Vásárhelyi hackertámadás az önkormányzat ellen: Márki-Zay szerint ifj. Rapcsákot valaki utasíthatta

2021.07.09. 16:47

Ifj. Rapcsák András nem ismeri el bűnösségét és azt állítja, hogy részt vett a város elleni kibertámadások elhárításában. A polgármester, Márki-Zay Péter szerint azt kellene megbüntetni, aki utasította a volt önkormányzati cég vezetőjét, és az szerinte csak egyetlen személy lehetett.

Vásárhelyi hackertámadás az önkormányzat ellen: Márki-Zay szerint ifj. Rapcsákot valaki utasíthatta

Csütörtökön írtuk meg, hogy a Szegedi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel 3 év próbára bocsátotta ifj. Rapcsák Andrást, az informatikával is foglalkozó Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. (HVSZ Zrt.) korábbi igazgatósági elnökét. Ifj. Rapcsák ellen a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatot 2019 nyarán ért hackertámadás kapcsán informatikai rendszer és adat megsértésének bűntettében emeltek vádat.

A járási ügyészség azonban tárgyalást akar, ők ugyanis pénzbüntetést rónának ki az enyhébb cselekmények szankcionálására szolgáló próbára bocsátás helyett, ami azt jelenti, hogyha a kijelölt pártfogó által előírtakat betartja az elítélt, nem kell más büntetéssel számolnia. Szeptemberben azonban már tárgyalással folytatódik az ügy, ahová a városi cég későbbi vezetőjét, Kalotay Balázst is beidézték tanúként, aki korábban egy biztonságtechnikai cég delegáltjaként átvilágította az önkormányzat informatikai rendszerét, majd később ő váltotta ifj. Rapcsákot a HVSZ-ben betöltött posztján.

Az előző cikkünk kapcsán is megpróbáltuk elérni az érintettet, ifj. Rapcsákot, hogy reakciót kérjünk tőle, ám az általunk ismert mobilszámán le vannak tiltva a bejövő hívások. Péntek reggel azonban az Azonnalinak küldött e-mailben reagált a döntésre. Ebben azt írja, hogy a büntetővégzés, amelyről kérdésünk nyomán tájékoztatott bennünket a megyei főügyészség, még 2020. július 13-án történt, és az elmúlt egy évben az elsőfokon folyamatban lévő tárgyalásokon döntés nem született.

A médiában és a bíróság előtt is egyértelművé tettem, hogy nem ismerem el a bűnösségem, a tárgyaláshoz való jogomról nem mondtam le, az ügy közel sem tekinthető lezártnak, ezért minden olyan állítás, mely tényként próbál közölni egy nem bizonyított cselekményt, az valótlan információ és szándékos ferdítés!

– fogalmazott levelében. Ez alapján nemcsak a Szegedi Járási Ügyészség, hanem a vádlott is tárgyalás tartását kérte a tárgyalás mellőzésével megszületett büntetővégzés után. Arról is ír, hogy az önkormányzatot ért több hackertámadásban szerepe volt annak, hogy a hivatal munkatársai súlyos mulasztásokat követtek el”.

Elmondása szerint ezek elhárításában részt is vett, míg a mulasztásokat jelezte az önkormányzatnak, azonban a rendszer sérülékenységével kapcsolatban érdemi intézkedések nem történtek.

Ifj. Rapcsák levelét azzal zárja, hogy az ügyben szerinte nem hogy a bűnössége, de még a bűncselekmény ténye sem nyert bizonyítást, majd a megyei főügyészség hivatalos tájékoztatása alapján megjelenő hírekről azt írta, minden olyan állítás, mely ennek ellenkezőjét sugallja, csak a jó hírnév megsértésére alkalmas”.

Márki-Zay szerint nagyon enyhe az ítélet

Ha valaki az önkormányzati, állami informatikai rendszert megtámadja, annak komoly következménye kellene, hogy legyen. Ehhez képest nagyon enyhének tartom ezt az ítéletet

– ezt mondta az Azonnali megkeresésére Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere a született döntésről.

Márki-Zay szerint ifj. Rapcsák nem is a saját belátása szerint cselekedett. Annyira nem tartom ostobának, hogy ezt hobbiból tette volna.

Szerintem valaki utasította és a legnagyobb csalódás nekem, hogy a motivációja nem derült ki

– véli a hódmezővásárhelyi polgármester, majd továbbfűzve gondolatát, elmondta, hogy ennek ellenére nem szeretné, ha ifj. Rapcsák börtönbe kerülne.

„Tudom, hogy egy családapa, nem kívánom, hogy évekig börtönben roskadjon. De az, aki felelős ezért, aki utasította, annak igenis komoly büntetést kellene kapnia. Ő csak végrehajtó volt.”

Kérdésünkre, hogy szerinte ki utasíthatta ifj. Rapcsákot, Márki-Zay nem akart senkit megnevezni, de úgy fogalmazott: Vásárhelyen mindenki tudja, ki az az egyetlen személy, aki Rapcsáknak ilyen utasítást adhatott.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ő vagy az önkormányzat beszéltek-e telefonon vagy személyesen az utóbbi időben ifj. Rapcsákkal, azt mondta, egyszer egy ingatlanbérlet ügyében beszélt vele telefonon, de a hackertámadás nem került szóba. 

Az ügyben ifj. Rapcsák András nekünk küldött levelére válaszul feltettünk kérdéseket, emellett a Szegedi Járásbíróságnál is érdeklődtünk a tavaly július óta történt, az érintett által többesszámban említett tárgyalásokról. Emellett kérdéssel fordultunk a térség fideszes országgyűlési képviselőjéhez, Lázár Jánoshoz is. Amint válaszolnak kérdéseinkre, külön cikkben számolunk be róluk.

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek