A Jobbik után a Momentum is Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson Hódmezővásárhelyen

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.13. 09:40

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló hódmezővásárhelyi polgármester, azt viszont még nem tudni.

A Jobbik után a Momentum is Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson Hódmezővásárhelyen

Egyre jobbak az esélyei a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítójának és elnökének, egyúttal Hódmezővásárhely jelenlegi polgármesterének, Márki-Zay Péternek az előválasztáson: a Jobbik után a csütörtök reggelre

a Momentum is úgy döntött, őt támogatja a szeptember 18. és 26. között megrendezendő választókerületi előválasztáson Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókörzetében.

Ahogy a Momentum Facebook-posztjában írja: „A 2022-es kormányváltáshoz mind a 106 körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell megtalálnunk – meggyőződésünk, hogy ebben a választókerületben neki van a legtöbb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.”

Hogy ki lesz az a bizonyos fideszes jelölt, még nem tudni, de eddig ez Lázár János kerülete volt: mind 2014-ben, mind 2018-ban ő került be a parlamentbe ebből körzetből egyéni képviselőként.

A hódmezővásárhelyi székhelyű Csongrád-Csanád megyei négyes körzet egyébként izgalmasnak ígérkezik: 2014-ben a hatpárti összefogás szempontjából releváns ellenzéki jelöltek együtt 7,69 százalékponttal kaptak többet, mint Lázár János, 2018-ban viszont még így is 5,89 százalékponttal kevesebbet.

Ez a választókerület tehát billegőnek könyvelhető el, ahol a fideszes és az összellenzéki jelöltnek is lesz esélye a győzelemre 2022-ben.

Kérdés persze, hogy mennyire veszi majd el Márki-Zaytól az előválasztáson az erőforrásokat az, hogy – ellentétben Jakab Péterrel, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével – ő elindul egyéniben, valamint az úgyszint szeptember 18. és 26. között tartandó ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában is. Ez utóbbinak október 4. és 10. között lesz a második fordulója, ahova a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt fog bejutni.

Amennyiben Márki-Zay Péter kitart amellett, hogy Csongrád-Csanád négyes körzetében is elindul, előbb-utóbb nyilatkoznia kell arról is, hogy a hat párt közül melyik frakciójához csatlakozna, valamint annak a frakciónak is el kellene ezt fogadnia. Hogy Márki-Zay melyik párt frakcióját nézte ki magának, még nem tudni, mindenesetre azt már március elején megerősítette, hogy erre hajlandó lenne megválasztása esetén.

A körzetben eddig egyébként egyelőre csak a DK jelentett be jelöltet: Márki-Zaynak a DK-s Mucsi Tamással kell majd megmérkőznie a választókerületi előválasztáson.

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek