+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 28. hétfő, 12:31
Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Noha Ion Aliman, az olténiai Deveselu település polgármestere szeptember 17-én meghalt a koronavírus következtében, a falu lakói a szeptember 27-i romániai helyhatósági választáson újra megszavazták polgármesternek. A nevében szociáldemokrata PSD-ben politizáló

 

Aliman 1057 voksot kapott az 1600 leadott szavazatból. A neve azért maradt rajta a szavazólapon, mert azt addigra már kinyomtatták.

 

Deveselu már csak azért is érdekes helyszín, mert a falu határában működik a NATO európai légvédelmi rendszerének egyik sarokpontját jelentő katonai támaszpont, aminek felszámolását tavaly februárban Oroszország külön kérte. A román Digi24 hírtelevízió a helyszínen is utánajárt, mi áll a bizarr választási történés hátterében. 

 

 

Nicolae Dobre, a település alpolgármestere azzal kezdte, hogy szerinte egyáltalán nem történt semmi bizarr dolog a faluban, és eleve, ő maga is a tizenegy napja halott polgármesterre szavazott: „Rajta maradt a neve a szavazólapon, így megvolt a joga arra, hogy választható legyen. Ez egy jogi szituáció. Az emberek ezt meg is értették. (...) Ez nem egy bizarr helyzet, ez a valóság!” Az alpolgármester – aki a polgármester halála miatt ideiglenesen átveszi a falu vezetését, és a következő választáson maga is rajthoz áll – úgy véli, inkább el kellene gondolkodni az eseten: az emberek ugyanis inkább szavaztak egy halottra, mint másik két jelöltre. Szerinte ez azt jelzi, hogy az emberek egy PSD-s jelöltre vágytak, aki bizony nem más, mint ő maga.

 

Alimant szeptember 4-én tesztelték pozitívan Covid-19-re, majd bevitték a caracali kórházba, és mikor állapota súlyosbodott, egy bukaresti kórházba szállították át. Ott is halt meg szeptember 17-én.

 

Vasárnap, a választás estéjén a falubeliek, miután leszavaztak rá, a temetőben is felkeresték az elhunyt polgármester sírját.

 

„Szeptember 27-e lett volna a születésnapja. Az emberek le akarták róni előtte a tiszteletüket, és jelezni neki: folytatni fogják, akit elkezdett. Ez spontán történés volt, senki sem irányította őket, az emberek tényleg szerették őt!” – fogalmazott az alpolgármester. 

 

FOTÓ: Deveselu másik nevezetessége a NATO-bázis mellett: a kúria romja. Fotó: Anca Raluca Majaru / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás