A szélsőjobb kampányszlogenjével nyomul Kurz az osztrák választások előtt

Szerző: Illés Gergő
2019.08.29. 10:39

Jörg Haidert és a húsz évvel ezelőtti Szabadságpártot idézik az osztrák választási kampányra készített Kurz-plakátok.

A szélsőjobb kampányszlogenjével nyomul Kurz az osztrák választások előtt

„Valaki, aki a mi nyelvünket beszéli” – ez Sebastian Kurz, az újraválasztásáért küzdő 33 éves osztrák exkancellár egyik kampányszlogenje a szeptember 29-én esedékes osztrák parlamenti választás előtt, melyet minden valószínűség szerint pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) fölényesen fog majd megnyerni.

FPÖ-s szivárogtatás?

A szerdán bemutatott választási szlogen és plakát egyszerűen gyönyörű: azon az ÖVP kancellárjelöltje éppen az osztrák Alpokban, túrahátizsákkal igazít útba további túrahátizsákos turistákat, majd alatta a felirat:

„Valaki, aki a mi nyelvünket beszéli. Ez az én kancellárom.”

Az ÖVP kampánystratégái ugyanakkor a plakátok megalkotásakor kiszivárogtatásra gyanakodnak. Ugyanis a „valaki, aki” szlogen az osztrák szélsőjobb két prominens alakjánál is feltűnt a választási kampányban: az előző Kurz-kabinetben belügyminiszter Herbert Kickl (akivel kapcsolatban Kurz kategorikusan kizárja, hogy újra miniszterré válhasson, miután Kickl rendszeresen lövi az exkancellárt és az ÖVP-t) ugyanezzel a szlogennel tett ki egy Facebook-posztot augusztus 21-én.

Ugyanezen a napon az Ibiza-videókba belebukott Heinz-Christian Strache helyére, az FPÖ elnöki székébe ültetett Norbert Hofer szintén gyanúsan megjövendölte Kurz egy héttel későbbi szlogenjét: Hofer bejegyzésében az állt: „Valaki, aki még mindig az értékeink szerint él”, az ÖVP-s jelölt pedig a „Valaki, akinek fontosak az értékeink” szlogennel nyomult.

AZ ÖVP a Der Standard tudósítása szerint kémkedést sejt a gyanúsan hasonló plakátok mögött, vagyis szerintük valaki az FPÖ felé szivárogtatta ki a szlogeneket. „Nyilván a szlogen annyira jó volt, hogy a Szabadságpárt át is akarta venni őket” – magyarázta a bizonyítványt Karl Nehammer, az ÖVP kampánymenedzsere.

Húsz év után kísért Haider szelleme

Azt viszont már nehezebben lehet megmagyarázni, hogy az 1999-es választási kampányban Jörg Haider, az FPÖ kancellárjelöltje is ugyanilyen szlogent használt a kampányban, ráadásul a Kurier szerint

az eredeti, Haider-szlogen ötletgazdája nem más volt, mint maga a Szabadságpárt agyának is tartott Herbert Kickl.

Ez annyira jól sikerült a szélsőjobbnak, hogy FPÖ annyira megerősödött, hogy pár száz szavazat különbséggel még az ÖVP-t is megelőzték a pártok listájában, majd néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció alakult, hogy aztán az is idő előtt, 2002-ben érjen véget.

OSZTRÁK KAMPÁNYTÖRTÉNETI DÉJÀ VU: FÖLÜL A KICKL ÁLTAL KITALÁLT HAIDER-FÉLE 1999-ES, ALUL A KURZ-FÉLE 2019 PLAKÁT. FOTÓ: TWITTER / RAFFAELA

Kickl jóvoltából tehát Haidernek egy sor, Kurzéhoz hasonló plakátja született húsz évvel ezelőtt: „Valaki, aki meghallgat”, „Valaki, akinek számítanak a szavai”, „Valaki, aki a mi nyelvünket beszéli”, és így tovább. Így az FPÖ szerint értelemszerűen épp Kurzék voltak, akik plakátokat másoltak, Christian Hafenecker, a párt titkára szerint

az ÖVP az előző választáson még csak az FPÖ témáit nyúlta le, de idén már a múltbéli szlogenjeiket is újrahasznosítják.

Persze a kiszivárogtatáson felül ez is egy lehetséges forgatókönyv: most, hogy az ÖVP a közvélemény-kutatások szerint stabilan az urnákhoz tud vinni egy 35 százalékos szavazóbázist (ami kényelmesen elég egy újabb választási győzelemhez), a Néppárt inkább a szélsőjobb gyengítésére játszik. Kurzék számára ugyanis működőképes stratégia lehet, hogy a 20 százalékos FPÖ-től próbáljanak szavazókat elcsaklizni annak érdekében, hogy bármilyen kormánykoalíció is áll fel ősztől, abban a Néppárt abszolút domináns szerepet tölthessen be. Mi több, egyes vélemények szerint Sebastian Kurz célja az, hogy szétszakítsa az FPÖ-t, és annak mérsékeltebb felével aztán közösen kormányozzon.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek