Megpróbálják megbuktatni a román kormányt, Orban királycsináló lehet

2021.06.23. 13:13

Szavazni csak jövő héten fognak róla, ám a szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek nekik.

Megpróbálják megbuktatni a román kormányt, Orban királycsináló lehet

Keleti szomszédunknál a parlamenti színjáték újabb jelenetének vagyunk tanúi:

az ellenzékben lévő posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a jelenlegi jobbközép, Florin Cîțu vezette román kormány ellen.

Az országos román sajtóban egyből el is terjedt a hasonlat a PSD-s szövegről: ez lenne a verssorokba és rímekbe szedett indítvány. Holott csak annyi történt, hogy az indítvány elejére George Bacovia (huszadik század eleji szimbolista költő, körülbelül a román Ady) egyik verssorát tették:

„Mint felhők közötti cigarettafüstben // a nem létező új világra gondoltam.”

A cigarettafüst utalás a nemzeti liberálisok mulatozásaira. A bizalmatlanságit szerdán olvassák fel a parlament két házának plénuma előtt, szavazni viszont csak jövő héten fognak róla.

A PSD-ések reménykednek, hogy átmegy majd

Az indítványról Sorin Grindeanu PSD alelnök beszélt bővebben. Grindeanu éppen azon PSD-s politikus, aki rövid miniszterelnökségét követően 2017-ben maga is áldozatául esett egy kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványnak.

Sőt, az indítványt nem is az ellenzék kezdeményezte ellene, hanem saját pártja puccsolta meg az éppen regnáló miniszterelnökét,

mivel az konfliktusba keveredett az azóta már börtönben ülő pártelnökével, Liviu Dragneaval. Dragnea ugyanis módosítani kívánta az igazságügyi törvényeket és a Btk-t, hogy ne kerülhessen börtönbe, Grindeanu viszont az utca nyomására hivatkozva – 2017 kora tavaszán hatalmas tüntetések voltak az országban – ellenállt neki.

Mivel nem hajtotta végre pártelnöke utasításait, mennie kellett a miniszterelnöki posztról.

Grindeanu előzetes helyzetelemzése szerint a PSD mellett az indítványt a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) párt és a Románia parlamentjében alanyi jogon bent ülő tizennyolc nemzeti kisebbségi képviselők közül páran fogják majd megszavazni. Az azt firtató újságírói kérdésre, hogy a PNL elnöke, a jelenlegi házelnök Ludovic Orban – aki éppen konfliktusban van a miniszterelnökkel a PNL vezetéséért, így érdekében állna akár őt megbuktatni is – és csoportja esetleg támogatná-e az indítványt, lakonikus választ adott: „nem kívánok ebbe a részletbe belemenni” – így Grindeanu.

SORIN GRINDEANU MÉG MINISZTERELNÖKKÉNT 2017-BEN. FOTÓ: SG / FB

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu még hétfőn arról beszélt, hogy széles társadalmi konzultációt folytattak a bizalmatlansági indítvány megszövegezése előtt: elmondása szerint a kis- és középvállalkozókkal, a munkavállalói szervezetekkel, a szakszervezetek képviselőivel is egyeztettek. 

Ciolacu még azt is elmondta, hogy több alkotmányos lehetőséggel számolnak, ha a következő héten megbukik a Cîțu-kormány: lehetséges egy kisebbségi PSD-kormány, a parlamentben új többséget hozhatnak létre (kérdés, hogy kivel?), de akár előrehozott választások is jöhetnek. Ciolacu optimizmusa azonban megalapozatlan: egyrészt nem valószínű, hogy a kormány bukjon, bármennyire is feszült Cîțu és Ludovic Orban viszonya. Másrészt ha bukik a kormány, akkor a PSD-nek tárgyalásokat kell folytatni az AUR-ral, a nemzeti kisebbségekkel és az RMDSZ-szel is. Az RMDSZ viszont nem valószínű, hogy beállna a rendre magyarellenes nyilatkozatokat tevő AUR mellé.

Hány bizalmatlansági ment át eddig?

A rendszerváltás óta eddig öt bizalmatlansági indítványt szavazott meg a bukaresti parlament, amely végül kormánybuktatáshoz vezetett:

+ Az elsőt 2009-ben, amikor a PNL és az RMDSZ szociáldemokrata támogatással megbuktatta a jelenlegi kolozsvári polgármester, Emil Boc által vezetett kormányt.

+ A másodikat 2012-ben, amikor a két örök ellenség, a PNL és a PSD által kötött pártszövetség, a Szociálliberális Unió (USL) megbuktatta a technokrata Mihai Răzvan-Ungureanu által vezetett kormányt. Az ügynek akkor magyarellenes vonatkozása is volt: Ungureanu ugyanis a marosvásárhelyi orvosi egyetemen – az egyetem intézményi autonómiáját felülírva – létrehozta a magyar tanszéket, ami remek ürügyet szolgáltatott, hogy megbuktathassák a kormányt.

+  A harmadikat a már említett Sorin Grindeanu ellen nyújtotta be saját pártszövetsége 2017-ben, és meg is buktatta őt.

+ A negyediket 2019-ben szavazta a román parlament. Ekkor a PNL, az RMDSZ, a liberális-technokrata USR, a konzervatív-nacionalista PMP, Victor Ponta exkormányfő Pro Romania pártja, valamint a liberális törpepárt, az ALDE is megszavazta a szocdem minisztrelnök, Viorica Dăncilă ellen benyújtott indítványt.

+ Az ötödiket pedig 2020 február elején, amikor a jobbközép kisebbségi kormányt vezető Ludovic Orban azt tapasztalva, hogy nagy a PNL népszerűsége, megpróbált előremenekülni és előrehozott választásokat kicsikarni. Így egy belpolitikai kérdéssel – a polgármesterek egy- vagy kétfordulós választása – sikeresen saját maga ellen hergelte a parlamenti többséget és megbuktatta magát. Azonban márciusban megérkezett a koronavírus-járvány és Orbannak ügyvezető kormányfőként maradnia kellett.

A következő egy hétben az ellenzéki PSD megpróbálhat még nemzeti liberális parlamenti képviselőket rávenni arra, hogy szavazzák meg az indítványt.

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek