Nemcsak Boris Johnsonék, hanem az ellenzék vezetője is bulikázgathatott a korlátozások alatt

2022.05.13. 12:31

Keir Starmerék ellen a rendőrség is nyomoz – ismét.

Nemcsak Boris Johnsonék, hanem az ellenzék vezetője is bulikázgathatott a korlátozások alatt

2021 végén és 2022 elején az orosz offenzíva megkezdéséig a brit közvéleményt leginkább egy téma foglalkoztatta:

vajon Boris Johnson is megszegte-e a saját kormánya által hozott korlátozásokat, amikor a kormány több bulikát is tartogatott,

és ha igen, vajon le fog-e mondani a miniszterelnök, akit a kínai koronavírus-járvány kezelése miatt már azelőtt is bőven ért kritika. Korábbi tanácsadója, az állítólag Johnson felesége által kitúrt Dominic Cummings azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy bagatellizálta, nem vette elég komolyan a vírust, míg később egyszer azt mondta, akár álljanak hegyekben a holttestek, de ő biztos nem vezet be újabb szigorításokat.

Johnsont ezek miatt – de leginkább a partygate miatt – nemcsak a britek egy jelentős része és az ellenzéki pártok bírálták, de még saját pártjában is többen úgy gondolták, Johnsonnak mennie kell. Azonban

Johnson leghangosabb bírálója egyértelműen Keir Starmer, a Munkáspárt elnöke volt,

aki lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, mivel miközben kormánya azt követelte a britektől, hogy maradjanak otthon, a szabadban pedig más háztartásokkal se nagyon érintkezzenek, ők sorra szegték meg ezeket az általuk hozott szabályokat. Emellett szerinte az ügy kapcsán eleinte nem beszélt őszintén a parlamentnek, emiatt Johnson miniszterelnöki integritását is elvesztette, mennie kell.

A rendőrség a partygate kapcsán végül azt állapította meg, legalább 12 esetben szegték meg Johnsonék a saját járványügyi szabályaikat, emiatt többek között Johnson és pénzügyminisztere, Rishi Sunak is pénzbírságot kapott – igaz, elképzelhető, hogy újabb bírságokat fognak majd kiszabni.

A végül leginkább döntetlenre végződött május 5-i nagy-britanniai önkormányzati választások után azonban ismét előkerültek a járványügyi korlátozások alatt tartott szabályszegő bulikák,

azonban ezúttal nem Johnson, hanem a Johnson fejét követelő Keir Starmerről derült ki, ő is megszeghette a járványügyi előírásokat.

A brit közvéleményben csak beergate-ként elhíresült esemény szerint ugyanis videóval és képekkel tudják bizonyítani, hogy a 2021 májusi hartlepool-i időközi választás – egyébként végül elbukott – kampányában Starmer többször is kocsmák belső terében sörözött munkatársaival,

miközben az akkori szabályok szerint csak egy háztartásban élő emberek találkozhattak volna egymással ilyen helyen. 

Akár bele is bukhat a Munkáspárt elnöke

Starmer eleinte azzal védekezett, a kampány alatti sörözésekkel szerinte nem sértettek meg semmilyen járványügyi szabályt, mivel szerinte az „munkaügyi esemény” volt, és azt mondta, hagyja mindenki nyugodtan dolgozni a rendőröket, majd ők eldöntik, megszegte-e a járványügyi előírásokat, vagy sem.

A rendőrség még tavaly elkezdett nyomozni az ügyben és idén év elején már egyszer lezárta a nyomozást. Akkor azt állapították meg, hogy Starmerék nem szegték meg a járványügyi szabályokat, azonban május 6-án újranyitották az ügyet, miután állításuk szerint jelentős új információkhoz jutottak az ügy kapcsán.

Starmer „munka eseményén” összesen 30-an sörözgethettek egy durhami pub belsejében, 

emellett még vacsoráztak is. A konzervatív, jobboldali lapok emellett azzal is megvádolták a Munkáspárt elnökét, állítólag jóval kevesebbet fizettek a curryért, mint amennyit valójában fogyasztottak.

Starmer, aki többször is felszólította a partygate kapcsán Johnsont, hogy mondjon le – illetve amiatt, mert hazudott róla –, május 9-én ígéretet tett

amennyiben a rendőrség megbüntetni a járványügyi szabályok megszegése miatt, akkor lemond posztjáról.

Ugyanakkor ha ez abban az esetben nem történik meg, mert a rendőrség úgy látja, egy ilyen régi esemény miatt kár visszamenőleg bírságot kiszabni – csak úgy, mint ahogy Dominic Cummings esetében történt –, Starmernek elképzelhető, hogy akkor is távoznia kell.

Ebbe a politikai helyzetbe pedig magát lavírozta Starmer: a partygate miatt többször is számon kérte Johnsonon, hogy amit tett, szerinte elfogadhatatlan, és emiatt le kellene mondania, így annak ellenére, hogy Johnsonék partisorozata miatt egy sor új szabály bevezetésével és mindössze egy fő lemondásával járt, Starmer egy sörözésért kénytelen lehet lemondani.

Ha ugyanis pénzbírságot nem kap, de a rendőrség azt mondja, hogy megsérthette a járványügyi szabályokat, akkor politikai ellenfelei a lemondás ígéretét fogják számonkérni rajta – emiatt egyébként a Guardiannek több munkáspárti képviselő is azt mondta, Starmer túl hamar jelentette be, hogy akár hajlandó lemondani, így a közvélemény előre elkönyvelheti, hogy valószínűleg megszegte a szabályokat.

Starmernek 2021 áprilisában egyébként volt egy másik kocsmás incidense: miután újranyithattak a kocsmák, Starmer egy bath-i pubba szeretett volna bejutni, azonban a csapos egyszerűen kidobta a pubjából, mivel szerinte Starmerék a lezárások folyamatos követelésével az ő megélhetését kockáztatták, így őt nem volt hajlandó kiszolgálni.

NYITÓKÉP: Keir Starmer / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek