Pénzbírsággal megúszta Boris Johnson a partygate-et

2022.04.12. 16:14

Úgy tűnik, nem csak a cateringért kell fizetni Johnsonéknak a bulikákért. Ugyanakkor Johnson sorsa ezzel még nem pecséledődött meg, az valószínűleg a májusi önkormányzati választások után fog eldőlni.

Pénzbírsággal megúszta Boris Johnson a partygate-et

Még tavaly november végén robbant egy botrány a brit miniszterelnök, Boris Johnson kabinete körül. Az ITV akkor egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, ahol a Johnson-kormány akkori szóvivőjét készítik fel arra, hogyan reagáljon, ha kiderülne, hogy a kormány a szigorú járványügyi szabályok ellenére rendezvényt tartott. 

A végül partygate-ként elhíresült botrány azután sokáig és egyre nagyobbra dagadt: hétről hétre új információk derültek ki, még a rendőrség is vizsgálódni kezdett az ügyben, emiatt sokáig úgy tűnt, hogy Boris Johnson bele is bukhat a botrányba, azonban az ukrajnai háború miatt egy időre lekerült a napirendről a téma, sőt, Johnson támogatottsága nőtt is az utóbbi időszakban – bár még így is csak a 30 százalékot éri el a teljes népesség körében, bár ez is nyolc százalékponttal magasabb, mint a botrány csúcsán volt.

Április közepén azonban ismét előkerült a téma, ugyanis a rendőrség április 12-én bejelentette, a márciusi 20 után

újabb 30 főt bírságolnak meg a tiltott partik miatt, köztük Boris Johnson miniszterelnök és Rishi Sunak pénzügyminisztert is

– utóbbi egyébként mostanság viszonylag sokat szerepel a brit tabloidok címoldalán felesége adóelkerülése miatt, ami miatt már az is felmerült, hogy Sunak le fog mondani.

Ugyanakkor a megbírságoltak nevét adatvédelmi okokból nem a rendőrség hozta nyilvánosságra, de a kormány még korábban jelezte, hogy amennyiben Johnson vagy más magasrangú miniszter érintett, az ő neveiket mindenképpen nyilvánosságra hozzák. Azt már nem árulta el a miniszterelnök hivatala, hogy mely események miatt bírságolták meg őket, illetve pontosan mennyit is kell fizetniük.

Mint arra a BBC emlékeztet, sajtóhírek szerint

Johnson és kabinete legalább 12 alkalommal szegte meg a saját maga által hozott járványügyi előírásokat

2020 decembere és 2021 decembere között, és nemcsak ellenzéki politikusok, hanem ún. hátsósoros tory képviselők is Johnson lemondását követelték, mivel úgy gondolták, Johnson árt a pártnak, és ennek következtében vesztették el az időközi választást Észak-Shropshire-ben.

Azonban azzal, hogy bírsággal megúszta a rendőrségi eljárást Johnson, még nem jelenti azt, hogy politikailag túlélt, hiszen az ellenzéki pártok ismét felszólításra szólították fel a brit miniszterelnököt, de ami jobban aggaszthatja Johnsont, hogy 

május 5-én önkormányzati választásokat tartanak az Egyesült Királyságban (és parlamenti választást Észak-Írországban), és ha ezeken rosszul szerepel a Konzervatív Párt, vélhetően elmozdítják Johnsont pozíciójából.

Ehhez egyébként ötven tory képviselőnek kéne jeleznie, majd a frakció egyszerű többséggel buktathatja meg saját vezetőjét, ami után miniszterelnöki posztjáról is le kellene mondania, mivel elvesztette saját frakciójának a bizalmát.

Ugyanakkor ha így tennének, jelenleg nem tudni, ki lehetne az utód: korábban a most megbírságolt és felesége révén épp egy saját botrányt átélő Rishi Sunak tűnt a befutónak, de még Liz Truss külügyminiszter neve is felmerült, bár egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a tory-szavazók inkább Sunakot támogatnák.

De mi is ez a partygate? Elmagyarázzuk! Belebukhat-e Johnson? Kielemeztük!

NYITÓKÉP: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek