Gyurcsányék elárulták az Azonnalinak, mi a DK titka

Szerző: Kiss Brigi
2018.06.18. 15:42

Egy, csak egy párt van az ellenzéki térfélen, ahol nem volt belharc vagy vezetőváltás a választásokat követően: a Demokratikus Koalíció. De vajon miért van az, hogy egy kicsit se rendült meg a bizalom Gyurcsány Ferencben? A DK elárulta az Azonnalinak a párt egységének titkát!

Gyurcsányék elárulták az Azonnalinak, mi a DK titka

Az április választási eredmény és a váratlan fideszes kétharmad nem tett jót az ellenzéki pártoknak. Belharcok, fegyelmi eljárások, vezetőcserék zajlottak az utóbbi hetekben és zajlanak még mindig a Jobbikban, az LMP-ben, a Momentumban és az MSZP-ben is.

A Demokratikus Koalíció viszont úgy tűnik, kimaradt az ellenzéki zűrzavarból.

Gyurcsány Ferenc pártjában nem volt vezetői válság – ezt maga a párt is megerősítette az Azonnalinak. Nem voltak belső harcok vagy villongások sem. Hogy miért? A sajtóosztályuknak küldött kérdésünkre azt válaszolták, hogy azért, mert „a DK erős, összetartó emberi-politikai közösség, ahol rendszeresek – a nem ritkán szenvedélyes – viták. De a belső háború, a hatalmi villongás idegen a párt szellemiségétől, politikai kultúrájától.”

A párt választási eredményének elemzése ugyan jelenleg is folyamatban van, azt alaposan, részletesen – kutatások, elemzések mentén – a nyár végéig végzik el, de annak eredményétől függetlenül is úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc megnyugodhat,

őt személyesen senki se fogja felelősségre vonni.

Az Azonnali kérdésére, miszerint érte-e bármilyen kritika a választási eredmény miatt Gyurcsány Ferencet, a DK azt a választ adta: a választásokkal kapcsolatban minden fontos döntést a párt elnöksége hozott meg. Mivel a pártelnök egyszemélyben ilyen döntéseket nem hozott, így kritika esetén annak címzettje az elnökség lehet.

Ráadásul kiderült, hogy semelyik helyi pártszervezettől, illetve országos vagy helyi párttestülettől sem érkezett olyan javaslat, miszerint a jövőben nem Gyurcsány Ferencnek kellene vezetnie a pártot. 

Hogy mi a párt titka? Miért nincsenek ott belharcok, miközben máshol bőven akadnak? Megkérdeztük ezt is. A DK sajtóirodája szerint ennek az az oka, hogy erős belső kohéziójú pártot építettek a kezdetektől. „Nem Fidesz-módra, erővel-erőszakkal, hanem sok-sok beszélgetéssel, őszinte vitával, a pártfórumokon való véleménynyilvánítás lehetőségével. Ez tartja ennyire egyben a DK politikai közösségét” – tették hozzá. 

Példaként említették, hogy a DK az egyedüli parlamenti párt, amelyben szavazati joga van minden egyes párttagnak a kongresszuson, vagyis a párt fő ügyeiről nem küldöttek, hanem a tagság dönt. Szintén egyedülálló, hogy a párt elnökét a teljes tagság partszavazáson választja.

De valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy nem csak a szervezeti felépítés számít, hanem az is, hogy a párt tagjai és szimpatizánsai nem igazán látják Gyurcsány alternatíváját, mint ahogy az a DK tavalyi kampánynyitóján forgatott videónkból is kiderül.

Itt olyan válaszokat kaptunk arra a kérdésünkre, hogy van-e DK Gyurcsány nélkül, mint hogy Hitler nélkül se lehetett volna nemzetiszocialista párt, vagy hogy Gyurcsány nélkül a DK olyan lenne, mint egy férfi, akinek levágták a farkát:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek