Ha Orbannak szülinapja van, akkor barátai összegyűlnek, isznak, és nem hordanak maszkot

2021.05.27. 14:55

Egy évvel korábban ugyanez megtörtént, Ludovic Orbanék akkor is a parlamentben dorbézoltak. A járványügyi szabályok megszegéséért pénzbüntetésre számíthatnak.

Ha Orbannak szülinapja van, akkor barátai összegyűlnek, isznak, és nem hordanak maszkot

A legnagyobb román kormánypárt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban egy igazi latinos vérmérsékletű ember. Mindenki tudja róla, hogy láncdohányos, szeret mulatni és ami azzal jár: inni és táncolni. A román interneten több felvétel is kering róla, amelyen az látható, hogy Orban egy szórakozóhelyen táncol –

külön Facebook-mémoldala is van, azzal a címmel: Ludovic Orban különböző nótákra táncol.

LUDOVIC ORBAN ITT ÉPPEN MANELERE VÁGVA TÁNCOL.

Orban, aki a PNL elnöksége mellett egyben házelnök is, 2021. május 25-én hol máshol, mint a parlamentben ünnepelte az ötvennyolcadik születésnapját. Egy nappal korábban pedig a Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 146. évfordulóját ünnepelték. Orban el is látogatott a pártalapító liberális dinasztia, a Brătianu-család tagjainak mauzóleumába.

A PÁRTELNÖK TISZTELETÉT TESZI A BRĂTIANUK SÍRJAI ELŐTT. FOTÓ: LUDOVIC ORBAN / FACEBOOK

Mint minden rendes politikusi születésnapon, itt is több tucat ember gyűlt össze a parlament egyik irodájában. A Digi24 tévés stábja szúrta ki, hogy

a parlamenti kisegítőszemélyzet műanyag zacskókban visz be harapnivalót és innivalót az egyik parlamenti irodába.

A felvételen pár pillanatig az látható, hogy bent vidámság van: pizzaszeleteket esznek, dohányfüst van és alkoholt fogyasztanak.

Csakhogy a hatályos román törvények értelmében állami intézmények belterében tilos mind az alkoholfogyasztás, mind a cigizés. A koronavírus-járvány és a román miniszterelnök által belebegtetett enyhítések mellett (szabadtéren nem kell már maszkot viselni a zsúfolt helyek kivételével) beltereken, így a parlamentben is kötelező a maszkhasználat. A résztvevőkön azonban nem láttunk maszkot.

Az ország miniszterelnöke, a szintén nemzeti liberális Florin Cîțu nem vett részt a mulatságon, újságírói kérdésre válaszolva pedig azt mondta, hogy

mivel áthágták a jelenleg érvényes egészségügyi rendelkezéseket, a résztvevők valószínűleg pénzbüntetést fognak kapni.

Orban a visszaeső

A 2020. MÁJUSI SZÜLINAP, AKKOR MÉG MINISZTERELNÖKKÉNT. FOTÓ: CRISTIAN VASILCOIU / FACEBOOK

Nem az idei eset az első egyébként, hogy Ludovic Orban összegyűjtötte a barátait, és megszegték az éppen hatályos előírásokat. Pontosan egy évvel korábban, Orban születésnapján – akkor még miniszterelnök volt – szintén bejárta a sajtót azon fotó, amelyen az látható, hogy Orban éppen cigizik, a miniszterei pedig egy-egy sör, vagy egy pohár viszki mellett ülnek egy asztal körül. A fotón egyébként maszkot – ráadásul azt is az álla alá lecsúsztatva – csak a PNL vezetőségi tag, jelenlegi munkaügyi és szociális miniszter, Raluca Turcan viselt.

NYITÓKÉP: Ludovic Orban egy falusi kampányrendezvényen. Recorder-schreenshot

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek