Meglepetés a Fidesztől karácsonyra: visszavonták az egyik leghülyébb törvényjavaslatot

Szerző: Bakó Bea
2018.12.24. 09:31

Emlékeztek még arra, hogy megtiltották volna a tüntetést a Kossuth téren nemzeti ünnepekkor és karácsonykor?

Meglepetés a Fidesztől karácsonyra: visszavonták az egyik leghülyébb törvényjavaslatot

A rabszolgatörvény-ellenes tüntetések közepette mindenki arra koncentrált, hogy magát a rabszolgatörvényt, esetleg még a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényt vonja vissza a Fidesz. Persze ezt nem tette meg, sőt, Áder János már alá is írta ezeket a törvényeket. Helyettük viszont

a Fidesz csöndben visszavont egy másik törvényjavaslatot, amin még a túlóratörvény előtt, november elején zúdultak fel jópáran okkal.

Arról a javaslatról van szó, amely trükkösen a településkép védelméről szóló törvényben (az Alkotmánybíróság által nemrég átengedett plakáttörvény óta emlékezhetünk, hogy ez a Fidesz egyik kedvenc salátatörvény-aduásza) tiltotta volna meg a tüntetést egy sor közterületen nemzeti- és egyéb ünnepek alkalmával.

A Kossuth téren például a teljes adventi időszakban megtiltották volna a demonstrációkat. Amint azt az Azonnalin is megírtuk, a javaslatot előadó Gulyás Gergely maga is olyan tüntetést jelentett be még 2006-ban a Kossuth térre, amit a saját javaslatuk alapján már nem lehetne megtartani.

A törvényjavaslatot szép rendben végigtárgyalta az Országgyűlés, sőt, az eredeti verzióhoz képest jelentősen puhult is a zárószavazásra szánt egységes javaslat. Míg az eredeti tervek szerint Budapest fél belvárosában nem lehetett volna tüntetni ünnepekkor, és vidéken ezt az önkormányzatok is megtilthatták volna,

a végső verzió már kizárólag csak a Kossuth térre és a nemzeti ünnepekre, emléknapokra és gyásznapokra vonatkozott, tehát kikerült belőle a karácsony és az adventi időszak. De aztán végül ezt is visszavonták.

A rabszolgatörvény elleni tüntetések kipattanásakor még csak a szavazás elnapolása szerepelt az irománynál a parlamenti honlapon, most viszont már visszavont az állapota, sőt, a rendszer szerint már december 19-e óta visszavontnak tekintendő.

De vajon miért? A Fidesz mégis adni akar a látszatra, netán megijedt a tüntetésektől? Vagy csak békét akarnak karácsonyra? Szerinted? Szavazz a cikk alatt!

FOTÓ: Gergely Előd Gellért / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek