+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. június 23. kedd, 15:20
Az osztrák sajtó megszerezte, az Azonnali meg lefordította nektek!

2019. május 17-e, az osztrák Ibiza-botrány kirobbanásának napja kétségkívül megváltoztatta az osztrák politikát, és talán az európai parlamenti választásra is hatása volt, a szélsőjobboldal ugyanis nem tudott annyira áttörni, amennyire azt például Orbán Viktor várta. Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár pártja mindenesetre megszenvedte azt, hogy elnöküket egy magát orosz oligarchának álcázó egyetemista átverte: az Ibiza-botrány miatt tavaly őszre előrehozott választáson már csak 16,2 százalékot értek el.

 

Az Ibiza-botrányt azóta parlamenti vizsgálóbizottság próbálja felgöngyölíteni: itt az ellenzék rendre felveti, hogy hiányzik a rendelkezésükre bocsátott aktákból a Sebastian Kurz kancellár és alkancellárja, HC Strache közötti SMS-váltás. Ezek hiánya már csak azért is különös, mert az ügyészség 2019. augusztus 13-án lefoglalta Strache mobiltelefonját. Most azonban az Österreich nevű bulvárlap megszerezte az üzeneteket, az Azonnali pedig lefordította őket:

 

 

Vagyis Kurz és Strache már napokkal a Spiegelben és a Süddeutsche Zeitungban lejött anyag megjelenése előtt azt találgatták, hogy vajon mivel áll elő a két német lap, miután azok küldtek neki pár sajtókérdést a videóval kapcsolatban. A Kurz által felhozott Tal Silberstein pedig egy Ausztriában korábban a szociáldemokraták által alkalmazott kampánytanácsadó, akihez különböző, Kurzot lejárató Facebook-oldalak kötődtek a 2017-es kampányban – az Ibiza-videóbotrány kirobbanásakor sokan gyanakodtak arra Ausztriában, hogy ő állhat az egész mögött.

 

A bulvárlap közöl több, korábbi SMS-t abból az időszakból, amikor az ÖVP és az FPÖ még közösen kormányzott. Az egyikben Kurz azt rója fel Strachénak, hogy nem úgy cselekszik a nyugdíjreform ügyében, ahogy azt neki több FPÖ-s politikus jelenlétében az otthonában megígérte: „Sajnos mindig elfelejted a megállapodásaink rád eső részeit.”

 

Strache azóta egyébként már nem az FPÖ tagja, hanem egy saját listát indít az őszi bécsi tartományi választásra: erről többek közt az Azonnalinak adott interjújában is beszélt.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás