+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 12. szerda, 08:57
Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti összefogásnak.

Rövid, közös közleményben jelentette be a hatpárti ellenzéki összefogás, hogy kedden a pártok elnökei és társelnökei megállapodtak:

 

online is lehet majd regisztrálni és szavazni az ellenzéki előválasztáson.

 

Rövid közleményükben emellett azt is elárulták, hogy milyen egyéb, eddig még nem eldöntött kérdésekben sikerült dűlőre jutniuk a pártoknak. Ennek értelmében

 

+ az előválasztáson a 17. életévüket betöltöttek is szavazhatnak, tehát azok, akik a 2022-es országgyűlési választáson is majd szavazhatnak;

 

+ a miniszterelnök-jelölt kiválasztása kétfordulós lesz, és a második fordulóban a három legtöbb szavazatot kapó jelölt mérkőzik majd meg egymással.

 

Mint közleményükben írják, „az utolsó nagy kérdésre is megszületett a válasz”, és ettől még biztosabban állnak ki az előválasztás intézménye, illetve a kormányváltás ügye mellett.

 

Egyébként egyáltalán nem voltak konfliktusoktól mentesek az eddigi tárgyalások: mint korábban beszámoltunk róla, a pártok nem értettek egyet abban, hogy lehessen-e online szavazni, illetve ha lehet, akkor regisztrálni hozzá személyesen kell, vagy azt is lehet online is.

 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke még azzal is fenyegetőzött, hogyha online nem lehet szavazni, akkor a Momentum távolmarad az előválasztástól.

 

Ebben most sikerült megállapodniuk a pártoknak, azonban az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt közös közleménye arra nem tér ki, hogy pontosan miként lehet majd online szavazni és regisztrálni.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól startol el, amikor a jelöltek jelentkezhetnek a megmérettetésre, míg

 

magára a szavazásra a 106 egyéni jelöltről szeptember 18 és 26 között kerül majd sor.

 

A miniszterelnök-jelölti verseny második fordulója október 4 és 10 között lesz, ahol az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapó jelölt mérkőzik meg egymással.

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás