Megállapodott az ellenzék: lehet online szavazni az előválasztáson

2021.05.12. 08:57

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti összefogásnak.

Megállapodott az ellenzék: lehet online szavazni az előválasztáson

Rövid, közös közleményben jelentette be a hatpárti ellenzéki összefogás, hogy kedden a pártok elnökei és társelnökei megállapodtak:

online is lehet majd regisztrálni és szavazni az ellenzéki előválasztáson.

Rövid közleményükben emellett azt is elárulták, hogy milyen egyéb, eddig még nem eldöntött kérdésekben sikerült dűlőre jutniuk a pártoknak. Ennek értelmében

+ az előválasztáson a 17. életévüket betöltöttek is szavazhatnak, tehát azok, akik a 2022-es országgyűlési választáson is majd szavazhatnak;

+ a miniszterelnök-jelölt kiválasztása kétfordulós lesz, és a második fordulóban a három legtöbb szavazatot kapó jelölt mérkőzik majd meg egymással.

Mint közleményükben írják, „az utolsó nagy kérdésre is megszületett a válasz”, és ettől még biztosabban állnak ki az előválasztás intézménye, illetve a kormányváltás ügye mellett.

Egyébként egyáltalán nem voltak konfliktusoktól mentesek az eddigi tárgyalások: mint korábban beszámoltunk róla, a pártok nem értettek egyet abban, hogy lehessen-e online szavazni, illetve ha lehet, akkor regisztrálni hozzá személyesen kell, vagy azt is lehet online is.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke még azzal is fenyegetőzött, hogyha online nem lehet szavazni, akkor a Momentum távolmarad az előválasztástól.

Ebben most sikerült megállapodniuk a pártoknak, azonban az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt közös közleménye arra nem tér ki, hogy pontosan miként lehet majd online szavazni és regisztrálni.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól startol el, amikor a jelöltek jelentkezhetnek a megmérettetésre, míg

magára a szavazásra a 106 egyéni jelöltről szeptember 18 és 26 között kerül majd sor.

A miniszterelnök-jelölti verseny második fordulója október 4 és 10 között lesz, ahol az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapó jelölt mérkőzik meg egymással.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek