Elérhette az orosz határt az ukrán haderő Harkivtól északra

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.16. 10:30

Úgy tűnik, eddig sikeres az ukránok ellentámadása észak-keleten.

Elérhette az orosz határt az ukrán haderő Harkivtól északra

Harkiv régió kormányzója hétfőn bejelentette, hogy

az ukrán térséget védő csapatok elérték az orosz–ukrán államhatárt keleten.

A nyilatkozat azután hangzott el, hogy az ukrán védelmi minisztérium videofelvételt tett közzé a két országot elválasztó határhoz érkező ukrán katonákról.

„Az Ukrán Fegyveres Erők 127. dandárjának 227. zászlóalja Harkiv városa mellől visszaszorította az oroszokat és elérte az államhatár egy szakaszát”

– írta ukrán védelmi minisztérium a Facebookon.

A minisztérium közlése szerint az ukrán védők továbbra is sikeres ellentámadást folytatnak Harkivtól északra az orosz határ felé. A már háború február 24-i kitörése óta erős tűzérségi támadásnak kitett ukrán város körülbelül 50 kilométer távolságra fekszik a határtól.

Annak ellenére, hogy az oroszok Harkivot könnyen körbevették, a békeidőben 1,4 milliós lélekszámú Harkivot nem próbálták eddig bevenni, mindössze rakéta- és tűzérségi támadásokkal próbálták nehezíteni az ott állomásozó ukrán katonák, illetve az ott élő civilek életét, és mivel az utánpótlásvonalakat nem sikerült elvágni, ezért az ukrán hadsereg sikeres ellentámadásba kezdett – az ukránok szerint már az orosz határig is elértek, mint az a fentebbi videóból is látszik.

Egyébként az amerikai Study of War biztonságpolitikai think tank arról ír legfrissebb elemzésében,

az oroszok valószínűleg elengedhették a keleti offenzíva korábbi tervét, miszerint teljes Luhanszk és Donyeck régiókat elfoglalják egyszerre,

a csapatmozgások szerint már elálltak attól, hogy bekerítsék az ukrán csapatokat, ehelyett inkább Luhanszk elfoglalását tűzhették ki célul. A biztonságpolitkai elemzők által készített elemzés szerint az oroszok beláthatták, Donyeck régiót nem fogják tudni elfoglalni teljesen, ezért most a cél most az lehet, hogy a Luhanszk régió határáig próbálnak majd előretörni.

Az ukrán katonák több mint 80 napja sikeresen védik a Harkiv régiót Vlagyimir Putyin erőitől. Az ukránok hat napja közölték, hogy sikerült az orosz előrenyomulást megállítani a régióban és csapataik ellentámadást indítottak. Harkiv város polgármestre nemrég arról beszélt, hogy naponta több ezren költöznek vissza a városba, de jelezte, hogy még nem teljesen biztonságos ezt megtenni. 

NYITÓKÉP: Harkivi lebombázott negyed márciusban. FOTÓ: Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálata / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek