Hódmezővásárhely: innen nem kéne pofára esni

Szerző: Bakó Bea
2018.02.25. 21:05

Márki-Zay Péter nem balról, és nem is liberális oldalról előzte be a Fideszt. Hanem a konzervatív „polgári Magyarország” oldaláról, ami a Fidesznek már csak politikai termék. A kérdés csak az, hogy az ellenzék képes lesz-e ezt felfogni, és képes lesz-e áprilisra ennek megfelelő áldozatokat hozni.

Hódmezővásárhely: innen nem kéne pofára esni

Most már biztos, hogy az összellenzéki támogatással induló független Márki-Zay Péter nyeri a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztást. A szavazatok 96 százalékos feldolgozottságánál már több mint háromezer szavazatot, nagyjából 16 százalékpontot vert a fideszes jelöltre, Hegedűs Zoltánra.

Hetek óta azon lelkesedik az ellenzéki sajtó, hogy Hódmezővásárhely az összellenzéki összefogás főpróbája, és mennyi mindent előrevetíthet a polgármesterválasztás Lázár János városában az áprilisi parlamenti választásra.

A helyzet annyiban tényleg biztató, hogy Márki-Zay nem egy billegő körzetben aratott meglepő sikert, hanem a Fidesz egyik fellegvárában.

Vagyis a sokat emlegetett koordinált indulásnak és az ellenzéki jelöltek visszaléptetésnek (vagy legalább egyértelmű háttérbe szorításának) az esélyesebb ellenzéki jelölt javára nem csak ott lehet értelme, ahol a kormánypárt gyenge. Sőt, ezzel maximum a fideszes kétharmadot lehet megakadályozni, de a fideszes győzelmet nem.

A Fidesz legyőzéséhez több körzetben kell koordinálni, és szélesebb körben: ez eddig álomkategóriának tűnt, de

Hódmezővásárhely példája azt mutatja meg, hogy a megingathatatlannak hitt fideszes körzetekben is van értelme a koordinációnak.

Ehhez azonban két nagy akadályt le kell küzdeni: az egyik ezek közül talán csak retorikai, a másikat azonban már komolyabb, hatalmi taktikázások húzhatják keresztül.

Egyrészt Márki-Zay mögé a Jobbik is beállt, amely – néppártosodás ide vagy oda – még mindig vállalhatatlan szövetséges a nem jobboldali ellenzéki pártoknak. Legalábbis ezt mondják.

A nagyobb probléma a második pont.

Márki-Zay ugyanis egy olyan jelölt, akit tíz-tizenöt évvel ezelőtt valószínűleg szívből támogatott volna minden akkori Fidesz-szavazó. Vallásos, konzervatív, nagycsaládos értelmiségi.

Nem balról és nem is liberális oldalról előzte a Fideszt. Hanem a konzervatív „polgári Magyarország” oldaláról, ami a Fidesznek már bevallottan csak politikai termék.

Márki-Zay megtestesíti azt az ideát, amit a mai Fidesz egybites sorosozásából és migránsozásából kiábrándult értelmes jobbközép szavazók keresnek.

A kérdés csak az, hogy a balos és liberális ellenzék képes-e ezt felfogni, és ha igen, képes-e ennek megfelelő áldozatokat hozni. Ha ugyanis belpesti, Pride-on, genderkonferenciákon és „migránssimogató” tüntetéseken szocializálódott jelöltekkel akarnak nyerni a budapesti belvároson kívül, annak csúnya pofáraesés lesz a vége.

A hódmezővásárhelyi választás azt mutatta meg: Budapesten és a „felvilágosultabb” nagyvárosokon kívül – pestiesen szólva „vidéken” – sem mindenki vevő a non-stop riogatásra és a választók kollektív hülyének nézésére. De a ballib agendára sem. És még a Jobbik által megtestesített, néhol bizonytalan tartalmú néppártosodott nemzetieskedésre sem feltétlenül.

Mérsékelt, konzervatív, és mindenekelőtt értelmes politikára viszont igen. Arra, amit a Fidesz valaha képviselt, és amit maga mögött hagyott.

Vajon lesz-e erő az ellenzékben, hogy átlépjen a saját árnyékán, és betöltse a Fidesz jobbratolódása és lebutulása által létrejött üres teret?

Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy adott esetben helyi „földesurak” mögé kell állni, és a fiók mélyére suvasztani a ballib agendát, és zászlóra tűzni a valódi polgári Magyarországot? Mert úgy látszik, van rá igény.

Csak legyen több, mint egy politikai termék.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek