A fél román politikai elit kampányolt a faluban, amely egy halottat választott meg polgármesternek

2021.06.28. 20:11

Hiába jelentek meg a nagy pártok prominensei és indult el még a szélsőjobb is, Deveselu hű maradt a koronavírusban elhunyt polgármester személyzeti politikájához.

A fél román politikai elit kampányolt a faluban, amely egy halottat választott meg polgármesternek

Még tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy a dél-nyugat romániai Deveselu település polgármestere, Ion Aliman pár nappal az éppen esedékes önkormányzati választás előtt meghalt koronavírusban.  A posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártban (PSD) politizáló Aliman 1057 voksot kapott az 1600 leadott szavazatból még halottként is – vagyis igen népszerű volt.

Mivel Aliman rajta maradt a szavazólapon, ezért a falusiak tiszteletük jeléül választották újra a halott polgármestert. A neve egyébként azért maradt rajta a lapon, mert azt addigra már kinyomtatták.

Meghalt, mégis megszavazták

Az ügy bekerült az országos román sajtóba is, volt, aki helyszíni riportot is forgatott az olténiai településen. Nicolae Dobre, a település alpolgármestere (aki maga is PSD-s) azzal kezdte, hogy szerinte egyáltalán nem történt semmi bizarr dolog, és eleve, ő maga is az addigra tizenegy napja halott polgármesterre szavazott: „Rajta maradt a neve a szavazólapon, így megvolt a joga arra, hogy választható legyen. Ez egy jogi szituáció. Az emberek ezt meg is értették. (...) Ez nem egy bizarr helyzet, ez a valóság!”

Az alpolgármester, aki a polgármester halála miatt ideiglenesen átvette a falu vezetését, ígéretéhez híven rajthoz is állt. Még tavaly úgy vélekedett, hogy inkább el kellene gondolkodni az abszurdnak tűnő eseten: az emberek ugyanis inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre. Szerinte ez azt jelzi, hogy az emberek egy PSD-s jelöltre vágytak, aki bizony nem más, mint ő maga.

A Digi24 azt írta: új választásokat kell kiírni a faluban. Erre az időközi választásra 2021. június 27-én, vasárnap került sor.

NICOLAE DOBRE JOBBOLDALT, KÖZÉPEN PAUL STĂNESCU, A PSD EGYIK ALELNÖKE ÉS EGY HELYBÉLI A SZAVAZÁS NAPJÁN. FOTÓ: NICOLAE DOBRE / FB

A vasárnapi választáson végül a már említett volt alpolgármester,

Nicolae Dobre – aki ugyanakkor a halott polgármester unokatestvére is – győzött.

Ellenfele pedig nem más, mint a halott polgármester fia, Marius Iulian Aliman volt, akit a jelenleg kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) indított a PSD-s alpolgármester ellen. A vasárnapi küzdelem ugyanakkor kiélezett volt:

Nicolae Dobre (az unokatestvér – PSD) 924 szavazatot, Marius Iulian Aliman (a halott polgármester fia – PNL) 812 szavazatot gyűjtött.

HIÁBA JELENT MEG A PNL ELNÖKE IS KAMPÁNYOLNI DEVESELUN, A FALUSIAK MÉGIS SZOCDEM POLGÁRMESTERT VÁLASZTOTTAK. FOTÓ: PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL / FB

Érdekesség, hogy a településen a román szélsőjobboldal, a Szövetség a Románok Egyesüléséért Párt (AUR) is megjelent, jelöltjük, Gabriel Braniște is jelentős számú, 119 darab szavazatot szerzett.

Miről híres Deveselu?

Onnan, hogy a falu határában működik a NATO európai légvédelmi rendszerének egyik sarokpontját jelentő katonai támaszpont, amit 2016 májusában adtak át. Itt alkalmazták először élesben, szárazföldi környezetben az eredetileg hadihajókra tervezett Aegis légvédelmi rakétarendszer módosított verzióját. A kísérlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy a japán kormány két ilyen komplexumot is rendelt az észak-koreai fenyegetés miatt.

A deveselui bázis annyira csípi a Kreml szemét, hogy az orosz külügy két éve bekérette az Egyesült Államok moszkvai katonai attaséját, hogy hivatalosan is bejelentsék igényüket az olténiai bázis felszámolására

– majd három évvel a deveselui légvédelmi rakétakomplexum szolgálatba állását követően.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő az Azonnalinak ezt még tavaly azzal magyarázta, hogy az oroszok úgy látják, a deveselui katonai bázis nemcsak az iráni fenyegetés ellen használható, hanem kibővítve akár Oroszország érdekeit is fenyegeti, hiszen a hatvanas évek óta kialakult szovjet-amerikai kölcsönös megsemmisítés egyensúlya további telepítéssel kibillenhet az amerikaiak javára. A NATO nem győzi hangsúlyozni: Deveselu kizárólag védelmi célokat szolgál.

NYITÓKÉP: Nicolae Dobre középen. Fotó: Nicolae Dobre / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek