+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Illés Gergő
2020. március 25. szerda, 12:35
Aljakszandr Lukasenka az egész járványt pszichózisnek tartja, ellenszerét pedig a traktorozásban látja. Eközben egy világszerte egy csomóan a még állva maradt belarusz focibajnokságot nézik, a pátriárka pedig szentelt vízzel locsolta meg Minszket, hogy így segítsen a koronavírus ellen.

Nem teljesen igaz, hogy egész Európát kényszerpihenőre küldte volna a koronavírus-járvány: Belaruszban minden úgy megy tovább, mint eddig. Noha már a Lengyelország és Oroszország között található 9,5 milliós lakosságú országban is van legalább 81 regisztrált fertőzött (közülük a hatóságok szerint 22-en már ki is gyógyultak a kórból, halottról egyelőre nem tudni), az Európa utolsó diktátoraként is emlegetett

 

Aljakszandr Lukasenka semmi okot nem lát arra, hogy olyan szigorral lépjen fel a Covid-19 terjedése ellen, mint teszi azt az ellenzékével.

 

Nem járvány, pszichózis

 

Az 1994 óta megszakítás nélkül hivatalban lévő Lukasenka külön közölte, hogy erre már csak azért sincs szükség szerinte, mert a koronavírus miatti pánik nagyobb károkat okozhat, mint maga a vírus.

 

„Az embereknek meg kell tanulnia gondoskodniuk önmagukról és a körülöttük élőkről.

 

Ha köhögsz és folyik az orrod, maradj otthon, ne terjeszd a fertőzést. Ez a lényeg!”

 

– fogalmazott az elnök, aki egyébként az egész pandémiát „pszichózisnak” tartja, és arra sürgette az állampolgárokat, hogy menjenek inkább traktorozni egy jót a földekre, attól gyógyulnak csak meg igazán. „Nem fognak meggyőzni az ellenkezőjéről, mert már sok pszichózist átéltem önökkel, és tudjuk, hogy mindegyik befejeződött” – erősködött az elnök.

 

Persze Lukasenkán is nagy a nyomás, hogy azt a látszatot keltse, hogy az állam az irányítása alatt tartja a koronavírust: augusztusban elnökválasztást vezényelnek le az országban, ahol az ellenzék miatt túlságosan nem kell félnie az autoriter vezetőnek, de az emberek más módokon – például alacsony részvételi aránnyal – is ki tudják fejezni az elégedetlenségüket a rezsimmel szemben.

 

LUKASENKA BELARUSZ ELNÖK KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ BELARUSZ BURGONYÁT TEKINT MEG 2019-BEN A BELARUSZ ÁLLAMI MÉDIA KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ FELVÉTELEIN.

 

Elemzők szerint ezért Lukasenka kettős játékot játszik: a publikum előtt kiröhögi a vírust, elbagatellizálja annak jelentőségét, de közben a színfalak mögött próbál tenni ellene. Az állami média az egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt állítja, már „körülbelül 23 ezer” koronavírus-tesztet levezényeltek. Összehasonlítva: az azonos lakosságszámú, ám Belarusznál jóval gazdagabb Magyarországon 6817 laborvizsgálatot készítettek el szerdáig.

 

Viszont az országban minden megy tovább, ahogy eddig:

 

az oktatási minisztérium lazán figyelmen kívül hagyott egy 17 ezer ember által aláírt petíciót az egyetemek bezárásáért,

 

nem is beszélve arról, hogy a közoktatás továbbra is üzemel. Csak az idős embereket kéri arra a kormány, hogy maradjanak otthon, és tartózkodjanak a nagyobb tömeget vonzó eseményektől.

 

Fogadj te is belarusz focira!

 

Mint arra bécsi Kurier napilap külön rámutat, ez leginkább a belarusz focibajnokságnak tesz jót. Miközben a koronavírus miatt Európa és a maradék világ nagyrészében határozatlan időre leállították a sporteseményeket, a belarusz első osztály, a 16 csapatos Visejsaja Liga március 19-én, csütörtökön a téli szünetet követően újra felvette a kesztyűt. Ennek örömére a minszki Energetik BGU jól el is verte a BATE Boriszavot 3-1-re. „Az oázis a halott focisivatagban” – ünnepelték a hírt a helyi focikommentátorok, azt meg pláne, hogy a meccsekre az emberek is kinéztek, igaz, sokukon volt szájmaszk. Sőt: az eddig lényegében alig valaki által nézett belarusz bajnokságot hirtelen Oroszországból is rengetegen kezdték el követni. Mi több, azóta itthon a Tippmixen is lehet fogadni ezekre a csúcstalálkozókra.

 

AZ A MINSZKI ÖRÖKRANGADÓ IZGALMASNAK TŰNIK!

 

Noha a belarusz állami médiánál dolgozó újságírók Facebook-falain az önkéntes otthoni karanténban csinálható dolgokról és a külföldön rekedt belarusz állampolgárok hazahozataláról találni bejegyzéseket, az ország vezetője egészen más hangot üt meg. „A koronavírust pszichózisnak tartom. A civilizált világ megőrült, a politikusok pedig már elkezdték kihasználni a helyzetet a saját érdekeik mentén. Abszolút hülyeség lezárni a határokat!” – fogalmazott Lukasenka.

 

Azért így is vannak kritikusai az elnöknek, igaz, külföldön. Szergej Alejnyikov, a Juventus korábbi focistája szerint eszelős, hogy meg vannak nyitva a focimeccsek a közönség előtt. A korábban az Arsenalban és a Barcelonában játszó Alekszander Hleb, egy másik belarusz focista a a Daily Mail című brit bulvárlapnak azt mondta: „Ez olyan, mintha senki nem törődne a helyzettel, noha látjuk, mi történik Spanyolországban és Olaszországban. Belaruszban ezzel szemben még mindig tele vannak emberekkel az utcák és éttermek.” Hleb hozzáteszi: „Az egész világ a belarusz ligát nézi most. Amikor az NHL felfüggesztette a jégkorongligát, egy csomó hokis átment Oroszországba játszani.

 

Talán átjöhetne játszani a belarusz ligába Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is!”

 

A belarusz liga közvetítési jogait az elmúlt napokban egy ukrán és egy orosz tévé már meg is vette (az Azonnali már közben körbekérdezett, hátha tervezi ezt valaki az itthoni sporttévék közül, ha válaszolnak, azt látni fogjátok). A belarusz állami hírügynökség az angol nyelvű oldalán közben dicshimnuszt zengett a hirtelen világszerte népszerűvé vált belarusz fociról: „Sokan azt hitték, hogy a belarusz bajnokság elmarad a világ vezető ligáitól. Ez a vélemény drámaian megváltozott azt követően, hogy a focirajongók megnéztek pár belarusz meccset. A rajongók kiemelték, hogy a belarusz labdarúgás színvonala jó, az eredmények pedig megjósolhatatlanok. Pontosan ez az, ami vonzza az igazi focirajongókat!”

 

A belarusz ortodox egyház azonban kicsit komolyabban veszi az emberek félelmeit a potenciálisan tüdőgyulladással is járó koronavírus-megfertőződéssel szemben: Pavel Ponomarjov belarusz pátriárka a vasárnapi mise után helikopterrel szállt a főváros fölé, hogy onnan szentelt vizet locsoljon a városra, hogy az megvédje a minszkieket a koronavírustól. Az egyházi vezető azért nagyon nem akart eltérni Lukasenka vonalától sem, mint fogalmazott: „A koronavírus terjedésével járó pánik elködösíti a józan észt.” Szerinte Isten megóvja Belaruszt a halálos járványtól.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás