Váratlanul meglátogatta Lukasenka a lengyel határnál veszteglő menekülteket

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.26. 16:22

A belarusz elnök elmondása szerint mindent megtesz, amit a menekültek szeretnének, még ha az rossz is a lengyeleknek vagy a litvánoknak, de abban nem tud segíteni, hogy Németországba utazzanak, ezért háborút mégsem indíthat.

Váratlanul meglátogatta Lukasenka a lengyel határnál veszteglő menekülteket

Meglátogatta pénteken a belarusz-lengyel határ melletti ideiglenes menekültközpontot Európa utolsó diktatátorának tartott Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök – számol be róla a Belta belarusz állami hírügynökség és a lengyel sajtó.

Az Onet lengyel lap úgy tudja, a látogatást nem jelentették be előre. A Belta tudósítása szerint az elnök a bruzgi határátkelőtől nem messze található, egy logisztikai központból átalakított ideiglenes befogadóközpontban testőrök és újságírók által kísérve sétált a menekültek között, akikhez beszédet is intézett.

A menekültek megtapsolták az elnököt

– írja az eseményről rendkívüli részletességgel, több cikkben tudósító belarusz hírügynökség.  („Lukasenka felvidítja a belarusz-lengyel határon rekedt menekülteket”, „Menekült: a belarusz elnök feldobta a kedvünket” – olvashatóak többek között a Belta oldalán.)

„Néhányan önök közül, akik hittek a nyugati propagandának, a jobb életet keresik itt. Valószínűleg itt jobb is az élet, mint azokon a helyeken, ahonnan jöttek. De a legrosszabb dolog, ha jól értem, az önök, felnőttek számára az, hogy nem láttják a jövőt a gyerekeik számára az otthonukban. Mindannyian azt szeretnék, ha a gyerekeik tisztességes oktatást, majd tisztességes munkát kapjanak”

– mondta az elnök a menekülteknek, akiket megnyugtatott: biztos benne, hogy a jelenlegi helyzetük átmeneti.

Lukasenka felszólította a menekülteket: tudassák a „nyugati közösség” jelenlévő képviselőivel és az újságírókkal, hogy

„mi, belaruszok, beleérteve Belarusz elnökét, meg fogunk tenni mindent, amit kívánnak, még akkor is, ha az rossz a lengyeleknek, a litvánoknak, vagy bárki másnak. Megteszünk mindent, amit szeretnének, hogy megtegyünk”

– fogalmazott Lukasenka, aztán elmondta, hogy mi az, amit mégsem tud Belarusz megtenni: nem tud nekik segíteni abban, hogy Németországba jussanak.

„Értsék meg, nem indíthatunk háborút azért, hogy Lengyelországon keresztül csatornát nyissunk Németország felé”

– mondta a Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító elnök, hozzátéve, hogy a menekültek is láthatják, hogyan reagáltak a lengyelek, amikor hozzájuk fordultak: „Mérgező vegyszerekkel, kábító gránátokkal, könnygázzal. Ha közelebb mentek vona határhoz, lőni kezdtek volna. Az emberek a túloldalon megőrültek” – mondta Lukasenka a menekülteknek,

ugyanakkor a diktátor azt már nem említette meg, hogy a lengyel határőrség beszámolói és a helyszínről készült videók szerint eddig csak a belarusz egyenruhások adtak le lövéseket éles lőfegyverrel a menekültek fejei fölé célozva,

hogy így tántorítsák el, hogy a belarusz-lengyel határ közötti senkiföldjéről visszaforduljanak Belarusz irányába, illetve a rezsim korábbi embere, Pavel Latuska szerint Lukasenkáék belarusz kommandósokkal képeznek ki provokátorokat.

Lukasenka emellett arra kérte Németország lakosságát, fogadják be ezeket az embereket, akik a családjaikat szeretnék újraegyesíteni, illetve a megtalálni a Németországban élő szeretteiket. „Ők szeretnének Németroszágban élni. Kézeter ember nem nagy gond Németország számára. Ezzel Merkel kancellár is egyetértett” – mondta Lukasenka, utalva a Merkellel folytatott telefonbeszélgetésére, amiben a leköszönő német kancellár ígéretet tett, hogy országa befogad kétezer menekültet, ha ötezer embert Lukasenka visszafordít a határról és visszautaztatja őket azokba az országokba, ahonnan jöttek.

Mint azzal az Azonnali több cikkben is foglalkozott, az Európa utolsó diktátorának tartott Alekszandr Lukasenka hibrid háborút folytat az EU ellen: tömegesen szállít közel-keleti menekülteket az belarusz-litván és a belarusz-lengyel határra.

A belarusz-lengyel határon azóta feszült a helyzet, hogy november 8-án belarusz fegyveresek által a határkerítésre terelt és azt lebontó menekültek a senkiföldjén rekedtek, mert

a lengyel határőrök és katonák nem engedték be őket az országba, a belarusz fegyveresek pedig nem engedték vissza őket.

Azóta újabb menekültek érkeztek a határra, amit egy-egy csoport rendszeresen megpróbál áttörni. Az uniónak sikerült elérni, hogy több közel-keleti légitársaság és utazási iroda leállítsa a menekültek belaruszba szállítását; Irak pedig már elkezdte hazaszállítani az arra hajlandó saját, belaruszban várakozó állampolgárait.

De mi is ez a hibrid háború? Miért akarja migránsokkal elárasztani az Európai Uniót Aljakszandr Lukasenka? Elmagyaráztuk! És mi történt november 8-án? Beszámoltunk róla. És mi zajlik azóta a határon? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Aljakszandr Lukasenka beszédet intéz a belarusz-lengyel határon veszteglő menekülteknek. FOTÓ: BAN / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek