+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. szeptember 17. hétfő, 07:55
A műfaj kedvelői számára jó hír lehet, hogy a mai nappal kezdetét veszi az őszi parlamenti ciklus. Avagy ismét egy kupacon lesznek a telefonálást szimuláló, gyorsléptű politikusok – akik többsége persze preventív jelleggel inkább jó messzire elkerüli azt a nyúlfarknyi részt a parlamentben, ahol még forgathat a sajtó. Az Azonnali összefoglalta, mi minden történt eddig, és mi várható ősszel.

Mielőtt belevágnánk a várható parlamenti történések ismertetésbe, íme, egy rövid kis emlékeztető a teljesség igénye nélkül az előző részek tartalmából.

 

Mi volt eddig?

 

+ A Fidesz áprilisban ismét választást nyert, ráadásul már megint kétharmaddal. Ez nyilván az ellenzéki pártokat igencsak megviselte, és eddig nem úgy néz ki, hogy nyáron sikerült rendezni soraikat.

 

+ A leglátványosabban talán a Jobbik és az LMP csúszott szét. A Jobbikot otthagyta Vona Gábor (igaz, párttag maradt,de mandátumáról lemondott), hogy vloggernek álljon, és ha ez nem lenne elég, kivált a megmaradt radikális keménymag is, és Mi Hazánk Mozgalom néven új pártot alapítottak. Az új párt – akivel egyelőre igencsak kesztyűs kézzel bánik a kormánypárti média – nem tétlenkedik, például olyan megosztó javaslatokkal él, minthogy kötelezővé tennék a babák szívhangjának meghallgatását az abortusz előtt álló nők számára.

 

+ Az LMP etikai bizottsága pedig mintha elszabadult volna, legalábbis addig büntetgette az általuk renitensnek vélt tagokat, hogy Szél Bernadett hosszú gondolkodás után úgy döntött, inkább nem marad társelnök. Ezt megelőzően pedig otthagyta már a pártot Hadházy Ákos és az egyik alapító, Schiffer András is. Bár a pártban társelnöki rendszer van, jelenleg csak Keresztes László Lóránt van az LMP élén, vagyis hamarosan női elnököt is kell választania a pártnak.

 

+ A szétcsúszás közepette a Jobbik egyre inkább kacsingat az LMP-re, és az LMP is egyre jobban kacsingat a Jobbikra; szóval jelen állás szerint már az sem a sci-fi kategória, hogy valamiféle együttműködés lesz köztük a jövő évi önkormányzati választásokon.

 

+ A DK háza táján túl sok minden nem történt, 

 

 

+ MSZP: volt egy pártelnökcsere, Molnár Gyula helyett Tóth Bertalan érkezett a párt élére. Illetve a Liberálisok majdnem meghiúsították, hogy a szocik szövetségese, a Párbeszéd parlamenti frakciója megalakuljon, de aztán a független Mellár Tamás besegített nekik.

 

+ Ami a parlamenten kívüli pártokat illeti, a már említett Liberálisok nem bánnának egy csodatevőt, a kétfarkúak kétfarkúskodnak ezerrel, a Momentum pedig elkezdett időközi önkormányzati választásokon indulni, amiben eddig a „21. század pártjai” *** helyett a baloldali pártok (MSZP+DK+Párbeszéd)  segítenek nekik. Még hogy nem lesz Új Pólus! (*** Aki ugyanannyira unja már a „21. század pártjai” kifejezést, mint én, annak ezúton jelezném szolidaritásomat.)

 

+ A múlt héten megszavazták az Európai Parlamentben a hetes cikkes eljárás élesítését Magyarországgal szemben: hogy ez pontosan hogyan történt, és hogyan hathat a Fidesz hazai népszerűségére, arról itt és itt olvashattok. Tegnap egyébként még tüntetett is emiatt az MSZP+Párbeszéd+DK. Itt a mindig örök Gyurcsány Ferenc bejelentette, „diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni”, ezért keddtől heteken át utcára viszi az ellenzéket, hogy kikényszerítse az Orbán-kormány távozását.

 

Egyébként árulkodó a magyar közéletről, hogy leginkább a „kőbányai szopófantom” művésznéven emlegetett rém felbukkanása és a Nagy Pelenka-gate tudta felborzolni a kedélyeket nyáron.

 

Mi várható ősszel?

 

Az ülésszak ezúttal is Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásával kezdődik, és egészen nagy tétekben mernék fogadni, hogy most sem hagyja ki kedvenc témáját, a bevándorlást.

 

Például tavaly ősszel is arról beszélt, hogy vannak országok, amelyek „(…) időnként szervezik (…) az inváziós népcsoportok Európába telepítését”. De mindenki lenyugodhat, mert a kormányfő azt is hozzátette: „mi magyar Magyarországot akarunk, és sóhajtva tesszük hozzá: egy európai Európát is szeretnénk.”

 

A miniszterelnök beszédén túl a képviselők többek közt szavazni fognak arról, hogy kik lesznek a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagjai, de döntenek a képviselők az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és a párbeszédes Szabó Tímea mentelmi jogának esetleges felfüggesztéséről is. Ha további részletek érdekelnek arról, hogy mi lesz ma és holnap a parlamentben, itt nézz körül.

 

Ősszel egyébként az Országgyűlés foglalkozni fog a tervek szerint például „a növényi- és állatgenetikai erőforrások védelmével”, a rendvédelmi dolgozók bértáblájával, az örökbefogadással kapcsolatos szabályozással, az EU adatvédelmi reformjának végrehajtásával, honvédelemmel kapcsolatos törvények módosításával, de még az „élelmiszerbűnözés” megállításával is. Ó, és szigorítanák a nukleáris létesítmények engedélyezési eljárásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát is, ami természetesen vonatkozna a közérdekű adatokra is. Aki szívesen böngészné a kormány teljes őszi törvényalkotási programját, annak ide érdemes kattintania.

 

A politikai szezon nemcsak Budapesten indul ám be. A Lázár János és még másik 44 ezer ember városában, Hódmezővásárhelyen függetlenként polgármesteri címet elnyerő Márki-Zay Péter tüntetést szervez a helyi fideszes sajtó ellen ma délutánra.

 

Ez mind az Azonnali reggeli hírlevelében jelent meg. Ha heti háromszor reggel 6:59-re a mailfiókodba szeretnéd kapni a Reggeli feketét, iratkozz fel rá!

 

FOTÓ: Instagram / Sebestyén Áron

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A nemrég megválasztott, progresszív szlovák elnök beszédében minden polgár szolgálatát ígérte, és hitet tett az etnikai és nemzeti kisebbségek védelme mellett is.

Nehogy lemaradj bármiről is! Olvasd cikkeinket jóval előbb, mint mások! Mutatjuk, hogyan!

A paktumot még mindenki tagadja, de lehet benne ráció: a liberálisok megkapják az EP vezetését, cserébe a Néppárté lehet a Bizottság.

Akinek legközelebbi szövetségese Putyin keresztgyerekének apja.
Emiatt sokan fel is
mondtak az oroszpárti kézre került csatornánál.

Az Égei-tengerbe leengedett Airbus A330 ezzel a legnagyobb valaha elsüllyesztett repülő.

A hét kérdése

Ha már Kálmán Olga is feltűnt, itt az ideje, hogy átszakadjon az a gát, és minimum tíz név összejöjjön az ellenzék potenciális jelöltjeinek listájára!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás