A partygate-jelentés szerint Johnson kudarcot vallott vezetésben és ítélkezésben

2022.01.31. 17:47

Nyilvánosságra hozták a partygate-jelentés egy részét, ami igen súlyos megállapításokat fogalmazott meg a brit miniszterelnökről. Johnsonnal a szavazói már a jelentés kikerülése előtt elégedetlenek voltak, mi lesz akkor most? Itt lenne a vég Johnson számára?

A partygate-jelentés szerint Johnson kudarcot vallott vezetésben és ítélkezésben

Január 31-én került Boris Johnson asztalára arról a nyomozásról készült jelentés, amit hivatala kért, miután egyre több alkalomról derült ki, hogy Boris Johnsonék úgy tartottak társasági összejöveteleket, hogy azok a kormány által hozott járványügyi intézkedések szerint tilosak lettek volna. 

A Sue Gray által készített jelentést teljes egészében nem hozzák nyilvánosságra, ugyanakkor pár részletet így is közzé tett a kormány.

A legsúlyosabb megállapítás benne, hogy Johnson és a kabinetirodájának különböző részei kudarcot vallottak a vezetésben és az ítélkezésben, amikor úgy tartottak partikat – többek között Boris Johnson születésnapját vagy Fülöp herceg temetése előtti este egy búcsúbulit –, hogy az az érvényben lévő szabályok szerint tiltott volt.

A jelentés úgy fogalmaz, „az összejövetelek egy része súlyos mulasztást jelent nemcsak a kormányzattól elvárt magas követelmények betartásában, hanem a brit lakosság egészétől elvárt normák betartásában is”.

Ezenkívül kiderült az is, hogy a londoni rendőrség összesen 12 összejövetelt vizsgál.

A jelentés ugyan nem mondja ki, de vélhetően Johnson hazudott arról, hogy senki sem jelezte felé, hogy a partik jogilag és morálisan is kifogásolhatók,

mivel a jelentés megállapította: az alkalmazottak egy része aggódva figyelte a miniszterelnöki hivatal munkatársainak a viselkedését, bár a jelentésben szövege úgy szól, „néha úgy érezték, képtelenek” ezt jelezni.

Sue Gray arra a következtetésre jutott, hogy jelentős tanulságokat lehet levonni ezekből az eseményekből, amelyekkel haladéktalanul foglalkozni kell a kormányon belül, és hogy „nem kell megvárni a rendőrségi vizsgálatok lezárását”.

Boris Johnson elnézést kért, majd a sikereiről beszélt 

Boris Johnson magyar idő szerint 16 óra 30 perckor állt a parlament elé, ahol elsőként mondhatta el a véleményét a jelentésről, majd a képviselőtársai is ugyanígy tehettek. Johnson felszólalását azzal kezdte, hogy megköszönte Gray munkáját, majd elnézést kért „a dolgokért, amiket egyszerűen nem csináltunk jól és sajnálom, ahogy ezt az ügyet kezeltük”.

Johnson elmondta, hogy a bocsánat nem elég, ezért a tükörbe kell nézniük és az eseményekből tanulniuk kell, ezért bejelentette, hogy változtatásokat hajt végre a kabinetiroda és a Downing Street működésében – aminek bonyolult összetettségére egyébként a jelentés is kitért. 

Emellett Johnson megígérte, létrehoznak egy olyan miniszterelnöki hivatalt, aminek állandó titkára lesz, és akinek a feladata a hivatal irányítása.

Aztán Johnson egyfajta terelésként elkezdte felsorolni, hogy 2019-es megválasztása óta milyen eredményeket ért el kormányfőként, 

ide sorolta a brexitet, a munkanélküliség és a bűncselekmények számának csökkenését, de a sikeres járványkezelést is – a felszólalása közben nemcsak az ellenzéki, de még a kormánypárti padsorok hátuljából is kifejezték a képviselők a nemtetszésüket.

Beszédét Johnson azzal zárta, hogy az elkövetkezendő napokban több részletet fognak elárulni, hogy miként szervezik át a hivatalt, és hogyan javítják a parlament és irodája közötti kapcsolattatást.

„Házelnökúr, megértem és rendbe fogom hozni!”

– zárta beszédét Johnson.

Egyre többen követelik Johnson fejét

A miniszterelnök felszólalása után a néhány közvélemény-kutatásban már vezető Munkáspárt vezetője, Keir Starmer emelkedett beszédre, aki arról beszélt, hogy

semmi kétség, hogy Johnson ellen bűnügyi nyomozás zajlik, mivel 12 esetet vizsgál a rendőrség, azonban Starmer úgy véli, Johnson nem fog lemondani, mert ő egy „szégyentelen ember”.

Starmer még a konzervatívok által nagy tiszteletben tartott egykori brit miniszterelnöktől, Margaret Thatchertől is idézett a jog uralmának fontossága kapcsán, majd beszéde végén a Johnsonnal elégedetlen tory képviselőkhöz, az ún. hátsópadsorosokhoz fordulva annyit mondott,

„a most hozott döntéseik alapján fogják majd megítélni őket”,

akik amúgy meglepően csendben, mindenféle közbeszólás nélkül hallgatták végig a parlament túloldalán helyet foglaló Starmert.

Johnsont az ellenzék lemondásra szólította fel, ugyanakkor a brexitet végrehajtó miniszterelnököt az külön zavarhatja,

hogy párttársai közül is egyre többen követelik a lemondását.

A hétfői parlamenti ülésen például Johnson elődje, Theresa May arról értekezett, hogy a vezetőknek példát kell mutatniuk a szabályok követésével, majd azzal vádolta meg Johnsont:

„vagy nem olvasta a szabályokat, vagy nem értette a szabályokat, vagy úgy gondolta, hogy azok nem vonatkoznak rá”,

amire Johnson csak annyit válaszolt, hogy majd a rendőrségi vizsgálat ezt kideríti.

A partygate Johnson végét is jelentheti

Ugyan a parlamenti vitán nem túl kényelmes perceket él át a konzervatív miniszterelnök, azonban legnagyobb problémáját nem a pártjában kisebbséget adó hátsósorosok elégedetlensége okozhatja,

hanem hogy a közvélemény is elítéli Johnsont a partik miatt.

A hétvégén közölt legújabb közvélemény-kutatás szerint a brit választók mindössze 20 százaléka tekint pozitívan Johnsonra, míg a megkérdezettek 72 százaléka negatív véleménnyel van a brit kormányfőről.

Johnson támogatottsága így miniszterelnöksége óta először alacsonyabb, mint pártjáé, és

még a konzervatív szavazók egy fele is elégedetlen Johnsonnal,

miközben szavazóinak mindössze 46 százaléka elégedett munkájával.

Így pedig elég nehéz helyzetbe került Johnson, ugyanis a párt könnyen elengedi a kezét, ha Johnson csak hátráltatná a pártot választásokon, májusban pedig önkormányzati választásokat tartanak Nagy-Britanniában.

Már a tavaly decemberi időközi választáson is Johnson partygate-je miatt veszítette el az alapvetőek konzervatívoknak kedvező körzetet a párt. Miután újabb partikról derül ki, hogy Johnsonék megszegték a saját maguk által hozott járványügyi szabályokat,

egyre több konzervatív képviselő kívánja elindítani a bizalmatlansági indítványt a pártelnökkel szemben.

Ahhoz, hogy a párt elindíthassa a bizalmatlansági indítványt Johnson ellen, a tory képviselők 15 százalékának, azaz 54 főnek kell aláírni a kezdeményezést – a legújabb botrányok, illetve a hétfői jelentés után könnyen elképzelhető, hogy ez összegyűlik még a héten.

NYITÓKÉP: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek