+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. december 27. csütörtök, 08:07
Hogy lett az év híre az Orbán-klán legifjabb csemetéjének kakája, hogyan vált Vona pártelnökből influenszerré, és hogy kapott magyar menekültstátuszt egy köztörvényes bűnöző? Őrült egy év volt 2018, de szerencsére túl is vagyunk rajta. Az Azonnali összefoglalta, mi is történt idén a magyar belpolitikában!

9. HDMZVSRHLY

 

A 2018. február 25-i hódmezővásárhelyi időközi választás valószínűleg sokáig vitatott esemény lesz a magyar politikatörténetben: a hagyományosan fideszes körzetben fideszes jelölt ellen induló, esélytelennek tűnő 

 

Márki-Zay Péter győzelme felcsillantotta a reményt, hogy a közelgő választáson a Fidesz akár verhető is lehet, egyúttal azonban teljesen félre is vitte a következő másfél hónap ellenzéki diskurzusát.

 

Innentől kezdve pedig az április 8-i választásokig majdhogynem csak arról esett szó, hogy melyik körzetben ki és milyen formátumban lépjen vissza kinek a javára, hogy lehetőleg egy ellenzéki jelölt maradjon talpon a fideszessel szemben. Ez azonban kevés helyen hozott végül valódi eredményt, mivel a valóságban a teljes ellenzéki összefogásra – az erre akkor rögtön felhívó LMP-n kívül – senki sem volt hajlandó.

 

Hódmezővásárhely ráadásul azt a legendát is megerősítette, hogy lám, csak egy ártatlan civil jelöltre van szükség, az sem árt, ha volt Fidesz-szavazó korábban, és meg is van az eredmény – amely gondolkodás jól elfedi azt, hogy

 

Márki-Zay győzelméhez a Jobbik és a helyi baloldal teljes apparátusának kemény munkája kellett.

 

S miközben az ellenzéket felzabálta a koordinációs mítosz, az eredményen tényleg őszintén ledöbbent és pár napig megzavarodott Fidesz és holdudvara kétszeres fokozatba kapcsolt a mozgósításban...

 

MAGYARORSZÁG VÁZLATOS POLITIKAI TÉRKÉPE ÁPRILIS 8. UTÁN

 

8. Döbbent arcok: április 8.

 

...és ennek meg is lett az eredménye. Azt okoskodták az elemzők, hogy a magas részvétel a 2018-as választáson egyértelműen az ellenzéknek kedvezhet, ezért aztán sokan kezdtek izgulni, mikor a részvételi adat a választás napján egyre csak magasabbra hágott.

 

Aztán az első eredmények megjelenésekor jött a koppanás: gyakorlatilag teljesen ugyanolyan eredmény született, mint négy évvel ezelőtt, és kétharmada lett a Fidesznek.

 

A régi pártok nagyjából hasonló arányban maradtak, a parlamentbe új párt nem jutott be, bár az újonc Momentum három, a szintén újonc Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy százalék fölötti eredményt ért el.

 

A széttöredezett, a visszalépések követelésével egymást maró ellenzéki pártok egyszerűen nem vehették fel a versenyt a profi gépezetet működtető Fidesszel azon a pályán, ami egyébként is a kormánypárt felé lejt, amióta módosították a választási szabályokat és felzabálták a magyar média nagyobbik részét.

 

A Fidesz tehát megszerezte harmadik parlamenti kétharmadát, ráadásul olyan magas részvétel (70 százalék) mellett, amit nehéz lenne kétségbe vonni. Igaz maradt azonban, hogy 

 

ez a kétharmad úgy jön ki, hogy közben a választáson voksoló emberek többsége ellenük szavazott.

 

Ha összeadjuk az eredményeiket, akkor közel kétszázezerrel több ember szavazott ellenzéki pártokra, mint a Fideszre.

 

7. Simicska Lajos nem dobta le az atomot, majd kapitulált

 

A 2015-ös G-nap óta várta az ellenzéki közönség, hogy az Orbán legjobb barátból lett legfőbb ellensége, Simicska Lajos majd előáll valamivel. Valamivel, ami egyik pillanatról a másikra összeomlasztja a NER-t. Hiszen bár kiesett a miniszterelnök kegyeiből, Simicska fontos orgánumok – például a HírTV és a Magyar Nemzet – fölött diszponált, mely orgánumok 2015-től fokozatosan polgári ellenzéki lapokká váltak.

 

Az ún. atombomba, hiába került egyre közelebb a választás, nem jött.

 

A Magyar Nemzet ugyan megfuttatott pár kínos történetet (Kósa Lajos örökösnőjére emlékszünk még?), meg alapvetően nyilván kellemetlen volt a Fidesznek, hogy vannak független, alapvetően inkább jobboldali-konzervatív lapok, de a nagy durranás nem történt meg. Simicska nyíltan – és talán máshogy is, de ezt nem tudjuk – támogatta a Jobbikot, de nagyjából ennyi.

 

A választás után először megszüntette a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádió, a médiaportfólió maradék részét, például a HírTV-t egy kis kitérővel visszajuttatta a Fidesznek, aztán többi hazai érdekeltségének nagy részét is eladta. Hogy mi volt a terv, azt talán sosem tudjuk meg,

 

az azonban biztos, hogy az egykor rettegett Simicska egyetlen maradandó öröksége a Magyar Nemzet hűlt helye az újságosok polcain, illetve az O1G szlogen.

 

Ide tartozik még az is, hogy a Magyar Nemzet és a szintén megszüntetett Heti Válasz csapata azonban nem hagyta annyiban a dolgokat, előbbi Magyar Hang néven hetilapot, utóbbi Válasz Online néven portált csinált.

 

6. Az ellenzék összeomlik

 

Hiába az a tanulság, hogy az ország nagyobbik fele valójában nem kér a Fideszből, ezt a heterogén tömeget nyolc ellenzéki párt tábora adja össze a szélről középjobb felé érkező Jobbiktól az LMP-szökevények és posztkommunista MSZP koalícióján át a Gyurcsány-rajongói körig és a Kétfarkú Kutyapártig.

 

Ezen pártok többsége lélekben április 8-a után gyakorlatilag teljesen összeomlott.

 

A legrosszabb eredményt elérő Együtt megszűnt, és politikusai csak azért nem kerültek a teljes csőd szélére, mert az emberek összekalapoztak nekik nagyon sok pénzt.

 

Vona Gábor lemondott a Jobbik vezetéséről, azóta videós influenszerként tevékenykedik,

 

a Jobbikból pedig kivált egy, ismét a szélsőjobb felé induló pártocska, a Toroczkai László vezetésével működő Mi Hazánk Mozgalom. Az LMP-ben részben jogos, részben teljesen őrült (politikai értelemben vett) vérengzést rendezett az etikai bizottság, végül a pártot vezető két társelnök (Szél, Hadházy) mindegyike otthagyta a pártot, de volt például verekedés is.

 

Az MSZP-ben is elég meglepő ügyek buktak ki a választás után lemondó Molnár Gyula elnöksége kapcsán, aki tulajdonképpen csak úgy ígért egy csomó pénzt a Fodor Gábor-féle Liberálisoknak, akik aztán a parlamentben jól megtorpedózták a Párbeszéd frakcióalapítását, amit így a független Mellár Tamás mentett meg. A DK-t persze nem érintette a válság, in Gyurcsány we trust!

 

A MAGYAR TURISTA

 

5. Ráhel pelenkája

 

Hiába, üthették is már egymást néha az LMP-sek a nyári hőségben, az uborkaszezon legnagyobb sztorija mégis az lett (a kőbányai szopófantom mellett), hogy Orbán Ráhel, Orbán Viktor miniszterelnök legnagyobb lánya egy horvát autópálya benzinkútjának parkolójában nem a szemetesbe, 

 

hanem az árokpartra helyezett egy kakis pelenkát. Pechjére éppen egy magyar autós ment mögöttük, aki le is fotózta a dolgot.

 

Az Orbán-klán egyik legfiatalabb tagjának végterméke ezután napokig lázban tartotta nem csak a magyar, de a balkáni sajtót is, de komolyabb diplomáciai bonyodalom végül nem lett az ügyből. Hol van már a tavalyi pelenka? – kérdezzük majd jövőre.

 

4. Orbán harminc éve korrupt, ő maga mondja ki

 

Kétféle ember van Magyarországon: aki tudja, hogy Orbán Viktor a legtöbb szempontból immár egy keleti oligarcha összes védjegyét fel tudja mutatni, és ez zavarja; és aki tudja ezt, de nem zavarja. Szeptember végén az Átlátszó leplezte le,

 

hogy a nép egyszerű fiát, Orbán Viktort tulajdonképpen mindenhová csodás kis magánrepülőgépekkel furikázzák, csak úgy szívességből persze.

 

Az oknyomozásban ezen felül még luxusjachtok s egyéb nyalánkságok is felbukkantak, ráadásul az egészet végül Orbán sem tagadta: a parlamentben azt mondta, hogy harminc éve így jár futballmeccsekre, és ez szerinte teljesen rendben van.

 

3. Nikola Gruevszki menedékjogot kap

 

Az év legnagyobb vicce volt, amikor az illegális migrációt a lehető legmélyebben elítélő magyar kormány egy

 

+ elítélt, köztörvényes bűnözőt;

+ a magyar diplomáciai szolgálat autóit bevetve;

+ több biztonságos országon keresztül;

+ a tranzitzónában veszteglést finoman kihagyva

 

utaztatott Magyarországra, ahol aztán gyorsított eljárásban meg is adta neki a menedékjogot. És az egészre természetesen az a válasz, hogy Soros meg Gyurcsány.

 

2. Kultúrharc és a CEU elüldözése

 

2018 legbutább és legszomorúbb fideszes története lett végül a kultúrkampf kiélesedése, amelynek most már az a lényege, hogy a párt Pravdájában az egyik tehetségtelen csinovnyik azért esett sorban neki egy csomó egyébként fideszes intézményvezetőnek, mert azok nem csak fideszes művészeket támogattak, hanem művészeket, csak úgy általában.

 

Ilyen a NER-ben nincs, itt csak olyasmit lehet támogatni, ami a Pravda ügyeletes hülyegyereke szerint hazafias.

 

Ez a leginkább csak a Rákosi- és Kádár-érához mérhető gyökérkedés rokon azzal a mentalitással, amely makacsul kitartott az ország egyik legjobb egyeteme, a CEU elüldözése mellett. A Soros György által alapított egyetem hiába teljesítette a kormány abszurd feltételeit, a Fidesz egyszerűen nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, így végül december elején bejelentették: Bécsbe költöznek.

 

HADHÁZY ÁKOS AZ MTVA ÉPÜLETÉBEN

 

1. #O1G: a rabszolgatörvény összehozza az ellenzéket és a tüntetőket

 

A fene gondolta volna, hogy év végén még fog bármi történni ebben az országban, 

 

arra pedig végképp kevesen fogadtak volna, hogy épp decemberben, a legnagyobb hidegben tér vissza az élet a tetszhalott ellenzékbe.

 

A rabszolgatörvény parlamenti vitájában először sorra elhallgattaták a képviselőket, majd letörték az obstrukciót, végül még az is lehet, hogy nem szabályosan szavazták meg a törvényt, miközben az ellenzék fizikailag próbálta blokkolni a szavazást.

 

Az egységesen fellépő ellenzék és az utcán szerveződő országos tüntihullám (füstbombával, könnygázzal) hamarosan egymásra talált, amelynek a csúcspontja az volt, mikor a közmédia székházában másfél napig próbálták beolvasni ellenzéki képviselők a tüntetők Momentum által megfogalmazott követeléseit, miközben Szél Bernadettet és Hadházy Ákost kidobták az épületből.

 

Az ünnepi időszak talán ideiglenes békét hoz, de a szintén egységesen fellépő szakszervezetek sztrájkot és egyéb akciókat ígérnek a törvény ellen januártól.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás