Megbízta a kormányalakítással Petr Fialát Miloš Zeman cseh elnök

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.09. 15:52

Zeman eredetileg Andrej Babišnak tartogatta a lehetőséget, de végül belátta, hogy ő nem fog tudni kormányt alakítani. A Fiala vezette SPOLU és a Kalózok-STAN pártszövetségek már hétfőn aláírták a koalíciós szerződést.

Megbízta a kormányalakítással Petr Fialát Miloš Zeman cseh elnök

Miloš Zeman köztársasági elnök megbízta a polgári-demokrata ODS párt, elnökét Petr Fialát új kormány megalakulásáról szóló tárgyalással

közölte kedden Zeman elnök szóvivője.

Az elnök a rövid üzenetében azt írta, várja a tájékoztatást a tárgyalás eredményéről, hogy dönteni tudjon a következő alkotmányos lépésről.

„Ma Miloš Zeman köztársasági elnöktől meghaptam a hivatalos megbízást a kormányalakítási tárgyalásra. A megbízást elfogadtam. A következő napokban folytatjuk a tárgyalásta koalíciós partnerekkel a kormány végleges összetételéről”

erősítette meg Pert Fiala is a Facebook-oldalán.

Mint arról az Azonnali részletesen beszámolt, az októberi választás győztese, a három pártból álló SPOLU pártszövetség és a harmadik helyre befutó Kalózok-STAN szövetség hétfőn írta alá a koalíciós szerződést, így a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak. A 18-tagú kormány tagjainak listája még nem végleges, de a hétfői sajtóhírek szerint már csak 2-3 miniszter személyében kell megegyezniük a koalíciós partnereknek.

Bár a választáson a legtöbb szavazatot a SPOLU kapta, a mögötte alig lemaradó ANO, a jelenlegi kormányfő, Andrej Babiš populista pártja eggyel több mandátumot szerzett a képviselőházban a cseh választási rendszer sajátosságai miatt.

Zeman elnök már a választás előtt világossá tette, hogy a legerősebb pártnak ad majd először kormányalakítási megbízást, nem pedig valamelyik pártszövetségnek.

A legerősebb párt Babiš ANO-ja, azonban az elnöknek nem volt lehetősége megbízni őt a kormánylaakítással, mert a választás másnapján súlyos állapotban kórházba került.

Miközben az is felmerült, hogy cselekvőképtelenségre hivatkozva elveszim tőle a jögköreit – ezek ilyen esetben a kormányfőre és a házelnökre szállnak át –, hogy ki lehessen nevezni az új kormányt,

Babiš nyilvánvalóvá tette, hogy nem fog élni a kormányalakítás lehetőséével

– a parlamenti többséghez ugyanis mindenképp szüksége lett volna a parlamentbe jutott pártszövetségek valamely pártjának támogatására is, de azok elzárkóztak a vele való együttműködésről.

Végül Zeman elnök, aki időközben jobban lett, meggyőződött róla, hogy Babišt hiába bízná meg a kormányalakítással. Pénteken megüzente Fialának, hogy várja a vele való találkozást, kedden pedig hivatalosan is megbízta a kormányalakítással.

NYITÓKÉP: A felálló új cseh kormány pártjainak elnökei, középen Petr Fiala. FOTÓ: Petr Fiala / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek