Egy korábbi orosz ezredes arról beszélt az orosz állami tévében, hogy Oroszországra nehéz idők várnak

2022.05.17. 13:47

Mihail Hodarjonok szerint Oroszország egyedül maradt és kvázi az egész világ ellenük van. Arra számít, nehéz jövő vár Oroszországra.

Egy korábbi orosz ezredes arról beszélt az orosz állami tévében, hogy Oroszországra nehéz idők várnak

Nem várt helyről kapott kritikát Vlagyimir Putyin és az általa elindított ukrajnai háború, ugyanis május 16-án este az orosz állami Rosszija 1-es tévécsatornán Mihail Hodarjonok nyugalmazott orosz ezredes arról beszélt, hogy

az elszigetelődött Oroszországnak sokkal rosszabb lesz a háború napról napra

tudósít róla a Reuters.

Hodarjonok arról beszélt, „nem szabad lenyelni az információs nyugtatókat”, és az állami propagandától eltérően az Oroszország által csak különleges katonai hadműveletnek nevezett háború nem igazán áll úgy, ahogy azt a Kremlben eltervezhették és kommunikálják.

„A helyzet, őszintén beszélve, sokkal rosszabb lesz nekünk” – mondta az egykori ezredes, majd kifejtette miért is látja így: véleménye szerint Ukrajna közel egymillió embert tud még mozgósítani, emellett a háború beárazta Oroszország katonai, gazdasági és hírszerzői erejét is. Szerinte az ukránok képesek az utolsó leheletükig, a végsőkig harcolni, emellett pedig szinte korlátlan fegyvertámogatást kap a nyugati országoktól.

„A legfontosabb, hogy megérezzük a katonai, politikai realizmust – ha erre nem vagy képes, akkor a történelem valósága olyan erősen üt meg, hogy azt se fogod tudni, mi ütött meg”

– fogalmazott, majd hozzátette,

Oroszország egyedül maradt a világon, és szerinte az egész világ Oroszország ellen van.

Szerinte a háború eddigi legnagyobb következménye, hogy a nyugati országokat szokatlan egységbe vágta, emellett Finnország és Svédország lehetséges NATO-csatlakozása is rosszul érinti Oroszországot.

Oroszország még február 24-én indította el Ukrajna ellen a háborúját, aminek a célja szakértők szerint az lehetett, hogy a Krím-félsziget és Oroszország között szárazföldi összeköttetést építsenek ki, emellett pedig megbuktassák Volodimir Zelenszkij kormányát.

A katonai tervek megakadtak: a háború első szakaszában patthelyzet alakult ki, ami után egy hosszú állóháború következett, ami során egyre több civilek lakta területet bombáztak az oroszok. Azonban mivel északon nem sikerült bekeríteni Kijevet, az orosz csapatokat elkezdték kivonni az ukrán előrenyomulás mellett.

A kivonulás után derült fény arra, hogy az orosz katonák milyen háborús bűncselekményeket követhettek el a megszállt területeken.

A háború harmadik szakasza, a keletre átcsoportosított haderővel megindított invázió azonban eddig úgy tűnik, szintén elakadt, sőt, az ukránok azt állítják: kelet egyes részein egészen az orosz–ukrán határig előrenyomultak már.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin orosz elnök tekinti meg a május 9-i győzelmi napi felvonulást. FOTÓ: Kreml

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek