Budapest az ellenzéké lehet, vidéken tarol a Fidesz

2018.04.08. 21:14

Ha az NVI nem mond számokat, mondunk mi. Vidéken az egekben, a fővárosban és a nagyvárosokban gyengén szerepeltek a kormánypártok. Az Azonnali információi szerint Budapest akár teljesen az ellenzéké lehet, a Fidesznek csak külső kerületben és Józsefvárosban lehet esélye.

Budapest az ellenzéké lehet, vidéken tarol a Fidesz

Az Azonnali birtokába került szavazóköri információk alapján nagyon durván eltérnek egymástól a budapesti és a vidéki adatok a Fidesz támogatottságában. Az Nemzeti Választási Iroda hivatalosan nem közölt még adatokat. Az Azonnalinak a választókörzetek nagyjából feléből vannak töredékesen egy-egy szavazókörből infomációi. 

Ez alapján az biztosra mondható, hogy a budapesti eredmény egészen máshogy fog kinézni, mint Magyarország többi része. Ezzel tulajdonképpen megismétlődik az a globális trend, amit Ausztriában az elnökválasztás három fordulója során is már láttunk: hogy a vidék a nacionalista-jobboldali, a városok a baloldali-liberális erőkre szavaznak.

Az Azonnali információi szerint csak kelet-pesti külső kerületekben és a nyolcadikban van esélye a Fidesznek arra, hogy mandátumot szerezzen a jelöltje. Úgy tudjuk, hogy a nyolcadik kerületben a DK-s Ara-Kovács Attila érdemben versenyben van Kocsis Máté ellen, dacára annak, hogy a fideszes politikusnak a DK-s mellett LMP-s, momentumos és együttös kihívója is volt.

A birtokunba került adatokból világosan látszik az is, hogy 2014-hez képest több egyéni körzetet bukik a Fidesz, igaz, akkor alig nyert valamit az ellenzék. Idén esélyes, hogy a fővároson kívül is lesznek olyan egyéni választókerületek, ahol győzni tud az ellenzék, pláne ha koordináltról körzetről van szó.

Információink szerint vannak olyan falvak, ahol gyakorlatilag csak a Fidesz kapott érdemi támogatást, pár körzetben a Jobbik belezavar a narancsszínbe, illetve Csongrádban az MSZP. Vidéken a baloldal olyan szintű számokat hoz, hogy csak a nagyvárosok szavazói tolhatják be a parlamentbe az MSZP-Párbeszédet és a Demokratikus Koalíciót.

Forrásaink szerint a Fideszben határozott többséget jósolnak maguknak Kubatov Gáborék, de a kétharmadhoz szükséges 133-nál jóval kevesebb számú mandátumról terjednek hírek. A Jobbiknak 24 százalék körüli számot mondanak, és jelenlegi tudásuk szerint elképzelhető, hogy a Gyurcsány-pártnak nem lesz meg a bejutáshoz szükséges számú szavazat.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek