+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. szeptember 17. hétfő, 07:55
A műfaj kedvelői számára jó hír lehet, hogy a mai nappal kezdetét veszi az őszi parlamenti ciklus. Avagy ismét egy kupacon lesznek a telefonálást szimuláló, gyorsléptű politikusok – akik többsége persze preventív jelleggel inkább jó messzire elkerüli azt a nyúlfarknyi részt a parlamentben, ahol még forgathat a sajtó. Az Azonnali összefoglalta, mi minden történt eddig, és mi várható ősszel.

Mielőtt belevágnánk a várható parlamenti történések ismertetésbe, íme, egy rövid kis emlékeztető a teljesség igénye nélkül az előző részek tartalmából.

 

Mi volt eddig?

 

+ A Fidesz áprilisban ismét választást nyert, ráadásul már megint kétharmaddal. Ez nyilván az ellenzéki pártokat igencsak megviselte, és eddig nem úgy néz ki, hogy nyáron sikerült rendezni soraikat.

 

+ A leglátványosabban talán a Jobbik és az LMP csúszott szét. A Jobbikot otthagyta Vona Gábor (igaz, párttag maradt,de mandátumáról lemondott), hogy vloggernek álljon, és ha ez nem lenne elég, kivált a megmaradt radikális keménymag is, és Mi Hazánk Mozgalom néven új pártot alapítottak. Az új párt – akivel egyelőre igencsak kesztyűs kézzel bánik a kormánypárti média – nem tétlenkedik, például olyan megosztó javaslatokkal él, minthogy kötelezővé tennék a babák szívhangjának meghallgatását az abortusz előtt álló nők számára.

 

+ Az LMP etikai bizottsága pedig mintha elszabadult volna, legalábbis addig büntetgette az általuk renitensnek vélt tagokat, hogy Szél Bernadett hosszú gondolkodás után úgy döntött, inkább nem marad társelnök. Ezt megelőzően pedig otthagyta már a pártot Hadházy Ákos és az egyik alapító, Schiffer András is. Bár a pártban társelnöki rendszer van, jelenleg csak Keresztes László Lóránt van az LMP élén, vagyis hamarosan női elnököt is kell választania a pártnak.

 

+ A szétcsúszás közepette a Jobbik egyre inkább kacsingat az LMP-re, és az LMP is egyre jobban kacsingat a Jobbikra; szóval jelen állás szerint már az sem a sci-fi kategória, hogy valamiféle együttműködés lesz köztük a jövő évi önkormányzati választásokon.

 

+ A DK háza táján túl sok minden nem történt, 

 

 

+ MSZP: volt egy pártelnökcsere, Molnár Gyula helyett Tóth Bertalan érkezett a párt élére. Illetve a Liberálisok majdnem meghiúsították, hogy a szocik szövetségese, a Párbeszéd parlamenti frakciója megalakuljon, de aztán a független Mellár Tamás besegített nekik.

 

+ Ami a parlamenten kívüli pártokat illeti, a már említett Liberálisok nem bánnának egy csodatevőt, a kétfarkúak kétfarkúskodnak ezerrel, a Momentum pedig elkezdett időközi önkormányzati választásokon indulni, amiben eddig a „21. század pártjai” *** helyett a baloldali pártok (MSZP+DK+Párbeszéd)  segítenek nekik. Még hogy nem lesz Új Pólus! (*** Aki ugyanannyira unja már a „21. század pártjai” kifejezést, mint én, annak ezúton jelezném szolidaritásomat.)

 

+ A múlt héten megszavazták az Európai Parlamentben a hetes cikkes eljárás élesítését Magyarországgal szemben: hogy ez pontosan hogyan történt, és hogyan hathat a Fidesz hazai népszerűségére, arról itt és itt olvashattok. Tegnap egyébként még tüntetett is emiatt az MSZP+Párbeszéd+DK. Itt a mindig örök Gyurcsány Ferenc bejelentette, „diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni”, ezért keddtől heteken át utcára viszi az ellenzéket, hogy kikényszerítse az Orbán-kormány távozását.

 

Egyébként árulkodó a magyar közéletről, hogy leginkább a „kőbányai szopófantom” művésznéven emlegetett rém felbukkanása és a Nagy Pelenka-gate tudta felborzolni a kedélyeket nyáron.

 

Mi várható ősszel?

 

Az ülésszak ezúttal is Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásával kezdődik, és egészen nagy tétekben mernék fogadni, hogy most sem hagyja ki kedvenc témáját, a bevándorlást.

 

Például tavaly ősszel is arról beszélt, hogy vannak országok, amelyek „(…) időnként szervezik (…) az inváziós népcsoportok Európába telepítését”. De mindenki lenyugodhat, mert a kormányfő azt is hozzátette: „mi magyar Magyarországot akarunk, és sóhajtva tesszük hozzá: egy európai Európát is szeretnénk.”

 

A miniszterelnök beszédén túl a képviselők többek közt szavazni fognak arról, hogy kik lesznek a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagjai, de döntenek a képviselők az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és a párbeszédes Szabó Tímea mentelmi jogának esetleges felfüggesztéséről is. Ha további részletek érdekelnek arról, hogy mi lesz ma és holnap a parlamentben, itt nézz körül.

 

Ősszel egyébként az Országgyűlés foglalkozni fog a tervek szerint például „a növényi- és állatgenetikai erőforrások védelmével”, a rendvédelmi dolgozók bértáblájával, az örökbefogadással kapcsolatos szabályozással, az EU adatvédelmi reformjának végrehajtásával, honvédelemmel kapcsolatos törvények módosításával, de még az „élelmiszerbűnözés” megállításával is. Ó, és szigorítanák a nukleáris létesítmények engedélyezési eljárásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát is, ami természetesen vonatkozna a közérdekű adatokra is. Aki szívesen böngészné a kormány teljes őszi törvényalkotási programját, annak ide érdemes kattintania.

 

A politikai szezon nemcsak Budapesten indul ám be. A Lázár János és még másik 44 ezer ember városában, Hódmezővásárhelyen függetlenként polgármesteri címet elnyerő Márki-Zay Péter tüntetést szervez a helyi fideszes sajtó ellen ma délutánra.

 

Ez mind az Azonnali reggeli hírlevelében jelent meg. Ha heti háromszor reggel 6:59-re a mailfiókodba szeretnéd kapni a Reggeli feketét, iratkozz fel rá!

 

FOTÓ: Instagram / Sebestyén Áron

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kína első nagy sci-fi filmje hamar az ország egyik legnézettebb filmje lett: hamarosan itthon is láthatjuk.

A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

A magát fehér nacionalistaként meghatározó férfi „a világon szinte mindenkit” lemészárolt volna, példaképe pedig a norvég tömeggyilkos Anders Breivik.

Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás