Kinevezte Petr Fiala kabinetjét Miloš Zeman elnök, hivatalba lépett az új cseh kormány

Szerző: Renczes Ágoston
2021.12.17. 12:11

Zeman végül a vele szinte semmiben egyet nem értő kalózpárti külügyminiszter-jelöltet is elfogadta. A Fiala-kormány azzal kezd, hogy valószínűleg meghosszabítja a szükségállapotot.

Kinevezte Petr Fiala kabinetjét Miloš Zeman elnök, hivatalba lépett az új cseh kormány

Pénteken 11 órakor kinevezte a Fiala-kormányt Miloš Zeman cseh államfő.

– számol be róla a cseh sajtó. Csehországban október 8-9-én tartottak választást a parlament alsóházába, a Képviselőházba, amit a Petr Fiala vezette három jobbközép pártból álló SPOLU pártszövetség nyert meg hajszállal az eddigi miniszterelnök, Andrej Babiš jobboldali-populista ANO-ja előtt.

Az új kormány kinevezéséig kalandos volt az út: a választáskor az államfő súlyos állapotban került kórházba, de már előtte világossá tette: először a legerősebb pártnak, és nem egy pártszövetségnek ad majd lehetőséget a kormányalakításra.

Ez a várakozásoknak megfelelően az ANO volt, azonban Babiš pártjával nem volt hajlandó összeállni sem a SPOLU-pártszövetség, sem a harmadik helyre befutó, a zöld-szociálliberális Kalózpártból és a lokalista STAN-ból álló szövetség egyik pártja sem.

Emiatt Babiš lemondott a lehetőségről, hogy megpróbálkozzon a kormányalakítással, és Zeman elnök is belátta, hogy nincs értelme Babišt megbíznia, így végül egyből Petr Fialát bízta meg a kormányalakítással.

Zeman elnök a miniszterjelöltekkel egyenként is talákozott, és – ahogy azt szintén előre lehetett tudni – fenntartásai voltak a Kalózpárt külügyminiszter-jelöljével, Ján Lipavskýval, aki gyökeresen mást gondol Kínáról, Oroszországról és Izraelről, mint az államfő.

Végül azonban Zeman beleegyezett, hogy őt is kinevezze,

ezzel elhárult az utolsó akadály is az új kormány felállása elől.

A kinevezési ceremóniára az elnök nyári rezidenciáján, a Prágától 25 kilométerre nyugatra található Lány-ban került sor – az elnök itt lábadozik –, ahová az új kormány tagjai buszokkal érkeztek.

A ceremónia után visszautaznak Prágába, hogy átvegyék a leköszönő Babiš-kabinettől a kormány székhelyét, a Strakova akademie nevű épületet.

Az első kormányülés tárgya az lesz, hogy meghosszabbítsák-e a szükségállapotot, ami jelenleg december 25-ig tart.

Andrej Babiš a péntek reggeli, utolsó sajtótájékoztatóján arról beszét, hogy a kormánya az utolsó pillanatig dolgozott, és nagy sikernek nevezte, hogy a kabinetje parlamenti többség nélkül, kisebbségben is tudott kormányozni (az ANO és a szociáldemokrata ČSSD alkotta kormányt 2020 tavaszáig a kommunista KSČM kívülről támogatta).

A csehországi választással az Azonnali részletesen foglalkozott. A várakozásokról ebben és ebben a cikkben, a Babiš mellett kampányoló Orbán Viktorról ebben a cikkben, arról pedig, hogy vannak-e Magyarországra nézve tanulságai a csehországi választásnak, ebben a cikkben írtunk. Hogy kicsoda Petr Fiala, azt ebben a portréban foglaltuk össze, az új kormány programjáról itt, a koronavírus-járvány kezeléséhez való hozzáállásáról pedig itt írtunk.

NYITÓKÉP: Petr Fiala / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek