Ki az az angol politikai tanácsadó, aki meg akarja buktatni Boris Johnsont?

2021.07.07. 19:28

Dominic Cummings egyre gyakrabban és egyre élesebben bírálja korábbi munkaadóját, Boris Johnsont, aki korábban arcát adta Cummings politikai programjához. De miért és hogyan kezdte el támadni a brit miniszterelnököt?

Ki az az angol politikai tanácsadó, aki meg akarja buktatni Boris Johnsont?

„Nyilvánvalóan nevetséges lenne, ha miniszterelnök lennék. De nem nevetségesebb, mint Dave vagy George esetében, nem?”

– állítólag így fogalmazta meg Boris Johnson 2016-ban a brexitnépszavazás után, hogy ő miért nem akar miniszterelnök lenni, majd kifejtette, hogy miért nem tartja magát alkalmasnak miniszterelnöknek: Johnson szerint ugyan jól tud motiválni, könnyen tudja az embereket maga mögé állítani egy jó történettel, de nem jó a szervezésben, annak minden részletéhez nem ért, ahogyan a „gép kezeléséhez sem”. Legalábbis ezt állítja Dominic Cummings, a 2016-os brexitnépszavazáson a hivatalos kilépéspárti kampány stratégája, Boris Johnson korábbi tanácsadója új blogposztjában.

Cummings régóta blogol, rendszeresen megír bennfentes történeteket, elmélkedik a világról és a politikáról. Azonban az utóbbi időben csak egy dologra használja az immáron fizetőkapu mögé rejtett blogját:

Cummings olyan bennfentes információkról vagy történetekről ír Boris Johnson, illetve más, fontos kormányzati pozíciót betöltő politikusok kapcsán, ami az ő reputációjukon ront.

Írt már arról, hogy Johnson állítólag törvénytelen módon újította volna fel a Downing Streeten található miniszterelnöki rezidenciát, és arról is, hogy Johnson korábbi egészségügyi miniszterét „kibaszott reménytelen” alaknak nevezte egy SMS-ben, de ugyanúgy Cummings erősítette meg azt az információt, miszerint Johnsont nem érdekelte, ha sokan halnak meg a kínai koronavírusban.

A korábbi tanácsadó szerint Johnson egy kormányülésen azt mondta, hogy „inkább álljanak hegyekben a holttestek”, minthogy újabb korlátozó intézkedéseket vezessenek be. A kormányfő a kontaktkutatást is feleslegesnek tartotta, úgy vélte: az annyit ér, mint fütyülni a sötétben.

De miért állít ilyen terhelő dolgokat Johnson korábbi tanácsadója?

Kicsoda Dominic Cummings? 

A volt tanácsadó régi motoros a brit politikában, bár sokáig nem számított ismert arcnak: annak ellenére, hogy 1999 és 2002 között részben az ő kampánystratégiájának köszönhetően mondott nemet az Egyesült Királyság az euróra, sosem állt túlzottan a nyilvánosság elé, ő ugyanis nem az arca, hanem a motorja volt a brit politikai változásoknak.

Tanácsadóként és kampányfőnökként több konzervatív, illetve szoftan euroszkeptikus politikus kampányát – és ezzel együtt az ő politikai pályájukat – egyengette: többek között Michael Gove, jelenlegi kancellárminiszter tanácsadója is volt, amikor Gove még ellenzéki képviselő, majd oktatásügyi miniszteri pozíciót töltött be.

Cummings eddigi legnagyobb sikere a brexitnépszavazás volt: az ő elképzelése alapján dolgozták ki a stratégiát, amivel végül sikerült rávenni a britek többségét, hogy az Európai Unióból való kilépésre szavazzon, majd később Boris Johnsont segítette miniszterelnöki székhez, hogy aztán kormányfőként neki sikerüljön véghez vinnie az Egyesült Királyság tényleges kilépését az EU-ból. 

Ugyan hivatalosan csak Boris Johnson tanácsadója volt, de többen is úgy írták le a szerepét, mint de facto kabinetfőnök, mígnem 2020 novemberében távoznia kellett a pozíciójából.

Részt vett a szakpolitikai döntések előkészítésében és meghozatalában, méghozzá sikeresen – Cummingsnak sikerült elérnie, hogy a kormány irányítása centralizált legyen, és a végső döntést mindig a kormányfő hozza meg, amihez a miniszterei pedig asszisztáltak. Mindezt úgy, hogy Cummings gyakran melegítőben és viseltes pólóban jelent meg a Downing Streeten található miniszterelnöki rezidencián.

Ha vannak bombái, ha nincsenek, ártani bőven tud Johnsonéknak

Cummings már korábban is írt blogbejegyzéseket, azonban április 23-án éles irányt vettek az írásai: míg korábban általánosan írt a brit politikáról, esetleg egy-két konkrétabb témát jobban kifejtve,

azóta szinte minden írásában a Johnson-kormány tagjait támadja, és vádolja meg bizonyos dolgokkal.

Cummings állítólag nagyon sok hivatalos dokumentumot és információt lemásolt, amivel azt akarja bebizonyítani, hogy maga Johnson felelős az immáron több mint 128 ezer brit koronavírusos elhunytért. Cummings állítása szerint több dossziéja is van, ami azt bizonyítja, hogy Johnson a szakértők – és Cummings állítása szerint az ő saját – ajánlásai ellenére csak későn volt hajlandó 2020 őszén újabb korlátozásokat bevezetni, ami miatt a korábbi tanácsadó úgy véli: Johnsonnak vállalnia kell a politikai felelősséget a döntéséért.

Azóta persze Cummings más vádakat is megfogalmazott: Johnsont megvádolta már korrupcióval, és ezenkívül írásaiban egy olyan miniszterelnök képe rajzolódik ki, ami eltérő a médiában lefestett alaktól – Cummings szerint ugyanis egyik narratíva sem helyes: Boris Johnson nem egy egyszerű bohóc, ahogy megjelenik, de nem is egy olyan számító kampányguru, ahogy sokan gondolják róla, hanem

csupán egy dolog hajtja a brit miniszterelnököt: a hatalom akarása. 

A háború, ahol leginkább csak az egyik fél veszthet

Az április vádak után a konzervatív képviselők közül többen is úgy vélték: Cummings háborút indított a toryk és Johnson ellen, és a konzervatív Evening Standard információ szerint

a Downing Streeten tartanak attól, hogy Cummings terhelő dokumentumokkal áll majd elő. 

A brit sajtó szerint Cummingsot egyértelműen a bosszúvágy hajtja, amiért 2020 novemberében el kellett hagyni a pozícióját, és amiért Johnson őt vádolta meg egy korábbi szivárogtatással. A korábbi tanácsadó elmesélései szerint azért távozott, mert Johnson akkori jegyese, Carrie Symonds régóta ki akarta őt fúrni, de Cummingsot ezenkívül az is zavarta, hogy az azóta Johnsonnal összeházasodó nő a barátainak szeretett volna munkát szerezni a kormányzatban, amit a korábbi tanácsadó etikátlan és demokráciaellenes lépésnek titulált.

Eddig azonban hiába támadta Cummings Johnsont, olyan nagy kárt még nem okozott Johnson reputációján, hogy idő előtt távoznia kellene miniszterelnöki pozíciójából, bár a jelenlegi trendek nem a kormányfőnek kedveznek.

Annak ellenére, hogy egy nemrégiben közölt közvélemény-kutatás szerint 5 emberből mindössze 1 gondolja úgy, hogy Johnson korábbi tanácsadójában meg lehet bízni, az írásaiban mégis hisznek:

Cummings némelyik állításának valódiságát – például, hogy Johnson nem gondolta komolyan a koronavírus jelentette veszélyt – a brit társadalom többsége elfogadja. 

Johnson támogatottsága pedig már régóta csökkenő tendenciát mutat: míg 2020 áprilisában a brit társadalm 66 százaléka gondolta úgy, hogy jó munkát végez, 2020 júniusára a többség, azaz 54 százalék már úgy véli, hogy rosszul teljesít kormányfőként, Cummings támadásai tehát fülekre találnak: mindössze 39 százalék gondolja úgy, hogy jó munkát végez a brit kormányfő.

Ami megközelíti az eddigi legrosszabb eredményét: Johnson támogatottsága legutoljára 2019 júliusában volt ilyen alacsony, akkor ez a szám 32 százalék volt, miközben a megkérdezettek 31 százaléka gondolta úgy, hogy rosszul végzi a munkáját, 37 százaléka pedig nem tudta vagy nem akart válaszolni. 

Van valami, ami ennél is jobban zavarhatja Johnsont: a konzervatív szavazók körében is egyre nő az elégedetlenség.

Míg májusban a konzervatív szavazók 87 százaléka volt elégedett munkájával, júliusban ez a szám már csak 74, miközben az elégedetlenek száma megduplázódott: a májusi 10 százalékról már 22 százalékra nőtt azon tory szavazók aránya, aki elégedetlen Johnson munkájával, ahogy a brexiterek körében is már csak 60-35 arányban elégedettek vele.

A támogatottságának csökkenése egyrészt Cummings állításai miatt történnek, másrészről a nemrégiben lemondott egészségügyi miniszter, Matt Hancock ügye miatt. Hancock irodájából nemrég szivárgott ki egy videófelvétel, amin az egészségügyi miniszter a saját kormányának járványügyi szabályait megsértve csókolózott egy munkatársával. Johnson először magánügynek nevezte Hancock félrelépését, azonban miniszterének végül távoznia kellett, ami a legtöbb szavazó szerint Johnson gyengeségét mutatja.

Hogy a Cummings által régóta támadott Hancockról kiszivárgott felvételhez van-e köze Johnson korábbi tanácsadójának, nem tudni, viszont Cummings egyre gyakrabban és egyre többet ír olyan ügyekről, ami árt korábbi munkaadójának és kormányának. Ahogy a torypárti Conservative Home szerkesztője, Paul Goodmann fogalmazott:

„Ha háborúba kezdesz Cummings-szal, akkor erősen felfegyverkezve menjél, mert [Cummings] vissza fog vágni.”

Ebből az aszimmetrikus harcból csak egyikük jöhet ki jól: Johnsonnal ellentétben Cummingsnak nincsen vesztenivalója.

NYITÓKÉP: Boris Johnson így várta az ukrán-angol Eb-mérkőzést július 3-án. FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek