+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 13. csütörtök, 09:40
Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló hódmezővásárhelyi polgármester, azt viszont még nem tudni.

Egyre jobbak az esélyei a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítójának és elnökének, egyúttal Hódmezővásárhely jelenlegi polgármesterének, Márki-Zay Péternek az előválasztáson: a Jobbik után a csütörtök reggelre

 

a Momentum is úgy döntött, őt támogatja a szeptember 18. és 26. között megrendezendő választókerületi előválasztáson Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókörzetében.

 

Ahogy a Momentum Facebook-posztjában írja: „A 2022-es kormányváltáshoz mind a 106 körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell megtalálnunk – meggyőződésünk, hogy ebben a választókerületben neki van a legtöbb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.”

 

Hogy ki lesz az a bizonyos fideszes jelölt, még nem tudni, de eddig ez Lázár János kerülete volt: mind 2014-ben, mind 2018-ban ő került be a parlamentbe ebből körzetből egyéni képviselőként.

 

A hódmezővásárhelyi székhelyű Csongrád-Csanád megyei négyes körzet egyébként izgalmasnak ígérkezik: 2014-ben a hatpárti összefogás szempontjából releváns ellenzéki jelöltek együtt 7,69 százalékponttal kaptak többet, mint Lázár János, 2018-ban viszont még így is 5,89 százalékponttal kevesebbet.

 

Ez a választókerület tehát billegőnek könyvelhető el, ahol a fideszes és az összellenzéki jelöltnek is lesz esélye a győzelemre 2022-ben.

 

Kérdés persze, hogy mennyire veszi majd el Márki-Zaytól az előválasztáson az erőforrásokat az, hogy – ellentétben Jakab Péterrel, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével – ő elindul egyéniben, valamint az úgyszint szeptember 18. és 26. között tartandó ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában is. Ez utóbbinak október 4. és 10. között lesz a második fordulója, ahova a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt fog bejutni.

 

Amennyiben Márki-Zay Péter kitart amellett, hogy Csongrád-Csanád négyes körzetében is elindul, előbb-utóbb nyilatkoznia kell arról is, hogy a hat párt közül melyik frakciójához csatlakozna, valamint annak a frakciónak is el kellene ezt fogadnia. Hogy Márki-Zay melyik párt frakcióját nézte ki magának, még nem tudni, mindenesetre azt már március elején megerősítette, hogy erre hajlandó lenne megválasztása esetén.

 

A körzetben eddig egyébként egyelőre csak a DK jelentett be jelöltet: Márki-Zaynak a DK-s Mucsi Tamással kell majd megmérkőznie a választókerületi előválasztáson.

 

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás