A litvánok embercsempészettel vádolják Lukasenkát

2021.06.16. 08:50

Lukasenka még május 26-án jelentette ki, hogy Belarusz mostantól nem fogja feltartani a az országba érkező migránsokat, és átengedi őket az EU-nak.

A litvánok embercsempészettel vádolják Lukasenkát

A litván-belarusz határhoz közeli, mindössze háromszáz lélekszámú Dubičiai faluban tartott sajtótájékoztatót a litván miniszterelnök, Ingrida Šimonytė.

A 46 éves litván miniszterelnök sajtótájékoztatójának az az apropóját az szolgáltatta, hogy az elmúlt pár hétben megnőtt a litván-belarusz határon át érkező közel-keleti menekültek és gazdasági bevándorlók száma:

míg 2017 és 2020 között évente közel 90 főt fogtak el a litván hatóságok, június 3-a és 15-e között 198 személy próbált illegálisan belépni Litvániába,

így 2021-ben már összesen 387 ember próbált ily módon bejutni az EU-ba a belarusz-litván határon keresztül.

Šimonytė a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez nem az „illegális bevándorlás egy újabb epizódja, amit az Európai Unió más határain látunk”, hiszen „Lukasenka korábban azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy kábítószer és migránsok fogják elárasztani az EU-t, és itt is vagyunk – pár héttel később már rohamosan növekszik az illegálisan határt átlépő emberek száma” – zárta gondoaltait a litván miniszterelnök.

Lukasenka még május 26-án egy parlamenti felszólalásában vetette fel, hogy ha az EU újabb szankciókat vet ki a posztszovjet államra, akkor Belarusz többé nem tartóztatja fel a bevándorlókat és a menekülteket.

Šimonytėnál még súlyosabb vádakkal illette a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis a Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító Lukasenkát: Landsbergis szerint Belarusz az illegális bevándorlókkal egy hibrid hadviselést folytat az EU ellen, fegyverként használva a migrációt.

A litván külügy emellett azzal is megvádolta a rezsimet, hogy Belarusz maga szervezi az illegális bevándorlást, méghozzá egy állami turisztikai ügynökségen keresztül.

Landsbergis szerint az ügynökség segítségével Boeing 777-esekkel szállítanak irakiakat és szíriaiakat Minszkbe, majd állami segítséggel viszik őket a litván-belarusz határra.

A Belaruszt egyedül irányító Lukasenka és az EU között akkor romlott meg ismét a kapcsolat, amikor Lukasenka parancsára a belarusz hatóságok még május 23-án leparancsoltak egy Athén-Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy az utasok között lévő belarusz ellenzéki aktivistát és újságírót, Raman Prataszevicset elfogják. A hivatalos narratíva szerint egy bombariadó miatt döntöttek úgy a belaruszok, hogy Vilnius helyett Minszkben szálljon le a repülőgép – amikor már Vilnius közelebb volt, mint Minszk.

Az akciót az Európai Unió és a nyugati világ elítélte: a belga Charles Michel vezette tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács már május 24-én újabb szankciók kivetésére kérte fel a tagállami szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsát, akiknek tagjai azóta már meg is hozták az első újabb szankciót, aminek értelmében a belarusz felségjelzésű gépek nem használhatják az EU légterét.

Prataszevicset azóta is elég rossz állapotok között tartják: vélhetően kényszer hatására adott interjút az állami tévének, amiben elismerte a belföldi terrorizmus vádját, illetve a napokban szintén – vélhetően kényszerítés hatására – tartott újabb sajtótájékoztatót, hogy elmondja: jól bánnak vele a belarusz hatóságok és nem érte fizikai atrocitás – pedig a belarusz rendőrök, illetve a KGB tagjai híresek arról, hogy keményen bánnak a rezsim számára nem szimpatikus emberekkel.

Arról, hogy az EU mennyire adekvát választ adott a gépeltérítésre, az erről szóló elemzésünkben írtunk bővebben, míg arról, hogy ez mennyire roppanthatja meg Lukasenka rezsimjét, Rácz Andrással, Belarusz- és Oroszország-szakértőjével az Azonnali podcastjában, a Helyzetben beszélgettünk.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek