+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. május 6. szerda, 12:08
A Freedom House szerint mára a magyarországi demokrácia színvonala az egykori Jugoszlávia szerencsétlenebb sorsú volt tagállamaiéhoz hasonló. Mit vegyünk át onnan a hibridrezsimségen kívül?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

A Freedom House, amelynek költségvetésének egy részét az USA kormányzata biztosítja, minden évben közzé teszi a sajtószabadság-mérése mellett a posztszocialista államok demokráciaindexét is: bizonyos mutatók alapján azt mérik, hogy mennyire sikerült az egyes államoknak a szocializmusból a demokráciába átmenniük.

 

Az intézet ez alapján öt kategóriát különböztet meg: egyértelműen autoriter rendszer, félig autoriter rendszer, hibrid rezsim, félig konszolidált demokrácia, szilárd demokrácia.

 

A divatos politológia hibrid rezsimként írja le azon államokat, amelyekben a liberális demokrácia tartalmi, eljárási és intézményi alapjai olyan mértékben vagy csak formálisak, vagy eleve fel lettek majdnem számolva, hogy demokráciának – mármint annak liberális értelmében – nem nevezhetőek, ám közben mégis túlzás lenne őket mondjuk akár csak Belarusz szintjére betenni. Elvégre vannak választások, ülésezik a parlament, még akár kritikus sajtó is megjelenhet – de ezeket mind

 

olyannyira kiüresítették vagy lehetetlenné tették, hogy igazából már inkább csak liberális demokratikus paravánként szolgálnak.

 

Magyarország a Freedom House tavalyi jelentésében is még a félig konszolidált demokráciák közé tartozott (2015 előtt pedig még szilárd demokráciának számított). Ma Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia számít szilárd demokráciának, Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária pedig félig konszolidált demokráciának. Azaz a visegrádi négyek háromnegyede ma is inkább még demokrácia.

 

Magyarország viszont visszazuhant a hibrid rezsim kategóriába:

 

itt Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, Koszovóval, Észak-Macedóniával, Albániával és Ukrajnával alkotunk egy blokkot,

 

azaz nagyrészt ott vagyunk, ahol az egykori Jugoszlávia EU-n kívüli tagállamai állnak.

 

Ez első ránézésre eléggé elkeserítő lehet, de azért lássuk meg mindenben a jót is! A Balkánon lehet, hogy tombolnak a hibrid rezsimek – de tombol ott más is, ami viszont akár még jó is. Szóval mit vegyünk át új barátainktól a hibrid rendszeren kívül?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a jobb éttermek csak 19 órakor nyitnának eleve, a Giuseppe Conte vezette római balpopulista kormány rendelete értelmében hétfőtől egy hónapon át nincs helyben se ital-, se ételfogyasztás 18 óra után komplett Olaszországban. Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás