Az osztrák szélsőjobboldal bemutatja, milyen egy 10/10-es kampányfilm

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.30. 12:34

Az Azonnali pedig lefordította nektek képkockáról képkockára!

Az osztrák szélsőjobboldal bemutatja, milyen egy 10/10-es kampányfilm

Már csak egy hónap van hátra a szeptember végi előrehozott osztrák választásig, ennek megfelelően már nem csak a plakátkampány kezdődött el Ausztriában. Bizony, megjelentek a vicces kampányvideók is: a sort szokás szerint az ibizai videóbotrányig Sebastian Kurz Néppártjával (ÖVP) együtt kormányzó szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kezdte, egy nem is akármilyen darabbal. 

A művet képkockáról képkockára ismertetjük.

PÁRTERÁPIÁN JÁRUNK. BALRA NORBERT HOFER, AZ FPÖ ELNÖKE, KÖZÉPEN HÁTULRÓL SEBASTIAN KURZ KANCELLÁR, JOBBRA A PSZICHOLÓGUS. A PSZICHOLÓGUS AZT KÉRI, ÁSSANAK LE A MÉLYRE: HOGYAN IS JELLEMEZNÉ KURZ ÉS HOFER KETTEJÜK KAPCSOLATÁT?

NORBERT HOFER: ELÉG JÓ A KAPCSOLATUNK, AZT HISZEM... VAGY?

SEBASTIAN KURZ ÁLLÍTÓLAGOS FEJE HÁTULRÓL: IGEN, SZERINTEM ELÉG HARMONIKUS.

GYAKRAN VESZEKEDNEK? – JÖN A PSZICHOLÓGUS ÚJABB KÉRDÉSE.

NORBERT HOFER: PERSZE, DE NEM TÖBBET, MINT MÁSOK SZOKTAK...

SEBASTIAN KURZ: HA A KÉT ÉVVEL EZELŐTTI KAPCSOLATOMRA GONDOLOK, AZ EGY RITKA ZILÁLT TÖRTÉNET VOLT AZZAL A VÖRÖS HERCEGNŐVEL. A VÉGÉN MÁR SEMMI SEM MŰKÖDÖTT. (ITT AZ FPÖ KURZA AZ ÁLTALA FELRÚGOTT, CHRISTIAN KERN VEZETTE ÖVP-SPÖ-KORMÁNYRA GONDOL, AMELYBEN Ő KÜLÜGYMINISZTER VOLT. EZT A KORMÁNYT VÁLTOTTA AZTÁN FEL A 2017-ES VÁLASZTÁS UTÁN A JOBBOLDALI ÖVP-FPÖ KORMÁNY.)

ÉS MIK A KOMPROMISSZUM LEHETŐSÉGEI? MUTATNAK KÉSZSÉGET A MÁSIK FÉL KÍVÁNSÁGAI IRÁNT? – JÖN ÚJRA A TERÁPIA VEZETŐJÉNEK KÉRDÉSE.

NORBERT HOFER: MI MEGPRÓBÁLJUK.

KURZ: NOS, Ő 140 KM/H-VAL AKART HALADNI AZ AUTÓPÁLYÁN, ÉN PEDIG SEMMIT NEM MONDTAM EZELLEN. (EZ EGY UTALÁS NORBERT HOFERNEK – AKI AZ ÖVP-FPÖ KORMÁNY KÖZLEKEDÉSI MINISZTERE VOLT – AZON VITATOTT JAVASLATÁRA, MISZERINT BIZONYOS HELYEKEN AZ OSZTRÁK AUTÓPÁLYÁKON EMELJÉK FEL A SEBESSÉGLIMITET 140 KM/H-RA.)

HOFER MOSOLYOGVA RÁCSAP KURZ VÁLLÁRA: AZÉRT TE SEM PANASZKODHATSZ!

EZT KÖVETŐEN ÚJRA A PSZICHOLÓGUSÉ A SZÓ, ÉS RÖGTÖN KÉRDEZ IS: MÁSKÉPP LÁTJÁK ÖNÖK A VILÁGOT? MÁST AKARNAK, MINT A MÁSIKUK?

A VÁLASZT HOFER KEZDI, DE KURZ FEJEZI BE: NEM, SZERINTEM SOK A... KÖZÖS ÖTLET. MAJD HOFER VESZI ÁT A SZÓT: GYAKRAN AZT SE TUDNI, MELYIKÜNKTŐL JÖTT AZ ÖTLET. KURZ FOLYTATJA: MINT PÉLDÁUL AZ AZ ÖTLET, HOGY NEM VESZÜNK FEL TÖBB HITELT!

DE HOFER KÖZLI: NEM, NEM, AZ AZ ÉN ÖTLETEM VOLT. KURZ EL IS ISMERI.

A SZÓ ISMÉT A TERÁPIAVEZETŐJE: HA TEHÁT JÓL ÉRTEM ÖNÖKET, ÖNÖKNEK NAGYSZERŰ A VISZONYA, KIVÁLÓ KETTEJÜK SZEMÉLYES KAPCSOLATA, TISZTELIK EGYMÁST, ÉS UGYANAZT GONDOLJÁK A VILÁGRÓL. BIZTOS, HOGY EZT KOCKÁRA AKARJÁK TENNI....?

IBIZA MIATT – FEJEZI BE A KÉRDÉST HOFER ÉS A KAMUKURZ.

DE TÉNYLEG EZT AKARJÁK? – KÉRDI A PSZICHOLÓGUS EGYÜTTÉRZŐEN.

HOFER: NEM, EZ NEM AZ, AMIT ÉN AKAROK, CSAK...

A PSZICHOLÓGUSNÁL ERRE BETELIK A POHÁR, ÉS EMELT HANGON SZÓL A KÉT POLITIKUSHOZ: NA JÓ. AKKOR MOST MINDKETTEN IDEFIGYELNEK! AZ ELŐFORDUL A LEGJOBB KAPCSOLATOKBAN, HOGY EGY HÜLYESÉG MIATT LETÉRNEK A HELYES ÚTRÓL. GYAKRAN NEM IS VAGYUNK A TUDATÁBAN ANNAK, HOGY MENNYIRE ÉRTÉKES IS AZ, AMINK VAN!

MAJD NORBERT HOFER ELGONDOLKODÓ ARCKIFEJEZÉSÉT LÁTJUK.
Hogy aztán a végszóhoz érjünk!

HOFERRŐL EGYRE TÁVOLABB MEGY A KAMERA, Ő PEDIG A KÖVETKEZŐKET MONDJA BELE: GYAKRAN CSAK EGY KIS LÖKÉS KELL AHHOZ, HOGY KÖZÖSEN FOLYTASSUK.

A videó üzenete egyszerű: aki az FPÖ-re szavaz, az arra szavaz, hogy ismét összeálljon az ÖVP-FPÖ-koalíció, ami az ibizai videó miatt esett szét, és ami az FPÖ egyetlen esélye, hogy újra kormányra kerüljön. A háttérben az áll, hogy Sebastian Kurz vélhetően már nem az FPÖ-vel akar közösen kormányozni, hanem inkább a Zöldekkel, a liberális Neos-szal, vagy akár a jelentősen meggyengült szocdemekkel – a közvélemény-kutatások alapján ugyanis a három nagy párt (ÖVP 35 százalék, SPÖ 20 százalék, FPÖ 20 százalék) közül csak a Néppártnak van reális esélye választást nyerni.

Rainer Nowak, a konzervatív Die Presse főszerkesztője egy alpbachi fórumon tartott beszélgetésen szóba hozta azt az opciót is, miszerint a kampányban most magát Jörg Haider volt FPÖ-vezér korábbi szlogenjével hirdető Kurz az FPÖ szakadására játszhat: így az ibizai videóba belebukott Heinz-Christian Strache-féle radikálisabb szárny távozásával már vállalható lenne a volt kancellárnak is a mérséklődő, hoferi FPÖ. Pláne, ha megy velük Herbert Kickl volt belügyminiszter is.

Most pedig nézd meg eredetiben a videót!
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek