Annyi minden mást is lehetne csinálni ezzel a parlamenttel!

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.02.18. 18:24

Az ellenzék kivonul, a fideszesek meg a komornyikot is beküldhetnék maguk helyett a parlamentbe megszavazni az előre eldöntött kérdéseket. Itt az ideje, hogy értelmes dolgokra használjuk a parlamentet: mondjuk múzeumnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Hosszú évek hol masszív, hol kevésbé masszív bulvározása után abba a helyzetbe kerültem itt az Azonnalinál, hogy az otthonosnak számított Story-gála és izgalmas jótékonysági sajtótájékoztatók helyett a magyar parlamentbe járogathatok videót csinálni.

Túl nagy illúzióim nem voltak a témával kapcsolatban, hiszen régen is meggyőződésem volt, hogy a magyar politikusok nagyrésze sokkal nagyobb bohóc, mint bárki az X-Faktor zsűrijéből, de azért úgy voltam vele, ha egyszer végig tudtam ülni Zámbó Jimmy nemzetközi emlékturnéjának ünnepélyes bejelentését is, akkor pár képviselő zaklatása egy mikrofonnal akár felüdülés is lehet. 

Visszanézve viszont még az is jobb gondolatnak tűnt három éve, hogy érdemes bemásznom hazafelé a megfagyott kerítésemen, pedig azután hetekig sántítottam. 

Az a szomorú helyzet, hogy a mai összellenzéki kivonulás is rávilágított arra, hogy a parlamentnek az égvilágon semmi értelme nincs.

Nem csak az ellenzék produkciójának nincs, hanem tényleg az alapoktól kezdve értelmetlen már az egész. 

Ott az a hatalmas nagy épület, ami ebben a formájában csak a helyet foglalja. Szép persze, de szép lenne mondjuk múzeumként vagy bevásárlóközpontként is, és akkor talán nem is az ország sokadik szereptévesztését szimbolizálná a tény, hogy nagyobb parlamentünk van, mint Németországnak (a mienk a harmadik legnagyobb parlament a világon, nem mintha ez bármit is elárulna a valódi fontosságáról). 

Aztán ebben a nagy épületben ott egy rakás terem, ahol bevallottan nem is igazán történik semmi. A parlamenti ülésnapokon kívül nem is lehet itt látni fontos embereket.

Olyan fontos embereket, akiknek két része van: vannak az ellenzéki politikusok, akik épp most nyilvánították ki egy felemásra sikerült közös kivonulással, hogy mennyire értelmetlen számukra is ez az egész hajcihő, és vannak a Fidesz-KDNP szuperkoalícióhoz tartozók, akiknek pedig általában az arcukon is látni, hogy inkább küldenék be a komornyikot megszavazni az összes előre eldöntött kérdést. A legtöbbet azt mond el parlamenti munka súlyáról, hogy valószínűleg nem sok embernek tűnne fel a csere. 

Mint ahogy az sem tűnt fel a helyszínen senkinek, hogy most kivonult az ellenzék Esztergomba kirándulni, hiszen az égvilágon semmin nem változtatott volna, ha bent maradnak.

Mellettük dolgoznak azok a médiamunkások, akiknek leginkább az a dolguk, hogy azon az épület méreteihez képest röhejesen kis folyosórészen várják a talán arra járó politikusokat, ahol még engedélyezett a kamera használata. Ilyenkor ha nagyon kiabálnak, akkor még arra is van esély, hogy Kövér László odavessen egy két szóból álló választ, de néha csak a kilátástalan ácsorgás jut remélve, hogy legalább a Párbeszédből feltűnjön valaki a környéken. 

Kicsit elkalandozva a politikusoktól mit is lehet látni? Például a Szent Korona körül értelmetlenül sétáló koronaőröket, illetve olyan turistákat, akiket pont nem zavarna, ha valami érdekes dolog is lenne az épületben. Kihagytam még a menzát, ami amúgy jó, de egy ideje már tudjuk, hogy a miniszterelnökségen abból is jobb van.

A tétnélküliséget látva már nem csak a médiamunkások, de szerintem az összes ott dolgozó jó eséllyel süllyed bele a legmélyebb apátiába, ami nem is csoda, hiszen

én sem örülnék neki, ha a munkám elvileg legfontosabb része valójában egy jelentéktelen színjáték lenne a világ egyik legnagyobb fogócskatermében.

A jelenlegi helyzetben mindenki jobban járna, ha végre elengednék ezt a hülyéskedést, Steindl Imre épülete pedig megkaphatná azt a funkciót, aminek ellátására az Isten is teremtette az ilyen típusú épületeket: hogy drágán lehessen benne portrékat nézni öreg és csúnya emberekről fél napig. Azt legalább mások élvezik. 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek