Nem tudod, hogyan ünnepeld március 15-ét? Segítünk!

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.14. 18:26

Hol mond idén beszédet Orbán Viktor? Hány beszéd lesz az összellenzéki tüntetésen? Hol lesz piknikezés, seregszemle, vagy épp imádkozás? Összegyűjtöttük nektek a programokat a nemzeti ünnepre.

Nem tudod, hogyan ünnepeld március 15-ét? Segítünk!

Zászlófelvonás, huszármenet és persze minden, ami aktuálpolitika: leginkább a már jól ismert programok közül válogathatnak azok, akik idén is valamilyen utcai megemlékezésen vennének részt az 1848-as forradalom tiszteletére. Hogy ki, mikor, mit és hol csinál, abban segít eligazodni az Azonnali ünnepi programajánlója!

Nincsen ünnep Orbán-beszéd nélkül

Aki az állami ünnepségeken szeretne részt venni, már reggel 9-től sem fog unatkozni, akkor lesz ugyanis Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonása a Kossuth téren, amit az onnan a Nemzeti Múzeum kertje felé meginduló huszármenet követ.

Az igazi buli pedig a múzeumnál kezdődik 10.30-tól, ekkor fog beszédet mondani Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor.

Tekintve, hogy már csak alig több mint két hónap van hátra az európai parlamenti választásokig, meglepő lenne, ha a miniszterelnök nem a migrációval, Soros Györggyel és a politikai pornográfiával vádolt ellenzék gyengeségével foglalkozna a beszédében.

Emlékezetes: a magyar miniszterelnök tavalyi beszéde nagy visszhangot váltott ki, hiszen akkor megígérte: az áprilisi választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni. A többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem, hiszen mint tudjuk, a választás vége egy újabb fideszes kétharmad lett, a kormányfővel összevesző Simicska Lajos média- és üzleti birodalma pedig szépen visszakerült a kormányfő közelébe. Ezért nem is meglepő, hogy mikor az Azonnali a miniszterelnök múlt héten tartott háttérbeszélgetésén megkérdezte, megkapta-e azóta a vágyott elégtételt, Orbán Viktor válaszul csak annyit kérdezett vissza: „Hát nem?”.

Akit kevésbé izgatnak a beszédek, az például ingyenesen megtekintheti a Szent Koronát az egyesek szerint jobb sorsra érdemes Országházban, vagy megnézheti, hogy milyen, mikor egy 1848 méter hosszú magyar nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között. A közlekedéssel kapcsolatban pedig idén is érdemes előre tájékozódni, hiszen a főváros több pontján útlezárások lesznek az ünnepségek miatt, amikről bővebben itt és itt lehet olvasni. 

Tüntetés tüntetés hátán

Ugyan a kormány azt tervezte tavaly év végén, hogy számtalan helyen betiltja a tüntetéseket a nemzeti ünnepek idején, ebből végül nem lett semmi, legalábbis egyelőre elsuvasztották a javaslatot, így több demonstrációra is ellátogathat, aki kedvet érez hozzá.

A legnagyobb tüntetésnek az az összellenzéki demonstráció ígérkezik, amit délután 3 órára szerveznek a Szabad sajtó útra.

A háromóra hosszúságúra meghirdetett rendezvényre 20, azaz húsz (!) programpontot terveztek a szervezők, ebből 15, azaz tizenöt (!) beszéd lesz.

Aki azt hinné, viccelünk, annak már mutatjuk is, kedden délután hogyan festett a program:

Aki már napközben is részt venne az ellenzéki pártok programjain, az mehet piknikezni a Momentummal a Városligetbe, emlékezni a Liberálisokkal '48 hőseire a Pilvax közbe, vagy előtüntetni a nagy tüntetés előtt a DK-val.

Ha valaki valamiért nem maradna végig az összellenzéki tüntetésen, az továbbállhat az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő szervezte utótüntetésre, a klímamenetre, ami az Egyetem téren végződik felszólalásokkal (igaz, itt jelen állás szerint csak három beszéd lesz).

Az összellenzéki ünneplésből kimarad a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom, akik inkább a MIÉP-pel és az FKGP-vel közösen fognak 1848 hőseire emlékezve  „seregszemlét” tartani, és például hagyományőrző díszlövéssel is készülnek. A helyzet már csak azért is érdekes, mert a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd szerint a „balliberális ellenzék” rászervezett a programjukra, vagyis egy időben, egymás mellett lesz a párt, illetve az összellenzék rendezvénye. A mi hazánkosoké a Petőfi-szobornál lesz, míg a másik annak szomszédságában a Szabad sajtó úton.  

Jézussal is lehet találkozni

Végül érdemes megemlíteni, hogy ugyan az 1848-as tematikához nem kapcsolódik, de szintén március 15-én tartja záróalkalmát az Orbán Gáspár – vagyis a kormányfő fia – nevével is fémjelzett neoprotestáns Felház, amely éneklős-imádkozós alkalmakat szervezett, amiket óriásplakátokon is promotált. „A Felház egy hely, egy alkalom, ahol találkozhatsz Jézus Krisztussal úgy, ahogy Ő van. Egy hely, egy alkalom, ahol úgy találkozhatsz Jézus Krisztussal, ahogy Te vagy” – írják a szervezők.

Már októberben közölték a szervezők, hogy márciusban befejezik a Felházat, de az abból fakadó „mozgalmi szálak” folytatódni fognak.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek