Márki-Zay Péter Karácsonyék vagy Pálinkásék frakciójába ülne be, ha győzne egyéniben

2021.08.06. 12:58

Erre azért van lehetősége, mert aki a jobboldali kispártot jelöli meg, annak második lehetőséget is választania kell, ha nem tudnak frakciót alakítani. A miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely mellett ülve azt mondta: egyre türelmetlenebbül kérik, hogy minden jelöltet vegyenek be az előválasztásba.

Márki-Zay Péter Karácsonyék vagy Pálinkásék frakciójába ülne be, ha győzne egyéniben

„Egy általunk, párton kívüli civilek által kifogásolt rész, hogy nyilvánosan kell pártot választanunk” – mondta az előválasztásról Karácsony Gergellyel és Pálinkás Józseffel pénteki közös sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje, aki a miniszterelnök-jelölti verseny mellett egyéniben is megméretteti magát a Hódmezővásárhely székhelyű Csongrád-Csanád megye 4-es választókörzetében.

A hódmezővásárhelyi polgármester pénteken arról tett bejelentést, hogy ha egyéni képviselőként mandátumot szerezne, akkor vagy Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt (ÚVNP) vagy a Párbeszéd frakciójába ülne be.

A dél-alföldi körzetben egyébként egyedül a DK indított vele szemben jelöltet az előválasztáson a makói Mucsi Tamás személyében, kettejüknek egyébként helyben több összetűzése is volt már, Mucsi nemrég egy helyi lapnak adott interjújában fideszesnek titulálta.

Azért nevezett meg két pártot is a hódmezővásárhelyi polgármester, mert az ellenzéki összefogást kidolgozó hat pár (MSZP, Párbeszéd, LMP, DK, Momentum, Jobbik) még májusban állapodott meg Pálinkásékkal arról, hogyha az Új Világ Néppárt jelöltjei közül öten nyernek az előválasztáson, majd a 2022-es választásokon is, akkor a parlamentben saját frakciót alapíthat a nemrég alapított jobboldali párt. Ha pedig ez nem sikerülne, akkor a mandátumot szerzett jelöltjeik a hat párt valamelyik frakciójába ülnek bele.

Márki-Zay kiemelte, hogy ez lehetőség arra, hogy egyszerre válasszon egy jobb- és egy baloldali pártot is,

illetve elmondása szerint a legkisebb jobboldali és a legkisebb baloldali párttal tudja leginkább demonstrálni a függetlenségét.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt is kifejtette, hogy bár sokan azt sejtették, hogy a Jobbikhoz vagy a Momentumhoz csatlakozna – és ők nyitottak is voltak a vele való együttműködésre –, ám ezt nem teszi meg. Ezt azzal indokolta, hogy civilként a függetlenségét szerette volna hangsúlyozni.

Ezt követően gratulált a Jobbik szélsőségességtől való mentességéhez, illetve az orosz és iráni kapcsolatok helyett az európai és észak-atlanti kapcsolatok megerősítéséhez, ám azt mondta,

még mindig komoly nehézséget lát abban, hogy a cigány, zsidó vagy baloldali polgártársait meggyőzze, hogy a Jobbikra szavazzanak.

A Momentum kapcsán annyit említett, hogy elszámoltatásában leginkább velük értenek egyet, ám mivel a Jobbikhoz hasonlóan ők is saját miniszterelnök-jelöltet állítottak, végül egyikükkel sem kötöttek szorosabb szövetséget.

Egyre türelmetlenebbül kérik a befogadást 

„Nagyon sokan vannak ebben az országban, akik a hét párt közül nem tudnak vagy nem akarnak választani. Az ő pártfüggetlen, civil támogatásuk nélkül a pártok nem fognak tudni győzni 2022-ben, nekünk nem elég a hat párt összefogása, a bizonytalanokat, a civileket és a korábban a Fideszre szavazókat is meg kell győznünk” – mondta Márki-Zay Péter a Siófokon megtartott sajtótájékoztatón.

Arról is beszélt: bár a megállapodás része volt, hogy a civilek és a kis pártok képviselői is elindulhatnak, vannak olyanok, akiket egyelőre „a hat párt nem enged elindulni”, mert nem kaptak nyilatkozatot. Példaként a tatabányai Popovics Juditot, illetve a Zalaegerszegi Simon Gábort említette, akiket támogat az MMM.

A mellette ülő Karácsony Gergelyhez fordulva azt mondta, egyre türelmetlenebbül kérik, hogy segítsenek minden jelöltnek befogadó nyilatkozatot adni.

Márki-Zay emellett reményét fejezte ki aziránt, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a 2022-es választáson eddig 21 jelölttel indulni szándékozó Szociáldemokrata Párt is részt vesz majd az előválasztáson, bár egyelőre ennek ellenkezőjét tervezi a két párt a bejelentéseik alapján, igaz az MKKP a zuglói előválasztáson támogatja Hadházy Ákost a szocialista Tóth Csabával szemben.

Hozzátette, hogy tegyék be a közös programba az elszámoltatást, az eurót és ne riasszák el a szavazókat.

„Jelentsük ki, hogy marad a kerítés, a Fidesz által befogadott bűnöző migránsokat ki fogjuk utasítani az országból és az adórendszerben nem lesz emelés, a kedvezmények megmaradnak”

– fogalmazott a politikus, aki az Azonnalinak adott júliusi interjújában is hasonló gondolatokat fogalmazott meg.

„Magyarországon a többségnek elege van a kormányzásból és a jelenlegi politikából” – mondta ugyanitt Pálinkás József, az ÚVNP vezetője. Szerinte a biztonságot, jó életet és nyugalmat akaró jobbközép és balközép választók és a pragmatikus, polgári szabadelvű konzervatív választóknak épp úgy elegük van, mint a balközép és baloldali választóknak.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az ellenzéki egységben meg kell találnia mindenkinek a helyét, aki változást akar Magyarországon, függetlenül attól, hogy bal- vagy jobbközép gondolkodású. „A Fidesz-kormánnyal a legnagyobb probléma nem az, hogy kiáll bizonyos értékek mellett, hanem hogy elárul minden olyan értéket, ami fontos lenne egy polgári 21. századi, szolidáris európai Magyarország szempontjából” – fogalmazott a budapesti főpolgármester, aki az előválasztáson az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltjeként fogja megmérettetni magát.

A sajtótájékoztató közvetítése alább nézhető vissza:

CÍMLAPKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek