Miért bukott ekkorát az FPÖ, és visszatérhet-e még Strache?

2019.10.01. 12:11

Megbosszulta magát az ibizai videó: az Osztrák Szabadságpárt 16 százalékra esett vissza, és a kormányzáshoz se lesz sok köze a jövőben. Az Azonnali a párt tagjait kérdezte: mi ennek az oka, és visszajöhet-e még HC Strache a politikába?

A vasárnapi osztrák választáson igazából egy dologról döntött a nép: hogy kivel kormányozzon a következő négy évben Sebastian Kurz és pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP), miután a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) felbomlott az együttműködés, miután kiderült, hogy Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök Ibizán össze-vissza ígérgetett mindenféle közbeszerzéseket baráti médiavásárlásért cserébe egy kamu oligarcharokonnak.

Az előrehozott választást magasan az ÖVP nyerte 38,35 százalékkal (6,88 százalékpont plusz), de ezt tudni is lehetett előre, így semmi megdöbbentő nem volt abban, hogy az FPÖ azzal kampányolt, hogy csak velük lehet Kurz következő kormánya jobboldali. Az osztrák választók által helyzetbe hozott Zöldek viszont pont az ibizai botrányra reagálva ígértek tiszta politikát. Az FPÖ 8,72 százalékpontot veszítve végzett végül 17,25 százalékon, míg a Zöldek 8,55 százalékpontot erősödve jöttek fel 12,35 százalékra – és ezek még a levélszavazatok megszámlálása előtti eredmények, azaz valószínűleg az FPÖ még lejjebb, a Zöldek még feljebb jönnek a végeredményben.

De mit rontott el az FPÖ? A párt Praterben tartott eredményváróján végigkérdeztük erről a tagságot.

Volt, aki boszorkányüldözést sejt pártja ellen, más az újságokat okolja – hiszen a Kronen Zeitung sem a régi már –,

de voltak olyanok is, akik az ibizai videóban látják a kudarc okát. Bár Heinz-Christian Strache épp kedden jelentette be, hogy felfüggeszti az FPÖ-tagságát és kivonul a politikai életből, arról is megkérdeztük a szabadságpártiakat, hogy szerintük visszatérhet-e még a politikába a bukott alkancellár.

Ezt már nem áruljuk el, nézzétek meg a videót!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek