Márki-Zay Péter: A Momentum az egyetlen ellenzéki párt, amelyik komolyan gondolja az elszámoltatást

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.15. 09:06

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által szervezett konferencián az is kiderült, hogy hogyan lehetne elszámoltatni egy kormányváltás után a NER közpénzlopó bűnözőit.

Márki-Zay Péter: A Momentum az egyetlen ellenzéki párt, amelyik komolyan gondolja az elszámoltatást

Szerda este a IX. kerületi Haller utcában, a Ferencvárosi Művelődési Központban tartott konferenciát az elszámoltatás kérdéséről a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), ahova azért hívták meg Márki-Zay mellett Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, Horváth András zuglói civil aktivistát, a NAV egykori munkatársát, valamint Keller Lászlót, a Medgyessy-éra volt közpénzügyi államtitkárát, korábbi szocialista parlamenti képviselőt, hogy arról beszélgessenek: a remélt 2022-es kormányváltás után hogyan lehet majd elszámoltatni a gazdasági és politikai bűnözőket.

Egy a biztos: Polt Péternek mennie kell!

Mint azt Keller László – akinek közpénzügyi államtitkárként pont az állami vagyonfelhasználás átláthatóságának ellenőrzése volt a feladata, mígnem a 2004-ben a miniszterelnöki székbe kerülő Gyurcsány Ferenc úgy döntött, nem tart többé igényt államtitkári szolgálataira – elmondta, szerinte

irreális elvárás az, hogy ha az ellenzék 2022-ben kormányra kerül, egy hónap múlva minden korrupt, bűnöző, lopást elkövetett ember börtönbe fog jutni.

Már csak azért is, mert mostanra már az államszervezet maga osztja a lapokat, egy egész rendszert építettek fel arra, hogy a közpénzeket ki lehessen játszani a csókosoknak, így ha jövőre ennek a „központnak” a vezérét (Orbán Viktort) sikerül is leváltani, de

a „csapatát” (hogy pontosan kiken keresztül és hogyan szerezték meg és rabolták el a közpénzeket) még sok munka lesz felderíteni.

Márki-Zay Péter is azt erősítette meg, hogy sok lopást állami keretek között, egy eltorzított jogszabályi környezetben – tisztán jogilag – legálisan követtek el, amik így legfeljebb erkölcsi normákba ütköztek. Ugyanígy látja a helyzetet Baranyi Krisztina, aki szerint például Ferencvárosban a parkolási mutyi is ilyen szervezett keretek között zajlott, amíg 2019-ben át nem vette a kerület irányítását – mint azt kifejtette, nem tudja, hogy ezekben az ügyekben így utólag hogyan lehetne elszámoltatni a bűnösöket.

Baranyi Krisztina tanácstalanságára válaszolva a NAV-ban tapasztalt visszaélésekkel nyilvánosság elé állt, majd egy idő után a közbeszédből kikopott Horváth András azt mondta, szerinte a régebbi mutyiügyek elkövetőit is felelősségre lehet majd vonni, hiszen láthatóak, felderíthetőek még most is azok a hálózatok, amik a bűncselekményekben részt vettek. Ehhez Horváth szerint mindenek előtt

az ügyészségben kell olyan változtatásokat eszközölni, amik lehetővé teszik az elszámoltatáshoz szükséges tényfeltáró munka elvégzését, de ehhez politikai akarat is kellene.

Bárándy Péter azt hangsúlyozta, hogy szerinte nem olyan borús a helyzet: ahogy elmondta, először is érdemes azokra a bűncselekményekre koncentrálni a kormányváltás után, amik még a mostani jogszabályok alapján is jogellenesek, azaz „ott kell elkezdeni a felelősségrevonást, ahol a legkönnyebb”.

Tovább segíti a mostani ellenzéket majd az is az egykori igazságügyi miniszter szerint, hogy a bűnüldözésért és -felderítésért felelős szervekben csak a vezetést kell lecserélni,

az ügyészségnél például Polt Péter legfőbb ügyészt, mert egyébként az ügyészségben dolgozók gyakorlatilag kivétel nélkül jó szakemberek, alkalmasak, és megfelelő felsővezetés mellett készek is arra, hogy magas színvonalon elvégezzék a munkájukat.

Ezzel kapcsolatban Bárándy egyébként a korrupciót felderítését párhuzamos intézmények létrehozásával elképzelő ellenzéki politikusoknak is odaszúrt, mondván, hogy ez tulajdonképpen teljesen felesleges, ha a jelenlegi intézmények vezetőit le tudják váltani.

Márki-Zay Péter szerint először majd csak a „kis halakat” lehet kifogni a tóból, példának okáért az általa vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzat ellen a vádak szerint hackertámadást elkövető ifj. Rapcsák Andrást, akit a bíróság első fokon bűnösnek is talált. Az MMM miniszterelnök-jelöltje kitért arra is, amit az Azonnalinak már korábban elmondott, hogy szerinte valaki utasította ifj. Rapcsákot a hackertámadás elkövetésére, de a fő elkövetőt még nem látjuk. Szerinte a kormányváltásig azt lehet tenni, amit ő is Hódmezővásárhelyen, vagy Baranyi Krisztina Ferencvárosban, hogy a nyilvánosság erejét használva a közvélemény elé tárják a gyanús ügyeket.

Még van esély, hogy Hadházy Ákos több legyen egy korrupcióüldöző sztárnál

Márki-Zayék konferenciáján azonban nemcsak a kormány, hanem az ellenzék is kapott kemény szavakat. Mint azt Horváth András elmondta, nagyon hiányolja azt a tényfeltáró munkát az ellenzék részéről, ami az elszámoltatáshoz vezet, például a saját maguk által vezetett önkormányzatokban.

A volt NAV-os kritikával illette az ellenzéki oldalon tapasztalható visszalépési hullámot is az előválasztáson: szerinte egyértelműen látszik ebből, hogy

a pártok gyakorlatilag kirekesztik az előválasztásból azokat a szereplőket, akik az elmúlt 30 évben felépített, korrupt rendszeren kívül helyezkednek el, így nekik esélyük sincs bekerülni a következő parlamentbe.

Keller László ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzéknek most még van lehetősége arra, hogy – vele ellentétben, akit végül félreállítottak – a Momentum zuglói jelöltje, Hadházy Ákos ne csak a korrupcióellenesség és az átláthatóság sztárja legyen, hanem annál több, ehhez azonban az ellenzéknek el kell végeznie azt az előkészítő munkát, amiben jogi, szervezeti és módszertani szempontból is végiggondolják, hogy a kormányváltás után hogyan végezzék az elszámoltatást.

A legkeményebb kritikát a közös ellenzékkel szemben pont a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre pályázó Márki-Zay Péter fogalmazta meg, aki szerint

„ha valaki a saját pártja által vezetett önkormányzatokban nem csinál elszámoltatást, az kormányon sem fog.”

Ezzel kapcsolatban példaként a zuglói szocialista parlamenti képviselőt, Tóth Csabát hozta fel, akit Márki-Zay remél, hogy előbb-utóbb el lehet majd számoltatni. Végül a hódmezővásárhelyi polgármester azt is hozzátette: az ellenzéki összefogás pártjai közül

szerinte a Momentum az egyetlen, ami úgy tűnik, hogy komolyan gondolja az elszámoltatást.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek