A koronavírus-járványra hivatkozva Lukasenka megtiltotta, hogy a lakosok elhagyják Belaruszt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.01. 16:42

Lukasenka tavaly még pszichózisnak gondolta a járványt, és traktorozással akarta azt legyőzni. A háttérben sokkal inkább Raman Prataszevics elrablása lehet – miközben elképzelhető, hogy eredetileg a Lukasenka-rezsim a tavalyi elcsalt elnökválasztás ellenzéki jelöltjét, Szvjatlana Cihanouszkaját akarta volna elfogni.

A koronavírus-járványra hivatkozva Lukasenka megtiltotta, hogy a lakosok elhagyják Belaruszt

A belarusz Állami Határbizottság kedden szigorított a Belaruszból történő kiutazási szabályokon:

mostantól belarusz ember gyakorlatilag nem hagyhatja el az országot.

Az egyszeri állampolgár legalábbis biztosan nem: csak a hivatalos úton lévő belarusz köztisztviselők távozhatnak szabadon az országból, valamint az állami nemzetközi közlekedésben dolgozók (mint például a Belavia belarusz nemzeti légitársaság alkalmazottai). További kivételt jelent az, ha egy belarusz ember külföldön állandó lakcímmel rendelkezik, és oda szeretne távozni – az ideiglenes lakcímre való hivatkozás viszont már nem elegendő.

A döntésre a bizottság szerint azt követően került sor, hogy az utóbbi napokban rengeteg belarusztól kaptak kérelmet arra, hogy azok külföldi lakhelyükre távozhassanak.

A külföldre történő utazások szinte teljes ellehetetlenítését a bizottság a koronavírus-járvány miatti biztonsági intézkedésként mutatta be

 – erre hivatkozva azután a külföldi állampolgárok kiutazását is korlátozza a Lukasenka-rezsim: a járvány elleni védekezés címén a külföldiek csak tíz nap karantén után hagyhatják el az országot.

Úgy hivatkozik egyébként a koronavírus-helyzetre a tavalyi elnökválasztást elcsaló Aljakszandr Lukasenka, hogy a pandémia kitörését követő hónapokban még jelentéktelennek tartotta a járvány jelentette veszélyt, azt pszichózisnak minősítette és azt állította, hogy arra a traktorozás megfelelő gyógyír, így az országban szigorú lezárásokra sem került sor soha. A belarusz járványintézkedéseket is dicsérte, valamint hangsúlyozta, hogy a nyugati országok is az ő példájukat követik.

Az, hogy a koronavírus-járvány miatt lenne szükség a külföldi kiutazások beszüntetésére, már csak azért sem tűnik valódi indoknak, mert a 9,5 milliós országban nem június elejére robbant be a járvány, hanem már február közepe óta folyamatosan átlagban napi 1000-1500 körüli új megbetegedést regisztrálnak, és az aktív esetek száma március eleje is óta nagyon lassú ütemben csökken csak.

A lépés sokkal inkább összefüggésben lehet azzal, hogy május 24-én belarusz KGB-ügynökök egy utólag hamisnak bizonyult bombatámadási veszélyre hivatkozva eltérítették azt az Athénból Vilniusba tartó Ryanair-járatot, amin az Aljakszandr Lukasenka vezette Belaruszban elsőszámú közellenségnek tartott Nexta (ejtsd: Nyehta) Telegram-csatorna alapítója, Raman Prataszevics utazott orosz barátnőjével. Prataszevicset és barátnőjét is őrizetbe vették a belarusz hatóságok. Lukasenka egyébként megerősítette, hogy mindkettőjük ügyét Belaruszban fogják kivizsgálni.

A Nexta főszerkesztője, Tadeusz Giczan egyébként egy olyan Twitter-bejegyzést tett közzé, amiben az látszik, hogy a bombafenyegetést elküldő e-mailcímet, amiről a belarusz rezsim állítása szerint a Hamasz fenyegette bombatámadással a repülőt, csupán két nappal azelőtt hozták létre, hogy maga Cihanouszkaja elhagyta Görögországot.

Az is kiderült ugyanis, hogy az ellenzéki vezető szintén Athénban tartózkodott, mint Prataszevics, és szintén egy Athén-Vilnius járattal ment vissza Vilniusba, –

Tadeusz Giczan ebből arra következtet, hogy Lukasenkáék eredetileg Cihanouszkaját akarták volna elrabolni és letartóztatni.

Mindenesetre a mostani utazási tilalom nem az első szigorú korlátozás, amit a belarusz rezsim meglépett a gépeltérítés miatt kirobbant botrány óta: Prasztaszevics letartóztatása után például Lukasenka törvényben engedélyezte az internet azonnali korlátozását.

Miért Belarusz, és nem Fehéroroszország? Ezért. Mi történt Belaruszban tavaly nyár óta? Összefoglaltuk. Mi történik, ha az EU most nem csap oda keményen Belarusznak? Szakértővel kibeszéltük.

NYITÓKÉP: EBESZ Parlamenti Csoport / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek