Megtorpedózhatják Márki-Zay előválasztási jelöltjeit az ellenzéki pártok

2021.08.11. 14:23

Nem elég, hogy egy egyéni jelölt pártot választ: a pártnak be is kell fogadnia őt. Akit a hat ellenzéki párt közül senki sem fogad be, az nem indulhat el az előválasztáson. Jelenleg a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak hat ilyen jelöltje van és így jártak egy libertárius kispárt jelöltjei is. A Momentumnál azt mondták: az MMM egyik jelöltjét helyi konfliktusok miatt nem fogadták be.

Megtorpedózhatják Márki-Zay előválasztási jelöltjeit az ellenzéki pártok

A múlt pénteki, Karácsony Gergellyel és Pálinkás Józseffel közös sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter arról beszélt: vannak olyan jelöltjeik, akik még nem kaptak befogadó nyilatkozatot, elmondása szerint ez azt jelenti, hogy az összefogásban szereplő hat párt nem engedi őket elindulni az idei ellenzéki előválasztáson és ezzel kapcsolatban egyre türelmetlenebbek. 

Az Azonnali megkeresésére Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: hat olyan jelöltjük van összesen, aki indulása egyelőre függőben van az előválasztáson. A jelöltek elmondása alapján bármelyik ellenzéki párt frakciójába beülnének a hatból, ha jövőre nyernek egyéni körzetben, ám ennek a vonzalomnak kölcsönösnek kell lennie.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hat jelöltjét azonban eddig egyik párt sem fogadta be a majdani frakciójába. Ha ez nem változik, nem tudnak elindulni az előválasztáson.

„A pártok mocskos módon hazudoztak erről, azt mondták, hogy mindenkit be fognak fogadni, valójában olyan megállapodások vannak, hogy például a Momentum adna Popovics Juditnak befogadó nyilatkozatot, de ő szövetségben van az MSZP-vel, az MSZP meg nem engedi. A Momentum arra hivatkozik, hogy a megállapodásukban benne van, hogy az MSZP engedélye nélkül nem adhat” – nyilatkozta Márki-Zay Péter.

Kérdésünkre, hogy ennek mi lehet az értelme, azt felelte: a Momentum a tatabányai képviselőjelölt körzetében az MSZP-s Gurmai Zitát támogatja és erre vonatkozik a megállapodás.

Hozzátette: az LMP a befogadó nyilatkozatért cserébe azt kérte, hogy az MMM a hatpárti ellenzékből öt párt által támogatott Ungár Pétert támogassa Szombathelyen.

(Ungár Péter az Azonnali többségi tulajdonosa is.) Ezt egyébként egyelőre nem tették meg, bár kérdésünkre azt mondta Márki-Zay, nem is utasították el ezt a lehetőséget, így még az is lehetséges, hogy végül az LMP frakciójába ülhet be a hat MMM-es képviselő egyéni győzelem esetén. 

Az LMP sajtóosztálya az Azonnali megkeresésére azt közölte: ők minden körzetben kérték az MMM támogatását, ezekre bizonyos körzetekben pozitív választ kaptak, máshol elutasítót.

Azt ugyanakkor cáfolják, hogy Ungár támogatásához kötöttek volna bármit.

Az LMP országos elnöksége ennek tudatában szavazott pozitívan több MMM-es jelölt támogatásáról, tehát az LMP nem kötötte sem Ungár Péter, sem más jelöltek támogatásához a befogadó nyilatkozatok kiadását” – írták megkeresésünkre.

Az előválasztási jelölő szervezetek közé azóta egyébként a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP mellett felvették az Új Világ Néppártot (ÚVNP) és a Magyar Liberális Pártot is egy Vas megyei civil szervezettel egyetemben, azonban mindenkinek, aki hozzájuk csatlakozna, egy második pártot is választania kell, ha nem tudnak frakciót alakítani – így a Márki-Zayékkal láthatóan jó viszonyt ápoló ÚVNP önmagában nem tudja kisegíteni a bizonytalan státuszban lévő jelöltjeiket.

Arra a kérdésünkre, hogy ha nem kap a hat jelöltjük befogadó nyilatkozatot, mit tesznek, Márki-Zay Péter azt felelte: sajtótájékoztatót tartanak és tiltakoznak. Megkérdeztük, hogy a pénteki sajtótájékoztató után az ügyben megszólított Karácsony Gergely (aki a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje) reagált-e valamit az ügyben, azt mondta: igen, azt ígérte, rákérdez és igyekszik ebben segíteni.

A Momentum nem tudna együtt dolgozni a tatabányai MMM-es jelölttel

A Márki-Zay által említett MSZP-Momentum-megállapodásról megkérdeztük a két párt sajtóosztályát. Arra voltunk kíváncsiak, tényleg kötöttek-e ilyeneket és ez jelenti-e azt, hogy nem adnak befogadó nyilatkozatot olyan körzetekben, ahol támogatnak valakit. Az MSZP sajtóosztálya azonban kérdéseinkre nem adott egyértelmű választ, ugyanis az Azonnalinak küldött reakciójukban a jelöltek támogatásáról írnak, azaz arról, hogy valaki mögé beállnak logóval az előválasztáson, nem pedig a befogadó nyilatkozatokról.

„Az MSZP kötött megállapodásokat, többek között a Momentummal is. Ezek a megállapodások alapvetően arról szólnak, hogy mely jelölteket támogatják a megállapodást aláíró pártok. Ami a konkrét kérdést illeti, Tatabányán Gurmai Zitát támogatja az MSZP, Párbeszéd, LMP és a Momentum is, ebből adódóan nem támogatnak ezek a pártok más jelöltet az adott választókerületben” – írta a párt sajtóosztálya megkeresésünkre.

Válaszuk egyértelműen tehát nem ad választ arra, hogy a támogatott jelöltek kizárják-e a többi jelöltnek adott befogadó nyilatkozatot, hogy ők is elindulhassanak az előválasztáson, de semmiképpen nem cáfolja azt egyértelműen.

A Momentum azt írta: „A hatpárti szövetség tagjai sok tekintetben működnek együtt, sőt, akár megállapodásokat is kötnek – akár párosával, akár csoportosan. Az MSZP-vel is vannak ilyen közös irányvonalaink, ahogy vannak az együttműködés többi pártjaival.”

Hozzátették emellett, hogy Popovics Judit nem emiatt nem kapott befogadó nyilatkozatot a Momentumtól. A válaszuk után felhívtuk Németh Gyöngyvért, a Momentum sajtófőönökét, aki kérdésünkre azt mondta:

több helyi konfliktust nem sikerült feloldaniuk Popoviccsal, így vélhetően nehezen tudnának vele együtt dolgozni a frakcióban, ezért nem kapott befogadó nyilatkozatot.

A nap végére megoldják

„A pártok rengeteg civil jelöltet befogadtak már mind az Új Világ Néppárttól, mind az MMM-től, mind a Civil Bázistól, folyamatosan zajló befogadásuk. Ilyen nagy mennyiségű befogadatlan jelöltről nem tudok, én úgy tudom, ennél azért kevesebb van, de ezek a pártok ügyei” – mondta az Azonnali megkeresésére Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) jelenlegi, momentumos heti levezető elnöke. hozzátéve: ezzel az bizottságuk nem foglalkozik, bár elismeri, hogy ez egy furcsa állapot, mert az OEVB-t a pártok alkotják.

Hozzátette, hogy ők a nyilvántartásba vételekről döntenek, amelyeket eddig a jelöltek 99 százalékánál elfogadtak. Arra a kérdésünkre, hogy a Momentum nevében mit tud akkor erre mondani, azt felelte: ők mindenkit befogadtak, akivel értékközösséget tudnak vállalni, és ez a többi pártra is igaz.

Bedő cáfolta azon értesülésünket, hogy a pártok közt nincs egyetértés, hogy befogadjanak-e olyan körzetben is jelölteket, ahol már támogatnak valakit. „Politikai alapon nem fognak nem befogadni, tehát nem mondjuk azt, hogy azért utasítjuk el, mert veszélyezteti valakinek az esélyét. Az előválasztás egy nyitott, demokratikus folyamat” – fogalmazott.

Igennel felelt arra a kérdésünkre, hogy akkor csak olyanokat nem fogadnak-e be, akikkel nem tudnak értékközösséget vállallni.

Márki-Zay azonban kérdésünke azt mondja: szerinte nem igaz ez az állítás, mivel egyik függőben lévő jelöltjükkel szemben sem fogalmaztak meg olyan aggályokat, amelyek miatt nem tudnak velük értékközösséget vállalni.

„Mégiscsak arról döntünk itt, hogy ki legyen potenciálisan a frakciónknak a tagja, minden párt ezt mérlegeli. Én amúgy azt gondolom, hogy a nap végén minden jelölt meg lesz oldva” – summázta Bedő Dávid. Arra a kérdésünkre, mi lesz, ha a hat párt egyike nem tud frakciót alakítani jövőre, azt mondta: ez egy valószínűtlen forgatókönyv, így erre még nem készültek fel.

A Bedővel telefonon készített interjúnk előtt az OEVB sajtós e-mail címére is elküldtük kérdéseinket, amelyre végül szintén tőle kaptunk választ. Ebben amellett, hogy szintén leírja, hogy az OEVB nem tud a pártok helyett nyilatkozni, ők pusztán ellenőrzik a jelöltek dokumentumait, két dolgot tett még hozzá. Egyrészt azt írja: a hat lebonyolító párt jelöltjeinek ugyanolyan formai feltételeknek kell megfelelniük, mint a civileknek, az OEVB nem tesz különbséget a jelöltek között. Emellett közölte azt is, hogy bár közel van a nyilvántartásba vételi szakasz vasárnapi zárása, de

számos civil jelölt nyilvántartásba vételére számítanak a szerdai OEVB ülésen is, és még egész biztosan újabbakra is sor kerül majd. 

A libertárius jelöltek is ezért nem indulhatnak

A közelmúltban a lezárásellenes tüntetéseikről ismertté vált libertárius kispárt, a Le az Adók 75%-ával (LA75) is azért nem tud résztvenni az ellenzéki előválasztáson, mert nem fogadná be jelöltjeiket egyik párt sem a hat közül. Az MTI felületén közölt sajtóközleményükben azt írják: Ecsenyi Áron pártelnököt szerették volna elindítani miniszterelnök-jelöltként és 15 egyéni jelöltjük is lett volna.

„Mindegyik pártnak írtunk, hogy ez a helyzet és meg kéne oldani ezt a problémát, mert különben nem fogunk tudni indulni, és nem reagáltak az e-mail-es megkereséseinkre, sem a konkrét személyek” – nyilatkozta az Azonnalinak Ecsenyi Áron, a LA75 elnöke. Elmondása alapján írtak mások mellett Tóth Bertalannak, Harangozó Tamásnak, Tóth Csabának, Gyöngyösi Mártonnak, Arató Gergelynek, Molnár Csabának, Dorosz Dávidnak, Hajnal Miklósnak, Cseh Katalinnak és Fekete-Győr Andrásnak.

Ecsenyi azt mondja, egyiküktől sem kaptak választ, az OEVB megjelölte számukra az MMM-es Vékás Sándort mint koordinátort, aki támogatta volna az indulási lehetőségüket, mikor beszéltek, de nem az övé volt a döntés.

Az adócsökkentéssel kampányoló párt egyébként kifogásolja, hogy az ÚVNP-nek engedélyezték, hogy öt jelölttel saját frakciója legyen.

Arra a felvetésünkre, hogy az amerikai libertárius párt sem indult el az ottani demokrata előválasztáson, azt felelte: „Ideológiailag nehéz megmagyarázni az adott célcsoportnak, hogy mi most csak le akarjuk verni ezt az oldalt és ezért indulunk itt, ezért nem szokták keverni a brandeket. De a mi brandünk köszönhetően a média ignoranciájának nem annyira közismert, akiknek meg magyarázkodnunk kellett, értésére adtuk, hogy esélytelennek tartjuk azt, hogy egy baloldali jelölt meg tudjon minket verni az előválasztáson, ugyanis mindegyik több adót szeretne és komolytalan üzenetekkel próbálkoznak, mint az ingyenes PCR-teszt és a szüntelen fidesztelenítés” – fogalmazott.

Ecsenyi elmondta: elindulnak a választáson külön jövőre. Szerinte az a reális, hogy körülbelül harminc jelöltet tudnak majd állítani.

Az Azonnali kérdésére azt is elárulta, a grúz libertáriusokkal szemben ők felhasználnák kampányköltésre az állami támogatásokat.

Vasárnapig van idejük a jelölteknek 

Az előválasztás weboldalán egyébként még elég kevés jelölt szerepel, a miniszterelnök-jelöltek közül még egyedül Jakab Péter és Dobrev Klára. Arra a kérdésünkre, hogy például a saját jelöltsége miatt nem aggódik-e, Márki-Zay azt felelte: neki már megvan a befogadó nyilatkozata a Párbeszédtől. Emellett a már nyilvántartásba vett jelöltek listájában számos pártos jelölt sem szerepel még – például Csongrád-Csanád megyében egy momentumos jelölt sincs még feltüntetve, mikor saját oldalaikról tudható, hogy elindulnak – értelemszerűen nekik sem kell attól tartani, hogy a saját pártjuktól nem kapják ezt meg.

Az MMM miniszterelnök-jelöltje szerint egyébként a hat párt alapból előnyből indult, hiszen mire ők megkapták a jelölés feltételeit, nekik már ezek megvoltak, ezért tudtak elsőként ők regisztrálni. Elmondása szerintő például még arra vár, hogy megkapja az igazolást arról, hogy nincsen ügynökmúltja, amely kell a feddhetetlenségi nyilatkozathoz.

Az ellenzéki előválasztás jelölési folyamata egyébként július 26-án kezdődött és augusztus 15-éig, azaz most vasárnap éjfélig tart. Eddig tudnak jelentkezni a jelöltek – amelynek része a befogadó nyilatkozatok megszerzése is.

Az előválasztási Facebook-oldal hétfői posztjában ehhez annyit tesznek hozzá, hogy a hiányos nyilvántartásba vételi kérelmek hiánypótlási határideje augusztus 15 utánra is csúszhat, de az eljárást a határidőig meg kell kezdeni. Az ajánlóívek felvétele és az aláírásgyűjtés augusztus 23-án, azaz a jövő utáni hétfőn kezdődik. Az egyéni jelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek pedig 20 ezer szignót kell összeszedniük ezalatt az induláshoz.

A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

CÍMLAPKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek