vizsgáló civil szervezet májusban megjelent jelentése, mely a 2010-ben még „stabil demokráciaként” jellemzett Magyarországot 2015-ben már a „többnyire stabil demokráciák”, 2020-ra pedig a „hibrid rezsimek” közé sorolta. Ezzel Magyarország Moldovával, Ukrajnával, valamint – a többnyire stabil demokrácia Horvátországot kivéve – a Balkán államaival került egy kalap alá, ráadásul ebben a kategóriában egyedüli uniós tagállamként.

 

Persze egy Freedom House-jelentés sokféleképp értelmezhető, a Fidesz pedig a lehető legvárhatóbb módon értelmezte azt: Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő úgy vélte,

 

politikai jellegű a szervezet értékelése, hiszen az Soros Györgyhöz, illetve azokhoz a liberális körökhöz kötődik, amelyekkel ideológiai és politikai értelemben vitában áll Magyarország,

 

és egyébként is, a 2006. októberi eseményekkel nem volt bajuk (de, egyébként volt). Hasonlóképp vélekedett Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár is a Hír TV-nek, szerinte „a Freedom House meg az ehhez hasonló nemzetközi szervezetek egyértelműen Soros György finanszírozáshoz kötődnek”, és amit csinálnak, „az minden, csak nem tudomány, hanem tudománynak álcázott politika”.

 

Tehát a Fidesz szerint a Freedom House Soros-szervezet, ezért nem kell annak sok jelentőséget tulajdonítani, amit mondanak. De mit szólnak mindehhez a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt tagpártjai? Ugyanis bár a magyar kormánypárt néppárti tagsága fel van függesztve, a Fidesz formálisan még mindig tag, ezért felmerülhet a kérdés: milyen egy olyan párttal egy pártcsaládban lenni, amelyik a Freedom House szerint hibrid rezsimmé alakította Magyarországot? Megkérdeztük erről az EPP összes tagpártját – és kaptunk is egy pár választ, mutatjuk, miket!

 

Robert Fico is sorosozással ütötte el az időt

 

A legrészletesebb választ Igor Matovič szlovák miniszterelnök pártjától, az OĽaNO-tól kaptuk, akik magyarul válaszoltak – ráadásul a szlovák kormány hivatalának nevében, ugyanis az OĽaNO a márciusban összeállt szlovák kormánykoalíció nagyobbik pártja. A kormányhivatal a jelentéssel kapcsolatban annyit írt,

 

„le kell szögeznünk, hogy ebben az esetben egy nonprofit szervezet értékeléséről van szó”, ezért ezt, vagy a jelentés tartalmát nem is minősítik.

 

Hozzátették, hiszik, hogy Magyarország „tiszteletben fogja tartani a jogállamiság alapelveit és a demokratikus értékeket”, hiszen a szlovák kormány politikája is ezeken a pilléreken nyugszik. Ugyanakkor továbbra is az elsődleges cél „a kiváló magyar-szlovák szomszédi viszony megtartása lesz”, az Európai Néppárt pedig akármit is dönt az ügyben, azt tiszteletben tartják majd. Rákérdeztünk arra is, hogy mi a véleményük a Fidesz érveléséről, miszerint egy Soros által pénzelt liberális hálózat áll Magyarországgal szemben a jelenlegi jelentésben is, itt a kormányhivatal emlékeztetett:

 

„A Soros Györggyel kapcsolatos érveket a volt miniszterelnök, Robert Fico is felhasználta a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után indult tüntetésekkel kapcsolatban.”

 

Szintén Szlovákiából kaptunk választ a februári választásokon a parlamenti küszöbön épp, hogy csak elvérző kereszténydemokrata KDH-tól. A párt szerint bár a Freedom House elismert think tank az Egyesült Államokban, és nem is kérdőjelezik meg, hogy elismert és a témában jártas szakértők dolgoznak ezeken a projekteken. De az azért kérdéseket vet fel, miért rakták Magyarországot pont egy ponttal a többnyire szabad demokráciák besorolása alá – többnyire szabad demokrácia ugyanis 50 ponttól lesz egy ország, míg Magyarország 49 pontot szerzett, ezzel éppen a hibrid rezsimek kategóriájába esve, írták.

 

A KDH emellett örült annak, hogy az Európai Néppárton belül már megindult a vita a Fidesz helyzetével kapcsolatban, hiszen „ez is mutatja, hogy az EPP képes megcélozni a demokráciával kapcsolatos kihívásokat a tagjai körében”. Erre más páneurópai politikai pártok képtelenek voltak, ők „szemet hunytak a tagpártjaikkal kapcsolatos vitás kérdések felett” – ez a helyzet például az európai szocialistákkal, és szlovák tagpártjukkal, a Robert Fico-féle Smerrel.

 

Az S&D pártcsalád ugyanis „képtelen volt állást foglalni” az oknyomozó újságíró Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásával kapcsolatban, de ugyanez a helyzet a soraikban Andrej Babiš cseh miniszterelnök pártját megtűrő európai liberálisokkal – írták a szlovák kereszténydemokraták. Arra azonban a KDH nem válaszolt, hogy szerintük szükség lenne-e a Fidesz kizárására a Néppártból – azt írták, erre az EPP elnöksége és a tagok párbeszédét követően születik majd válasz.

 

Szolidaritás, emberi jogok, tolerancia, jogállamiság

 

Az ír kormánypárt Fine Gael EP-képviselője, Seán Kelly kérdéseinkre a magyar felhatalmazási törvényt szedte elő: Kelly közleménye szerint a koronavírusra adott veszélyhelyzeti intézkedések nem mehetnek az alapvető értékek és a jogállamiság rovására, időben meghatározottnak és arányosnak kell lenniük, éppen ezért az Európai Néppárt is támogatja, hogy az Európai Bizottság minden tagállamban monitorozza és értékelje a rendkívüli intézkedéseket.

 

„Az ír delegáció komoly aggodalmaknak adott hangot a Fidesz-kormány intézkedéseivel kapcsolatban, és az álláspontunk is egyértelmű az EPP európai parlamenti frakciójában” – írta az EP-képviselő. Kelly szerint mivel az EPP továbbra is aggódik több tagállamban a jogállamiság helyzete miatt, ezért is támogatják egy uniós szintű, tisztességes és nem diszkriminatív jogállamisági mechanizmus kialakítását,

 

amely az alapvető jogok és a demokrácia helyzetét is vizsgálná a tagok között.

 

Február óta az Orbánnal és a Fidesszel kifejezetten jó viszonyt ápoló szlovén Janez Janša új kormányában vesz részt a jobbközép kispárt, az Új Szlovénia (NSi). Januárban még az NSi EP-képviselője megszavazta azt az EP-állásfoglalást, miszerint romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon, emiatt Janša pártjának politikusa egyszerűen leparasztozta a szlovén jobbközép képviselőt.

 

Azóta viszont már a Janša-féle SDS és az NSi együtt kormányoz, és nincsenek is ilyen pengeváltások Magyarország kapcsán a két párt között, ennek megfelelően az NSi-től elég konszolidált választ kaptunk: a párt az Azonnalinak azt írta, nem nyilvánulnak meg más országok politikai helyzetéről, de „mindig a közös európai értékek és az EPP által megfogalmazott célok, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok – beleértve a kisebbségek jogait – mellett fogunk állni”. Hozzátették, ezek olyan értékek,

 

amelyek elengedhetetlenek egy pluralista, igazságos, szolidáris, toleráns, nem diszkriminatív, és a férfiak és a nők egyenlőségén alapuló társadalomban.

 

Ők már állást foglaltak

 

Rövid válaszokat kaptunk a Fidesz kizárása mellett nyíltan is kardoskodó néppárti tagoktól, vagyis azoktól, akik közül április közepén a felhatalmazási törvény miatt tizenhárman már jelezték: azonnal ki kéne zárni emiatt a Fideszt. A Fidesszel régióta kritikus finn Kokoomus (Nemzeti Koalíció) válaszában is erre a kizárást követelő levélre emlékeztetett, mondván, hogy pártjuk álláspontja a kérdésben nem változott. Ugyancsak aláírta az EPP-elnök Donald Tusknak címzett levelet a szlovák Spolu (Együtt), ők viszont az Azonnalinak annyit írtak, nem nyilatkoznak, hiszen már nyilvánvaló az álláspontjuk, és egyébként is, az elemzést az elemzőkre hagynák.

 

Az aláírók között volt a jobboldali-liberális cseh TOP09 is, akik az Azonnali kérdésére azt írták: aggasztja őket a demokrácia magyarországi helyzete, ezért úgy gondolják,

 

„a Fideszt ki kéne rúgni az EPP-ből, mert nem tisztelik a demokratikus értékeket”.

 

Ami pedig a Freedom House jelentését illeti, „az csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy a helyzet Magyarországon egyre rosszabb”.

 

Kérdéseinket elküldtük az Európai Néppárt összes jelentősebb tagpártjának sajtóosztályaira, a többiektől azonban nem kaptunk választ. Ha mégis kapnánk, cikkünket bővítjük!

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / EPP

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás